Testat      Testat      Testat
 

Här återges tester på prylar lämpade för fiske eller vildmarksliv. Prylar testade av medlemmar i Team North Predator. Synpunkterna behöver nödvändigtvis inte spegla hela klubbens tycke. Utan får stå för aktuell medlem som provat enskild produkt.

Bultsax från biltema
Elmotor Osapian 40
47 cm lipgrip från Wiggler
Berkley big game lipgrip
Nappalarm RT Rod alert
Ekolod Humminbird Matrix 12
AHTI 300 Digitalvåg
 Campinglampa MTXC
Bultsax från biltema
Bultsax, miniHärdade centrumskär och utväxling


Plus:

+
Går bra att klippa med en hand

+ Mycket mer kraft än vanliga sidavbitare

+ Tar liten plats, endast 200 mm lång

+ Riktigt bra pris

Minus:

- För de pengarna, ca 70 kronor så finns inget minus att skriva

Sammanfattning:

Jag behövde något med mera kraft än en vanlig sidavbitare. Men samtidigt skulle den vara liten, så att jag alltid har den med, vad hjälper det att ha en rejäl bultsax om den inte är med? Om skadan skulle vara framme, att man fiskar själv och drar in en krok på olämpligt ställe så kanske man bara har en hand fri. Och hur lätt är det att klippa med en stor bultsax med en hand?

Valet föll på biltemas minibultsax. Har testat den på många olika krokar. Största var en jigg på 200 gram med riktigt stor enkelkrok. Då fick jag ta i, med båda händerna, men det gick. Med den vanliga rätt stora avbitare jag tidigare använt hade jag nog på sin höjd fått till ett märke.

Jag är imponerad av denna lilla bultsax, bara 20 cm lång. Vanliga 3 krokar typ 3/0 som kan vara svåra att klippa med avbitare fixar den hur lätt som helst med en hand. Jag skulle inte vilja vara utan denna nu när jag väl provat den.

Sedan vet man ju inte hur länge den håller skärpan, men jag har testat den på många grova krokar och den funkar än.

Den uppfyllde alla mina krav jag hade och att priset är så bra är bara en bonus, denna bra att ha grej känns som ett klipp.
/Krister Wallmark 130817
Elmotor Osapian 40

Importör Midmarine AB


 

Produktfakta

- Justerbar djupinställning gör att motorn passar alla båtar

- Justerbar handtagslängd upp till 350 mm

- 5 hastigheter framåt och 3 hastigheter bakåt

- Motortilt med 10 positioner

- Batterimätare med 5 nivåer

- Kompositskaft, starkare och mer flexibla än vanliga skaft

- Flexibelt handtag ger dig en bättre körställning och gör motorn mindre vid förvaring och frakt.

Plus:
 
+
Små steg mellan de flesta lägen vilket gör den lämplig till vertíkal jigging

+ Batterindikatorer, 100, 80, 60, 40 och 20 procent

+ Bra pris och enligt mig mycket för pengarna

Minus:

- Jag funderar men kommer inte på något viktigt. Fast man skulle ju önska fler steg i läge backwards men det är ju inget unikt för just denna motor.

Sammanfattning:
Innan jag köpte den så surfade jag för att hitta info, men fann noll och inget, den var ny i Sverige då. En Kina motor kändes som en chansning gällande hållbarheten. Men nu när jag är inne på fjärde säsongen med den, den ibland fått jobba i minusgrader. Använt den mest till vj, men även trolling och transport i högsta fart och förvaring i ned till minus 30 grader så känner jag att jag har nog på fötterna för att kunna lämna en rapport. Det har inte varit något minsta fel på den hittills. Så jag kan inget annat än rekommendera denna prisvärda elmotor.

Jag har min elmotor fram, så när jag kör elmotorn i läge backwards så går alltså båten framåt. Man måste alltså inte ha en speciellt anpassad elmotor för att ha den fram, vilket nog många tänker. Det man dock måste tänka på om man monterat motorn som jag gjort är att den ju då inte går att fälla upp. Men det går ungefär lika snabbt att höja motorn som att vicka den (så har det varit på alla elmotorer jag provat) Jag har byggt på ett simpelt fäste på sidan en liten bit från fören och står upp när jag använder den. Jag tycker det är både fördelar och nackdelar med att ha den fram (haft den bak på mina tidigare båtar) Båten blir enklare att styra när motorn sitter i änden som går framåt, och genom jag i mitt fall får fören framåt så går den ju fint genom vattnet. Har man motorn bak och backar så ökar ju risken massor att vatten skvättar in.

Nackdelen vad jag tycker att ha den fram är att det blir bökigare speciellt de gånger man ofta vill växla mellan elmotor och bensinmotorn. Är man själv i båten är det inga problem. Men ifall någon sitter i vägen på mittbritsen (plus kanske prylar) så man man inte fritt kan hoppa emellan när man vill så kan jag känna att det blir bökigt.

Ekipaget väger drygt 300 kilo (utan någon i) och i backwards läge 1 gör båten 0,4 eller knappt 0,4 knop, sedan är det bara ett litet stegs höjning i läge 2 (ca 0,25 knop) och ett större steg i läge 3 (måste vara rejält blåsigt om man inte ska klara sig med läge 3) Blåser det bara lite så kan man alltså klara sig med första stegen och får då bra precision utan att måsta växla ideligen.

Men kör man elmotorn i läget forward finns det fler steg att nyttja. Fast farten blir aningen högre där i läge 1 än backwards läge 1. Men om det är motvind så är det bara bra. Fördelen i läge forward är att de 4 första stegen har små steg emellan, först läge 5 är en ren överväxel med rejäl power.

Farsan har haft en steglös minn kota i 4 eller 5 år nu. Där är ju en stor fördel att den i låga farter tar klart mindre ström. Kör man riktigt sakta ska de visst kunna ta upp till 5 gånger så lite ström. Kör man snabbt ska skillnaden var rätt marginell. Men i mitt fall när jag har bensinmotor som transportkälla och aldrig hittills kört tillräckligt långa pass för att köra slut på mina 2 batterier på runt 72 ah styck så känner jag för tillfället inget behov av en steglös.

Nu vet jag inte om det är bara ovanan, men när jag testat farsans har jag inte blivit så imponerad av känslan. Då tänker jag på känslan i att ändra farten. Nu ska sägas att farsans båt är lättare och betydligt vindkänsligare än min Uttern 440, men i fart fall. Först hände inget, sedan inget, sedan för mycket. Fick sämre känsla med den än med min. Kan ju vara att jag är så van min, men i vart fall vart jag ej imponerad av just den biten där och då.

Om jag igen jämför min mot farsans minn kota steglösa så har min Osapian faktiskt fler steg för batteriindikering. 5 mot 3. Jag tycker det är bra med många steg, i det här fallet visas det i procent. 100, 80, 60, 40 och 20. Däremot är det ju ingen vetenskaplig exakthet och hur fort det växlar ned mellan stegen beror både på vilket batteri man har och hur "slut" batteriet är. Men man kan snabbt märka om ett batteri redan från start har dålig effekt. Jag brukar köra motorn i forward läge 2 när jag kollar batteriet, helt enkelt för att jag tycker det är då den visar mest rätt.

Midmarine själva säger att motorerna fungerar riktigt bra och har en hög kvalité och att de väldigt sällan har några garantiärenden.

Slutligen vill jag bara säga att jag tycker detta är en prisvärd elmotor.
/Krister Wallmark 130521
47 cm lipgrip från WigglerRoterande
Våg 0-25 kg
Måttband 1 meter

Plus:

+
Mycket bra längd

+ Måttband

Minus:

- Krävs inte mycket för att öppna lipgripens klor

Sammanfattning:

En längre lipgrip har av många sedan länge varit efterfrågad. När jag så såg denna så tänkte jag att denna måste jag testa. Men direkt jag såg bilden fick jag samtidigt lite dåliga vibbar då nedre delen såg så lik ut berkleys digitala (se testet av den nedan) Efter att jag slängt iväg något mail var jag inte klokare i den frågan. Inte heller då jag googlade i ämnet. Men eftersom jag skrivit rätt mycket om catch and release så kände jag av någon anledning en plikt av att ta reda på hur denna lipgrip funkar. Så jag beställde direkt en. Det första jag gjorde var att med ena handen hålla den som brukligt i handtaget och trycka den vertikalt ned mot den andra handen. Precis som jag var rädd för öppnade den sig direkt. När jag jämförde med berkleys så kändes det som att båda behövde lika lite press för att öppna sig.

Mer än så behövde jag inte testa för att veta att jag inte vill prova den på fisk. Riktigt synd då detta annars hade kunnat bli en storsäljare, även på sikt. Vilket den säkert ändå kommer att vara till en början (Wiggler har enligt dem sålt slut på den).

Men som med berkleys lipgrip, om en fisk inte sprattlar klarar den säkert jättemycket tyngd, men en vilt sprattlande fisk ger även kraft uppåt och då kan var och en räkna ut vad som kan hända. Har testat det live så många gånger med berkleys att det räcker. Sedan är det upp till var och en att avgöra om det är nog översatt till denna produkt.

Men jag vill berömma Wiggler för mycket snabbt svar när jag påtalande bristen. Genom att de även säljer de kända gula (ej originalet pesca ligrip, utan en billigare variant som nästan ser identiskt ut) som har en helt annan konstruktion, så ställde jag en fråga. Jag undrade att varför inte ha kvar de kraftiga detaljerna, käkarna etc men att istället använda den gamla konstruktionen för hur käkarna öppnar/stänger? Skrev också att mest troligt är det samma problem med den korta varianten, (den finns i två längder) då jag antar att det är samma konstruktion. Svaret kopierar jag in här nedan.

"Vi tar givetvis åt oss angående det som eventuellt är ett problem med våra längre rostfria lipgrips, tyvärr så är det betydligt mer jobb att göra om en modell än vad det verkar och även med risk att vi inte kommer att få in några till nästa säsong om vi skulle dra igång detta nu, anledning, dessa kommer ifrån olika fabriker och ligger i varsin ände av Kina!

Vi måste även få en chans att testa om fallet är sådant som du skriver men det innebär att jag måste ha dessa hemma för test och som sagt de kommer först i början av nästa säsong!

Tilläggas ska att dessa är inte någon nyhet för i år utan vi har haft och sålt dem i snart 4år och vad jag vet så har vi aldrig fått några klagomål på att de öppnar, men tyvärr så hör man inte allt heller!"

Tyvärr är det nog många av dem som tappar fiskar med dåliga lipgrips som tror att de själva gjort något fel.

Tanken var först att göra en film där jag visar hur lätt denna och berkleys öppnar sig och att dra med en fjädervåg för att visa hur lite som krävs. Men jag tycker det är viktigare att snabbt lägga ut texten än att att göra en film. Men den som har tillgång till dessa lipgrips kan ju enkelt testa dem själv.

För att ta ett exempel. Köper man en bil och den har otroligt bra värme och går jättebra på tomgång men att den inte går att köra med så lovar jag att inte många nöjer sig så. Man köper trots allt en bil för att kunna ta sig fram med den, det är huvudfunktionen och det viktigaste, små detaljer som ej är okey kanske man istället kan se mellan fingrarna med. Köper man en lipgrip och den har kanonbra längd och till och med ett inbyggt måttband och våg men att den inte funkar till att hålla fast sprattlande fiskar i okey vikt med, så är vi väldigt många som inte nöjer sig så, jag lovar. Själva huvudfunktionen med en lipgrip är trots allt att hålla fast fisk, sedan om vissa andra detaljer ej är okey kanske man dock kan se mellan fingrarna med.

Ett användningsområde skulle jag kunna se. Det är att använda den enbart till avkrokning i vattnet, till fiskar man varken ämnar väga eller mäta eller lyfta från vattnet. Jag vet dock från berkleys lipgrip att gäddor tog sig loss även i sådant fall, bara som upplysning. Så även om man bara ska använda den till det så föreslår jag att ej göra det på stora gäddor, genom att de har sådan kraft och risken är stor att de släpper innan man hunnit kroka av, vilket ger en onödigt lång kamp.

Jag har inte brytt mig om att kontrollera våg eller måttband. På grund av att klorna öppnade sig så lätt och jag inte känner för att använda lipgripen så tyckte jag ej det var någon idé att kolla detta. Jag prioriterar istället att så snabbt som möjligt få ut den mest väsentliga faktan om produkten.

Det bästa hade varit om fiskeaffärerna helt enkelt undvek att ta in lipgrips som ej håller måttet, då har inte tillverkarna något annat val än att bygga en bättre produkt eller helt enkelt dra bort den från marknaden.

Om vi tar fallet med berkleys ligrip nedan. Det är flera år sedan jag påtalade felet till dem (troligt att fler gjort det också) men de fortsätter att sälja dem och riskera fiskars och fiskares hälsa. Money talks.

Till sist kan sägas att jag kan ha förståelse för att man inte bara avslutar en produkt för att någon kommer med klagomål (då skulle det nog inte finnas många produkter här i världen) Att man istället själva vill testa den först. Men sedan är det upp till bevis.
/Krister Wallmark 121021
Berkley big game lipgripRoterande
Digital våg med 20 grams intervall
Maxvikt som vågens gradering visar, ca 13,6 - 14 kg

Plus:

+
Bra längd

+ Vågen startar snabbt

+ Minne för senaste vägning

Minus:

- Fästningen av handremmen ser vek ut

- Batteriet svårt att få in/ut

- Kan bli en glipa (där vatten kan ta sig in) i handtaget när batteriet är i

- Lipgripens klor öppnar sig med lätthet så man tappar fisk efter fisk

Sammanfattning:

Nu har alltid berkley varit schyssta mot mig, så tog därför först emot att skriva detta test. Men faktum är att denna produkt kan komma att knäcka många, både människor och fiskar. Finns inte på min karta att ej bedöma en produkt ärligt så här kommer infon. Ska först tillägga att för att få testet ännu mer tillförlitligt så har jag provat 2 stycken av denna modell, men båda hade exakt samma fel och brister.

Vi börjar med det positiva., jag gillar att den är längre än den lipgrip jag använt mest, där kan det kännas opppss när en storgädda snurrar med en stor wobbler i munnen och man får intrycket av att krokarna kan komma åt handen.

Men där var det stopp på positiva bitar. Men jag var på vippen att sätta ett plus för vågen, men då ett exemplar visat för mycket så känner jag att det vore fel. Vågen visade bra på båda mina, vilket även gäller den som sportfiskarna har testat. Den visade så bra att den blev godkänd att användas till storfiskregistrering. Dessutom är det bra att den sparar senaste vägning, så man kan gå tillbaka och kolla om det skulle vara någon oklarhet. Men alla visar ej rätt, Mats har en likadan som han testade innan han började använda den (ja, han använder den inte alls) och den visade för mycket. Jag snabbkollade den sen, den visade rätt mycket fel dessutom.

Denna lipgrip kommer att göra många oerhört besvikna, ledsna eller förbannade (inte kul att ej få väga och fota sin livs fisk på grund av en riktigt kass produkt) Faktum är också att det måste vara det absolut bästa även för berkley att snabbt som attan stoppa tillverkningen av denna. Helst borde de återkalla alla, eller i alla alla fall gå ut med en varning om att den inte bör användas som lipgrip, bara som våg på döda ting och då borde den absolut inte säljas som sportfiskeprodukt.

På lipgrips jag testat där handremmen är fäst med en knut har jag vågat lita på remmen och kunna hålla en sprattlade storgädda enbart i remmen och den har alltid hållit. Men på denna modell har jag inte vågat detta, remmen är inte knuten utan fäst med en metallbit som är fastpressad runt remmens två ändar. Den som känt kraften från en vild storgädda förstår att risken är stor att det ej håller.

När jag så skulle sätta in batteriet (9 volts) så gick det tungt, mycket tungt! Jag märkte hur handtagshalvorna började sära på sig. Jag insåg att trycker jag in batteriet så finns det inte en chans att jag får ut det, i alla fall inte utan att använda en plattång. Jag for då iväg och köpte ett batteri av annat märke. Inte för jag trodde på det, men tänkte ändå att inte totalt omöjligt att det kan skilja marginellt på tjocklekar. Hem och testa, men nej var samma sak. Så det var bara att använda stor kraft för att lyckas pressa in batteriet. Mycket riktigt så blev det då en glepa i handtaget så förmodligen skulle det räcka med några droppar vatten för att slå ut elektroniken. Mitt andra exemplar var ungefär lika illa.

Fiskar lossnar

Men trott eller ej, dessa fel är ändå bagateller jämfört med följande. Lipgripens klor/tänger öppnar sig sjukligt lätt när en fisk sprattlar. Ni som äger en, gör ett enkelt test. Lek gädda. Ta tag i handtaget med en hand, sätt den andra handen under klorna/käftarna och pressa uppåt (en vilt sprattlande fisk kommer att ge tryck i alla möjliga riktningar, även uppåt) så kommer ni se att man bara behöver trycka lätt för att den ska öppna sig. Ingen annan lipgrip jag provat detta med har detta fel (men detta är den enda modell med digital våg jag provat) Det är således en stor och ytterst allvarlig konstruktionsmiss. Om de var tvungna att göra konstruktionen så för att få en fungerande våg så borde de inte kommit ut med den på marknaden. En lipgrip där fiskarna inte sitter kvar, vad är en sådan att ha? Dessutom är det ju farligt för fiskarna, undrar hur många fiskar som har och kommer att lossna på båtrelingar och stenar etc? Ja, den är även farlig för fiskaren. Fisken kan ju släppa och svingas på fiskaren med betet kvar. Som jag skrev tidigare, denna bara måste bort från marknaden illa kvickt. Jag har redan tipsat berkley om att de bör göra så. Jag varnade dem för denna produkt redan för länge sedan. De var tillmötesgående och schyssta men tyckte min kritik var oväntad då andra gett den bra betyg. Men jag har varnat dem igen sedan jag nyss provade handtestet jag skrev om ovan och bett dem testa det själva. Nu är resten upp till dem.

Innan jag köper något vill jag ofta försöka få reda på tillräckligt mycket om produkten så man inte köper grisen i båten. Det är inte alltid man hittar info. Men om denna hittade jag många omdömen (alla var från Nordamerika, den var nog ovanlig i Sverige när jag köpte min) och jag hittade inget om att fiskar släppt, så jag slog till. Men jag är en sån som inte alltid tror på vad jag läser, jag vill testa saker själv. Man har sett att så många går efter vad andra säger och gör det till sanning och får det att låta som det är deras egen erfarenhet. Denna gång visade det sig att den info som fanns inte stämde.

En av första gångerna jag använde den var till en rätt fin gädda. Jag hade fångat gäddan på en stor wobbler så jag tyckte lipgrip kändes som bästa alternativet. Munnen öppnade sig fint så jag kunde lätt fästa den innanför läppen på underkäken, gäddan sprattlade lite och den slapp från lipgripen. Vad tusan tänkte jag? Gäddan satt kvar på wobblern så jag provade igen, denna gång så gjorde jag det i slowmotion så att jag tydligt kunde se att klorna satt perfekt. Men så börjar gäddan sprattla och vips så lossande den direkt. Men den satt ännu kvar så jag tog min gamla hederliga billiga gula i plast och då satt den som den brukar göra med dessa. Vikten var en bra bit över 10 kg. Jag kan ju bara tänka mig hur jag skulle känt det om det hade varit ett personligt rekord och att wobblern lossnat i samma veva som fisken öppnar lipgripen. Kan tillägga att jag sällan tar in någon fisk över relingen, krokar av i vattnet. Fiskarna har släppt i vattnet och därmed inte skadat sig.

Håller man i handtaget och väger ett föremål så är det säkert en av de lipgrips på marknaden som klarar mest, kanske allra mest då klorna är kraftiga. Men när en fisk sprattlar så räcker det med smågäddor för att öppna den.

Ett användningsområde

Men jag har faktiskt funnit ett användningsområde och det är att ha den som våg till gös. Jag brukar ha den hängande framme så den är snabb att komma åt, det plus att vågen startar snabbt gör att det är snabbt att komma till vägning. Ett tryck och den är redo nästan på studs. Gösar är mer stilla än gäddor och att väga en gös i vågsäck känns rätt riskfritt. Gösarna är ofta stilla men skulle de ändå sprattla hinner man ta ned eller greppa vågsäcken, något som vi inte behövt ännu i alla fall.

Det händer också att vi väger gösar från båt utanför relingen direkt i underläppen (men de största vill vi väga i vågsäck) snabbare än så blir det inte då man vill väga en fisk. Men även här måste det till en varning, av de gösar jag vägt så har de allra flesta varit stilla (eller i det närmsta stilla) Men precis när jag vägt en gös till 2700 g så började den sprattla och lipgripen öppnade sig (ännu ett bevis på hur dåligt man lyckats med denna produkt) men eftersom jag vägde den utanför relingen och precis ovan ytan så var ingen skada skedd. Det blev istället en extra snabb release och fisken simmade till synes oskadd ned i djupet. Men hade den vägts i båten kunde det gått sämre.

Men tanken är ju trots allt att det ska gå att väga fiskar som t.ex. gäddor i käken. Det är ju också det som de flesta köper den till. Så med andra ord är det riktigt illa att denna lipgrip finns på marknaden.
/Krister Wallmark 100714 (plus ett tillägg 120308)
Nappalarm RT Rod alert
Märke Ron ThompsonVikt 14 gram
Ljud och ljus (lysdiod)
On/off

Plus:

+
Lätt och tar riktigt liten plats

+ Enkelt att montera på spöt

+ Lagom höjdnivå på ljudet

+ Billigt, går att hitta för ca 60 kronor styck inklusive batteri

Minus:

- Bökigt att stänga av/på

- Linan kan hoppas av hjulet vid användning tillsammans med vippa

- Larmet kan starta utan att det nappar

Sammanfattning:

Jag har endast använt detta till ismete, därför gäller också det jag skriver ismete.

Jag rekommenderar ej att ha detta larm som enda nappkälla, jag själv skulle inte lita på det. Men och andra sidan vill jag inte ha något annat alarm som enda nappindikator heller, all elektronik kan strula.

Jag har använt dessa larm sedan 2005 eller 2006. Faktum är att själva elektroniken aldrig strulat. Ändå har jag använt det i både minusgrader och i snöfall. Jag använder larmet tillsammans med vanlig nappvippa med påmonterad bjällra. Då är man rätt bra garderad, larmets diod och vippan för det visuella och larmet och bjällran för det hörbara. Men när det nappar och vippan slår upp så har det hänt att linan hoppat av larmets hjul (det hjul som linan drar runt) och då blir det ju inget larm. Jag experimenterade med att vika alarmet (och därmed hjulet) mot linan men jag tycker linan bara hoppade av lättare. Men när jag däremot provade med att ha lite löslina mellan larmet och vippan då blev det bra. Behövs inte mycket, en liten linbåge mellan spötoppen och vippan. Efter jag började med detta så funkar det riktigt bra, linan har då sällan eller aldrig hoppat av hjulet.

Jag har använt larmet i snöfall utan problem. Fast om det snöar blötsnö så borde det ju rimligen bli problem, men det skulle nog gälla de flesta larm (hjulet får svårare att rulla lätt)

Personligen ser jag inte alarmet som något viktigt tillbehör, däremot tycker jag det är en kul grej och en extra säkerhet i att höra nappet. Jag har det bara på ett eller två spön. Jag vill sitta så nära spöna som möjligt för att jag inte vill dröja för länge med mothuggen, vilket kan innebära att jag lägger ett spö bakom mig och kanske ett på sidan om mig. Övriga spön sitter jag och tittar på nästan konstant. Men det eller de två spön jag inte ser när jag tittar rakt fram, de vill jag ofta ha larm på. Jag har de spöna så pass nära så att man hör bjällran, så alarmet blir en extra säkerhet. Då slipper man sitta och titta bakåt "hela tiden". Men ibland har jag också satt ett larm på spöt som är längst bort, då får man en längre sträcka på sig att höra vad fisken har för sig tiden från napp till mothugg.

Jag skrev att jag tycker larmen är en kul grej, varför? Jo, framförallt för att man hör hur fisken beter sig. Spännande att vara på väg till spöt och man under tiden hör vad rovfisken har för sig. Stannar den upp, eller simmar den snabbare och snabbare? Omöjligt att veta annars.

Största nackdelen tycker jag är att det är svårt att stänga av larmet. Fast samtidigt vad kan man vänta sig för 60 kronor?

Personligen tycker jag det är 2 alternativ som är minst lika bra som att stänga av larmet vid napp. Antingen ha det på under fighten eller så ta av det, vilket går fort. Det sitter nämligen bara fast med ett gummiband som man drar runt spöt och fäster på andra sidan av larmet. Det är enklare att ta loss det än att stänga larmet.

Finns en till nackdel, men däremot händer det sällan. Om det blåser mycket kan det hända att hjulet rör sig tillräckligt mycket för att larmet ska starta. Hjulet har fasta lägen där det ljuder, så stannar hjulet på ett sånt läge och man inte inte skulle stänga larmet eller röra hjulet till ett läge som ej ger kontakt, så ljuder det så länge batteriet håller (jag har aldrig behövt byta batterier kan tilläggas) såvida inte hjulet igen rör sig till ett läge som ej har kontakt.

Samma blir då om man låter larmet sitta på vid fighten. Kan bli så att det inte ljuder alls, liksom att det kan ljuda hela tiden. När jag har det kvar vid fighten och det ljuder så brukar jag bara rulla hjulet någon millimeter för att få tyst på det, eller så plockar man av det.

Jag har aldrig märkt av att larmet skulle få fisken att spotta ut betet, larmet ger inga märkbara vibrationer och ljuder inte jättehögt.

Hoppas det blir lättare nu efter denna recension att besluta om detta kan vara något för just dig, larmet har både sina för och nackdelar. Jag skulle tro att vissa ogillar det mycket och andra tycker det är så kul så de har överseende med larmets brister.
/Krister Wallmark 09-12-27
Humminbird Matrix 12
Generalagent i Sverige Jan Comstedt AB

Upplösning 240x240 pixlar
Display 5"
Uteffekt 250 W RMS, 2000 W peak to peak.
Givare 200 kHz, 20 graders givarvinkel.

Plus:

+ Inga kontakter som behöver tryckas in i lodet. De monteras istället i fästet innan det monteras. Så när ekolodet ska användas är det bara att trycka ned det i fästet så är det klart att användas.

+ Det är vridbart så spelar ingen roll var man än är i båten, bara att vrida på lodet så ser man skärmen.

+ Med ett knapptryck kan man förstora från botten och en bra bit upp.

+ Jag tycker personligen man får mycket för pengarna med detta ekolod. Men behöver man inte ett "gps ready" kan man kika på fishfinder 535 eller 525, så bör man få ännu mer för pengarna.

Minus:

- För den som har ont om plats vars ekolodet ska monteras kan denne finna det onödigt stort.

- Mitt (köpt 2005) visar enbart hela grader (yttemperatur) men enligt generalagenten så är det bara att gå in på Humminbirds hemsida och registrera produkten så kan man via en PC kabel uppdatera produkten och få tiondelar. Men förmodligen finns det redan på de nyare årgångarna av ekolodet.

Sammanfattning:

Skrapar här även lite på ytan om ekolod i stort.

Detta ekolod har som många andra diverse olika finesser som de flesta av oss nog inte använder. Jag har nu i skrivande stund (hösten 2009) haft ekolod i bra precis 20 år. Interphase, Lowrance och nu Humminbird. Efter hand så har i alla fall jag nästan helt slutat bry mig om extra finesser. Man kör t.ex. utan fish id för att då bäst se vad som är på skärmen. Fish id ger kort sagt då och då falsk information.

Nej jag kör the old school way så man själv kan bedöma de ekon man ser. När man använt ekolod ett tag så tycker man sig t.ex. oftast kunna se skillnad på mört och abborre etc. Med fish id vet jag inte hur det skulle kunna gå till.

Det som är viktigast är att se djup, fisk och vattentemp. Jag kör ekolodet på auto eftersom det är nog mycket annat förutom ekolodet att hålla reda på. I princip så är det bara 2 olika saker jag ibland ändrar. Känslighet, jag vill ha så hög känslighet som möjligt för att så väl som möjligt kunna utskilja fiskekon, t.ex som står på/nära botten. Men om man då kör i strömmande vatten (eller om det är störningar av någon annan orsak) kan det bli störningar och då brukar jag sänka känsligheten något.

Det jag använder mest är dock snabbzoom. Detta är speciellt om jag ser ett ekon nära botten som jag är osäker på om det är fisk eller något annat, med ett knapptryck förstorar man så bilden och kan lättare se vad det är. Det här med att kunna zooma är ju inget speciellt just för detta ekolod. Men en brasklapp finns. Det finns lod (bland annat mitt föregående) som förstorar från först när man trycker. Med andra ord om du ser något du verkligen vill veta om det är en fisk eller annat så är det för sent när du trycker på förstora, det förstoras ej upp.

Sedan finns det en mängd andra finesser som jag sällan eller aldrig använder. Kan dock vara kul eller rent ut bra att någon gång ibland kolla hur många volt batteriet ligger på. Ekolodet visar det i tiondels volt.

Tanken när jag bytte ekolod var att köpa ett annat humminbird. Fishfinder 535. Men eftersom jag köpte en ny motor och ville att de skulle montera ekolodet samtidigt som motorn och de ej kunde få tag i 535 just då så fick det bli ett annat. Matrix 12 är redo för gps vilket jag ej anser mig ha användning av då jag har en separat gps. Onödigt då att betala extra för detta. I övrigt så enda skillnaden jag lyckats hitta mellan mitt maxtrix 12 och fishfinder 535 är att den senare har bättre upplösning, 320x320 pixels jämfört med 240x240. Fishfinder 535 får således än något skarpare bild även om jag tycker maxtrix 12 har en tillräckligt bra bild ändå. Fishfinder 525 är lillebror till 535. Den har sämre uteffekt och färre pixels än storebror men är då istället billigare, i övrigt har jag ej hittat några skillnader mellan dem.

Men vad som är är praktiskt är att loden är så lika så det verkar vara exakt samma givare och fästen till dem. Jag har nämligen provat lillebror fishfinder 525 på min båt och det funkade precis som det ska. Så man bör såledees kunna köpa ett 535 utan att behöva skruva, bara trycka fast det och andvända.

Att ekolodet är större än många andra spelar ingen roll för just mig eftersom jag har plats på styrpulpeten och plats i förvaringsboxen, men det kan ju vara något att ha i åtanke för den som ska ha ett litet ekolod.

Köper man det i Sverige så får man det också anpassat för det, alltså med meter och celsius etc.

Nej det enda jag saknar på detta ekolod är tiondels grader. Jag vill på våren kunna se om det är låt säga 5,1 eller 5,9 grader i olika vikar, för fisken så kan en liten skillnad i vattentemp vara av betydelse. Jag vill kunna kolla detta utan att behöva använda en separat termometer. Men enligt uppgift jag just fick så ska det bara vara att registrera produkten på Humminbirds hemsida och via kabel överföra en uppdatering så ska detta bli löst.

Om någon är i valet och kvalet att köpa till fart/log givare till sitt ekolod så bör man fundera en extra gång om det är värt besväret att skruva i båten. Jag har haft fartgivare på alla mina ekolod. Men när man skaffade gps (som har en mycket korrektare fartinfo) så blev det nästan överflödigt. Enda gångerna jag tycker det kan vara intressant är om man trollingfiskar där det är strömt, så kan man se skillnad på vattnets fart "genom" båten kontra båtens faktiska fart över botten.

Har man gps så skulle nog de flesta klara sig utan fartgivare. Speciellt på låga farter har fartsiffrorna en tendes att hoppa upp och ned alldelles för mycket för att vara godkänt. Detta gäller inte bara detta lod utan alla ekolod jag provat. 

Slutligen, jag har använt detta ekolod i drygt 4 år och det har aldrig svikit mig en enda gång. Båten (och således ekolodsfästet med dess kontakter) har stått ute i regn och snö men inte en endaste gång har ekolodet strulat vilket ju så klart är något man värdesätter. För det är inte kul att vara fiskesugen och så funkar inte ekolodet. Kort sagt så är jag nöjd med ekolodet och ger det bra betyg, bra för sitt pris.

OBS: Info från Jan Comstedt AB. "
Matrix 12 utgår ur sortimentet, säljs dock fortfarande på kampanj av vissa kunder tills lagret är slut.

Du har rätt att Matrix 12 och 525/535 är mycket lika förutom GPS och tillbehörs kompabilitet.

525 och 535 utgår även de till nästa säsong och ersätts av nya modeller 525 blir 550 och 535 blir 560.

De ekolod som har samma möjligheter som Matrix 12 med GPS anslutning och tillbehörs anslutning är 718 och 728. De har dock även bättre effekt och Dual Beam givare som standard.

Ang. decimaler så löser man det genom en uppdatering av produkten. Det gör man enklast genom att registrera sin produkt på Humminbirds hemsida. Det krävs dock en PC kabel för att kunna genomföra uppdateringen."
/Krister Wallmark 2009-10-14
AHTI 300 Digitalvåg
Marknadsförs av Malco japanska sågar.     http://www.malco.se/

Maxvikt 30 kg, minsta vikt 400g. Visar vart 20 gram T.ex. 429
gr visar 0,42kg   25 252g visar 25,26kg
TARE.
Överbelastningsalarm.
Automatisk avstängning efter 3 min.
Måttband 1 m.
Batteri: 2 x Cr2032 (medföljer).
Vikt: 183g.
Pris i skrivande stund (061008) 487 kronor.


Plus:

+
Har kollat den mot krönt våg med ett par olika vikter och flera vägningar per vikt. Den visade jättebra. Inga avvikelser alls att prata om.

+ I skrivande stund den enda kända digitala fiskevåg som går kalibrera.

+ Liten, lätt och behändig.

+ Symbol i displayen varnar när batteriet börjar vara dåligt. Men fastän jag haft vågen i ett par år och vägt rätt många fiskar så har jag inte behövt byta batterier. Men nu har symbolen för svagt batteri börjat visas.

+ När den gungat in sig på rätt vikt så låser sig vågen. Bara att läsa av.

+ Den visar lufttemp (ej minusgrader) om inte annat en kul grej.

+ Automatisk avstängning.

+ Godkänd för sportfiskarnas storfiskregistrering.

Minus:

-
Måttbandet går till 100 cm. Hade gärna fått vara 130-150 cm. Fast då kanske vågen måste göras lite större? Har faktiskt inte använt måttbandet. Utan brukar ha med ett annat.

- Ifall man förvarar vågen liggande lös (utan förpackningen) så är det lätt hänt att onknappen kan pressas in. Med urladdat batteri som följd.

- Ett par skruvar på baksidan av vågen rallade snart ut och lossnade. Kan ju vart en tillfällighet. Och när jag påtalade detta för återförsäljaren så fick jag mig snabbt nya skruvar.

- Vågkroken är i minsta laget. Men till att väga med vågsäck funkar det i alla fall perfekt. Att väga tunga fiskar i vågsäck är också något jag rekommenderar. Läs mer om det Här.

- När jag varit själv och tarat in vågsäcken (nollställer vågen med vågsäcken på) och sedan skyndat tillbaka med vågsäcken för att stoppa i gäddan. Så har vågen varit avstängd när jag kommit tillbaka för att väga. Är man två kanske man hinner. Alternativt om man har fisken precis invid vågen vilket jag ej haft. Men jag väger först vågsäcken. Sedan drar jag av det från fiskens vikt.

Sammanfattning: Jag är väldigt nöjd med vågen. Har nu haft den i ett par år. Det jag uppskattar allra mest är att den väger rätt och låser sig på vikten.
Jag har testat vågen många gånger och den har alltid visat rätt.

Att den låser sig när den fått in rätt vikt tycker jag är mycket bra. Detta innebär att ifall man skulle hänga upp vågen högt vid vägning. Så väntar man bara tills man hör ett pip, då låser sig vågen vilket också visas med en markering på displayen. Bara att ta ned vågen och läsa av vikten.

De få gånger jag använt den vid isfiske har den funkat utan problem. Har dock inte provat den i kallare än runt noll grader.

Följande länk taget från Malcos webbsida visar ett test som sportfiskarna gjort på Ahtivågar.
http://www.pitebutiken.se/Testrapport_sportfiskarna_.asp

Tips! Har tagit en repstump som jag gjort en stor ögla i på båda sidor. Totala längden på repet är ca 80 cm. Finns bara grenar högt upp (självklart ska man hänga upp vågen till stora fiskar för att få en exakt vikt) så är det bara att fästa repet runt grenen och fästa vågen (med hjälp av öglorna) Skulle vågen komma för långt ned så är det bara att linda repet några varv runt grenen. Så bättre att ta ett för långt än för kort rep.
/Krister Wallmark

Campinglampa MTXC
Marknadsförs av Malco japanska sågar.
     http://www.malco.se/

7w lampa. Drivs med 4 st 1,5 V batterier.
Kan även anslutas till 12 V ciggarettändaruttag. Adapter medföljer.
Tänds antingen manuellt eller med fjärrkontroll som fungerar ca 100 m.
Pris i skrivande stund (061008) 199 kronor.


Plus:

+ Enligt informationen flytande (har inte provat)

+ Lyser upp skapligt. Jag har använt den stående på ett bord som enda ljuskägla i en stuga. Och det har räckt för att göra sysslor som matlagning etc. Är tillräcklig belysning för att läsa en tidning om man ställer den vid sängen.

+ Handtaget gör den enkel att bära och hänga upp.

+ Funkar både med och utan fjärrkontroll. Jag blev imponerad när jag stod ca 40 meter från en stuga. Lampan inne i stugan (men med öppen dörr) och jag kunde tända den.

+ Den går att koppla till bilens cigarett uttag (har ej provat detta)


+ Har använt den många timmar utan att se någon försämring på ljusstyrkan.

Minus:

Har faktiskt inte hittat något. Men innan jag köpte den så var försäljaren ärlig nog att varna för att ifall man lämnar lampan i fjärrkontrolls läge under längre tid. Så kan man vara utan batteri när man ska ha den. Den suger alltså lite granna ström när man har den i det läget. Men att ha den i det läget under en kväll eller så verkar inte göra någon nämnvärd skillnad.

Sammanfattning: Av vad jag sett av den hittills så kan jag inte säga annat än ett kanonköp.
/Krister Wallmark


 
Testat Startsidan

Copyright © 2005/2006 TEAM NORTH PREDATOR