Startsidan

Nyheter

Nyhetsarkiv

 

061212 - Diverse

Det är ännu plusgrader i Luleå. Inte förrän nu på lördag 16/12 så "lovas" det några minusgrader på dagen.

Rickard var ute på trollingfiske igen i samma vatten, den 9/12. Det regnade rejält, kan tänka mig att det var kallt. Det gick sämre denna gång, de hittade ej igen betesfisken. Men en liten gädda blev det i alla fall.
/Krister

061207 - Trollade December gäddor!

Kollar man det jag skrev 31/10 så ser man att det hade varit ovanligt kallt, t.ex. minus 12 grader den förmiddagen. Isen hade då legat ett tag. Men kort efter det så vände det totalt. Även vi här uppe har haft plusgrader nästan varje dag. Bara någon enstaka dag med runt minus 1 grad.

Jag snackade med Rickard för ett tag sedan, isarna i hans hemmavatten hade gått upp. Han var sugen på att testa gäddfiske, mest bara för att det skulle vara fränt att fiska gädda så sent på året i öppet vatten här uppe. Vi diskuterade om vars vi trodde gäddorna skulle gå att finna nu.

I lördags gjorde han slag i saken. Tog båt och kompis och drog iväg till en sjö i Norra Västerbotten. Det tog dem 2 timmar att hitta fisken. De trollingfiskade och fick upp 2 stycken plus ytterligare några hugg. Den största vägde fina 6740 g. Men det är ju inte vikten som är det fränaste, utan datumet! 2/12 på trolling så högt upp i landet. Det är ju bara ytterligare ett belägg för klimathistorien. = Extremare väder åt diverse håll. Jag kan inte minnas att det någonsin varit fiskbart i sjöar så högt upp i landet förut i December. Det är otroligt med ca en månad i sträck med såpass varmt väder i Nov/Dec. Så varmt så att den ca 50 cm snö vi hade fått här i Luleå hann försvinna.

Av oss så är det bara Rickard som fiskat sedan någon gång i Oktober.
/Krister

061102 - Klimathotet

Intressant sammanträffande att jag så sent som i förra inlägget skrev "Normalt sett (vad som nu kan kallas normalt i denna tid av klimatförändring)"

Någon som undrade vad jag dillade om? Gå då in på länken här under, och surfa er runt. Aftonbladet har nämligen gjort en massa artiklar i ämnet i dagens tidning.

Jag tycker inte man ska skrämmas eller överdriva. Detta är ju inget som händer över en natt. Man har ju hört detta snack i en massa år nu, men det jag börjar inse nu, är att det här är inte något som ligger väldigt avsides. Extrema väder har ju de senaste åren ploppat upp både här och där. T.ex. extra varmt, extra stormigt, extra regnigt och extra torrt.

Redan om 50 år kan det vara riktigt illa, OM inget görs. För det är trots allt det som är det positiva, det går göra något åt. Viktigast är ju att vissa av de stora länderna som vägrat skriva på något avtal om att minska utsläpp till en viss nivå gör det. Sen att de länder som skrivit på verkligen försöker hålla det.  Länderna måste helt enkelt börja samarbeta i denna fråga. Alla kan dra sitt strå till stacken.

Följ länken nedan för att läsa mer. Kopierar först in några stycken från ett par av aftonbladets artiklar.

"En ny studie från Nasa visar att världstemperaturen har nått en punkt som är högre än den varit på nästan 12 000 år. Även annan forskning pekar på samma resultat."

Klimatet blir allt varmare och det är människan som orsakat det. Bakom klimatförändringarna ligger nämligen ökningen av växthusgaserna i atmosfären, som anses vara den viktigaste faktorn i den globala uppvärmningen. Den främsta källan till ökningen av växthusgaserna är förbränningen av fossila bränslen som olja och naturgas.
  – Ända sedan industrialismens början kan man se en påverkan på klimatet som människan orsakat. Det finns inga andra hållbara teorier till temperaturstegringen, säger Erik Kjellström.
  Han menar att vi kan vänta oss en fortsatt ökning av värmen.
  
– Temperaturhöjningen som skett de senaste 30 åren har ingen motsvarande förebild de senaste tiotusen åren."

"Inger Näslund, marinbiolog WWF
Avsmältningen ökar och havsytan kommer stiga. En del sandstränder kommer försvinna och det kommer i förlängningen hota havssköldpaddan som lägger sin ägg där. Andra arter som är hotade är den svenska torsken. Redan idag är Östersjön övergödd. När temperaturen i vattnet stiger, ökar algblommningen vilket i förlängningen leder till en ännu mer syrefattig miljö som inte gynnar torskäggen. Klimatfrågan i kombination med miljögifter och en intensiv jakt och fiske är de tre största hoten mot de marina djuren.”

http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/3305_normal.html
/Krister Wallmark

061031 - Kall höst!

Mm, här uppe har det varit en kall höst. Isen på normalstora sjöar har legat länge här. Normalt sett (vad som nu kan kallas normalt i denna tid av klimatförändring) detta årtusende så har man kunnat fiska i slutet av oktober. Så icket detta år. Har alltså varit onormalt kallt. Vi kan ta denna dag som exempel. Vi har haft 20 grader kallare än Stockholm, Luleå hade minus 12 grader under förmiddagen. Fast snö kom här först på allvar under ovädret i lördags.

Kall höst ja. Ta förra året som exempel. Den 3 november trollade jag upp en gädda i Norrbotten på 10680 g 116 cm. Ett år sedan om 3 dar ja, jo tjena. Undrar hur tjock is det ligger i den sjön nu? Fiskade även senare än så förra året, var ute i havet så sent som 11/11. Men faktum är att Rickard var ute ännu senare, både med 10-klubbare och båtfiske i sig. Han trollade upp en gädda på 10,2 kg 108 cm den 4/11 och en på 7,8 kg så sent som den 13/11. Dessa sjögäddor togs i norra Västerbotten.
/Krister

061022 - Sjögädda på 10,6 kg

Rickard fortsätter med sitt trolleri. Han ringde från båten i fredags, han fiskade i en liten hemma sjö med en kompis. Det slutade med att kompisen tog en gädda på hela 10,6 kg. Rickard sa till honom att ja, nu är det sista gången du får följa med... Jag menar, helt rätt, komma där och följa med för första gången till sjön och så nappar storgäddan på dennes bete... Nej, självklart var det sagt med glimten i ögat, hjärtlig råhet helt enkelt. Kort sagt en typisk kommentar för att komma från Rickard :)

Men till gäddan, den är mycket stor för att vara från denna lilla sjö. En av de största kända från sjön. Däremot har det tagits många på mellan 9 till 10 kg. Så bara att gratulera hans kompis till en kanonfisk!

Länge sedan man fiskade nu. Inatt kom så första snön i Luleå. Men bara ett tunt lager, precis så att vägarna täcks av en tunn hinna.
/Krister

061014 - Rickard drar gädda

Här sitter man och har dåligt samvete för man inte är ute och drar gädda... Var kallt igår, bara plus 2 på dagen. Idag soligt och varmt, luktar storgädda ända in hit ju, att en sådan dag inte fiska gädda borde vara straffbart. Hade tänkt ut idag men blev inte. Fick inte mindre dåligt samvete efter att precis ha snackat med Rickard. Han var ute en kort sväng igår efter jobbet i en sjö på hemmaplan, och hann med att dra hela 8 gäddor på de få timmarna. Största en välgödd dam på 8,4 kg. Nu var han på väg ut till en annan hemma sjö. Så får se om det blir någon fler fin. Men tycker det är kul, interntävlingens sjö gäddklass är inte fylld, men Rickard ser ut och jobba på det. Han är en säker och rutinerad gäddtrollare (hoppas han inte läser det själv nu så han blir stöddig... blir han det så är det sista gången jag skriver något sådant... *ler*) efter ca 15 års specimen inriktad gäddtrolling. Behärskar också gäddspinn mycket bra. Pratade med honom igen, de fiskar för fullt. Hans kusin som är med i båten hade precis fått en på 7,2 kg, vilket är nytt personligt rekord för honom.
/Krister

061012 - Ny avdelning, testat

Här återges tester på prylar lämpade för fiske eller vildmarksliv. Prylar testade av medlemmar i Team North Predator. Synpunkterna behöver nödvändigtvis inte spegla hela klubbens tycke. Utan får stå för aktuell medlem som provat enskild produkt.

Länken hittas i navigeringen (till vänster på sidan)
/Krister

061011 - Nytt klubbrekord på gädda

Undertecknad gjorde en gäddsatsning. Körde 2 dar i rad. Växlade mellan spinn och trolling. Första dagen kom jag igång först runt 12,15 tiden. Men jag hade ett mycket bra fiske från start. Jag lät ingen tid förspillas på att laga till mat etc, hårdkörning båda dagarna. Efter fiskepasset kunde jag summera två gäddor på 6,4 kg, sedan 7400 och så två långa gäddor, 115 cm 9760 g och hela 121 cm 11760 g. Jag fick hjälp av en vän att mäta, väga och fota de två tyngsta. Den på 11760 g hade ett stort huvud. Så med tanke på vikt/längdförhållandet så var den med andra ord smal. Gäddan var stark, gjorde till och med en långrusning.

Jag och Ari diskuterade nyligt om att klubbrekordet för abborre är bra, men att klubbrekordet för gädda kanske inte är dåligt, men inte heller något att yla över. Målet för turen var just ett nytt klubbrekord. Det lyckades, så kan inte vara annat än nöjd.

Dag 2. Nog för målet redan var säkrat. Men genom att jag hade tid och lust så var det bara att köra på, för att försöka ta någon fler stor. Växlade även nu mellan spinn och trolling, det blev 4 gäddor över 7,3 kg. 7350, 7500, 8460 g 110 cm och så 8820 g. Ett grymt fiske således också denna dag. Den på 8460 g hade en stor ful böld på ryggen. Skallen och nacken var stor och grov, men kroppen var mager.

Summering: Hade ett suveränt fiske. Både spinn och trolling gav mig fina gäddor. Sammanlagt dessa två dar gav alltså 7 gäddor tyngre än 7,3 kg med en topp på 121 cm 11760 g. Man kan inte vara annat än nöjd.
/Krister

061003 - Ny sida

Som synes fick jag ett ryck och gjorde en ny sida. Var inget jag planerat. Utan fick plötsligt ett sug av att bygga om den. Inte så mycket krimskrams, utan målet som förut är att den ska vara enkel att navigera i, även för ovana surfare.

Nyheter är det som läses mest, så vill ha senaste nyheterna på indexsidan, med lite grundtext. Så man kan välja om man vill vända om eller klicka på läs mer. Listar också de intressantaste nyheterna. Nyhetsarkivet hittas dels bland navigerings knapparna till vänster på sidan. Dels här rakt ovanför på nyhetssidan.

Ari Kinnunen har gjort k
lubbmärket (Team North Predator 2006, med en abborre som motiv) Annars har jag gjort resten.

Sidan är optimerad för Microsoft Internet Explorer. Har fått höra att den ser lite annorlunda ut med t.ex. firefox.
/Krister

060928 - Oljeutsläpp i Luleå skärgård

En stor yta i Luleås skärgård har drabbats av ett oljeutsläpp. Oljebältet sträcker sig från Klubbviken och ända ut till Rödkallen. Fartyget Miramar kvarhålls av åklagare i väntan på utredning.

Läs mer i NSD: s nätupplaga.

/Krister

060925 - Sjögäddor på 8,3 & 9,3 kg

Krister och Ari körde gäddfiske i en Norrbottens sjö i söndags. När fisket startades blåste det kraftigt. Lite svårt att trollingfiska då, men gäddorna verkade gilla det skarpt. Första hugget kom efter bara ca 30 sek. Krister gädda på 8,3 kg. Efter fisket kom igång igen så tog det kanske runt 30 sek till innan Ari fick ett bastant hugg. Gäddan var stor och gjorde en fin rusning. Men den behagade inte visa sig innan Ari miste henne. Efter det ca 1 minuts trolling, Krister hugg av gädda som gjorde fina pumpningar med skallen ett flertal gånger. 10 kilos misstänktes. Men den stora skallen kompenserade inte den magra kroppen tillräckligt mycket. Så vikten stannade på 9,3 kg.

Efter detta lugnade vinden sig, så också gäddorna. Blev kanske runt 8 gäddor ytterligare. Men alla dem klart under 5 kg. Klart intressant, 3 första huggen stora gäddor. Sedan ingen kontakt med stor gädda resten av dagen.

Rickard trollade i en annan sjö i lördags, facit 6 gäddor. Men de stora höll sig undan.
/Krister

060919 - Grym abborre och fina gäddor

Ari har kört vidare på borrefiske. Första testet (sedan förra nyhets rapporteringen) gav en mängd borrar mellan 7-9 hekto. Ingen över kilot, men han tappade en som han säger var större än de andra.

Nästa pass gav en GRYM abborre. Grym för oss, men faktiskt grym för de allra flesta. En riktig kanonfisk! Ari har slitit hårt med fisket efter abborre, och nu kom belöningen, 1920 g vägde den! Sen så ytterligare ett pass som även det gav en mycket fin abborre, 1650 g!

Den största verkligen krossar klubbrekordet, plus att även den på 1650 g är klart över gamla klubbrekordet. Inte illa!

Henrik har fiskat lite, men i lördags kom ett till pass. Trolling efter sjögädda. Han lyckades landa en grym gädda. Glädjeskriket ekade visst över sjön, ett riktig YES!!!!!! Han har fått sjögädda på 11,2 kg tidigare, och den såg liten ut i jämförelse med denna. Såpass så att han fick vibbar till den sjögädda han fångat på 13,9 kg för ett par år sedan!! Så kanske den vägde så mycket som upp mot 13 kg!
Han hade med sig sin son, som höll upp karpsäcken när Henrik skulle styra ned gäddan i den. För att åka in till land och väga den. Men innan Henrik fick ned gäddan så lyckades den hoppa sig lös från Henriks gälgrepp rakt ned i vattnet. Måste kännas grymt tungt! När han kom hem så lyfte han upp hans dotter som väger ca 11 kg, han säger att gäddan var tyngre...

Nu är trots allt gäddan landad. För att få rätt statistik på antal fiskar till våran interntävlingen så har vi beslutat att ta med den. Dock med en lägre vikt än vad den då troligen vägde. Vi har diskuterat om vi ska sätta 9 eller 10 kg. Vi tar då mitt emellan, 9,5 kg. Bättre ligga för lågt i ett sådant här fall. Antagligen är det alltså flera kilo mindre än dess egentliga vikt. Det viktigaste är ju ändå att våran egen statistik blir korrekt. Och till den räcker det om en gädda väger över 6 kg.

Jag hade inte fiskat på ca 3 veckor men nu var det dags. Var riktigt sugen. Läs om ett gäddfiske med sting jag och Rickard gjorde i helgen. Artikeln hittas Här.

Foto på Aris största borre finns i Fotoalbumet
/Krister

060824 - Abborrar över kilot

Både Rickard, Krister och Ari har fiskat abborre sedan förra uppdateringen.
Rickard drog iväg men en kompis, Åke. De fiskade inte bara abborre under dagen, men fick ändå några fina abborrar med en topp på 1080 g (Åke)

Jag och Ari hade beslutat att fiska i en sjö efter abborre. Så vi hade gjort i ordning prylarna för denna sjö. Men i sista stund så ändrade vi planen och drog till sjön där Ari ismetade upp en abborre på 1090 g i vintras. Vi hade hans båt vilket passade bra när Ari var guide. Första ankringen gav inget av värde. Andra ankringen så drog jag iväg ett rätt långt kast med mjukisbetet som har en trekrok under. Plötsligt blev det 2 snärtiga tunga hugg efter varandra. Den fastnade inte något alls i mothuggen. Jag tror helt klart att det var en storabborre! När jag fick upp jiggen såg jag att trekroken hade hakat sig runt linan. Det hade förmodligen hänt redan i utkastet, därav att abborren inte krokades. Men Ari drog då ett kast i samma riktning, nånstans i närheten av mina hugg så högg det. Ett liknande hugg = tungt/hårt hugg. Hans krokning gick bättre. Vi förstod direkt att det var en fin abborre. Efter en trevlig kamp på veka prylar så handlandande han den själv. Vikt fina 1360 g 46 cm. Så det var ett lyckat fiske. Blev också några mellan ca 7-8 hekto.
Bild på Aris abborre.
/Krister

060818 - Gösar

Jag drog på ett gösfiske och denna gång var det i alla fall lite bättre medelvikt. Jag hittade en fläck där jag hade rätt mycket hugg på spinn. Många missade med fick en liten och en på 1100 g. Provade en kort stund trolling där också, och fick då en på 1400 g. Plus en gädda på 6600 g. Såg flera goa bananer på ekolodet där som jag mest tror var gös. Jag tänkte att flötmete med betesfisk på denna fläck kan bli succé. Sagt och gjort jag och Ari drog tillbaka ca en vecka senare, då verkade de som bortblåsta. Inget gösnapp, och de bananer jag sett var nu inte kvar. Så kan det gå...

Nu har vi börjat prata om att testa lite efter abborre. Blir det så får vi se om det kommer in någon på internlistan igen (över kilot)
/Krister

060803 - Fina fiskar av Rob

I brist på fina fiskar i klubben så kommer här om ett par andra mycket fina fiskar. Vår vän och före detta Lulebon Robert Pederson kör hårt och lyckas bra! Jag och han försökte tajma in något fiskepass nu när han var upp en sväng, men vi fick det inte att passa in i våra scheman. Det var då gädda som Rob helst ville "få" en stor av. Fast i juli månad är det inte lätt att ta en stor gädda här på beställning så hade ändå varit svårt. Men han var på ett lyckat harrfiske med ett flertal andra fiskare, Robban lyckades lura den största harren, och den reggharr han så gärna ville ha. Största vägde fina 1630 g.

Sedan testades mört några dar i den gamla stormörttjärn Keräntöjärvi, men det gav dem bara smått.

Väl hemma igen så begav han sig av på rödingtrolling till Vättern. Och det slutade med en grymt vacker röding. Nu slåss han om första platsen i interntävlingen av Västsvenska Specimentävlingen och laget Tinca1 leder. Läs hans artikel på västsvenskan här:
http://www.vastsvenskan.se/index.php?newsid=92

/Krister

060728 - Trögt fiske

Det är nästan bara gös som vi fiskat. Men det har varit smått var än vi fiskat. Från Burträsket rapporteras om mycket dåligt trollingfiske, både smått och få. I Norrbottensvattnen vi provat så har det inte blivit någon av imponerande storlek. Däremot har Ari varit ute på ett trollingpass i en sjö och drog hela 12 stycken. Men bara småttingar. Jag och Ari körde också ett pass förra helgen i ett annat vatten. Bara en orkade över kilot, men den var dessutom felkrokad. Vi körde både spinn och trolling.

Men en fisk har vi ändå som går in i interntävlingen. Det är Rickard som fiskat gädda i en liten sjö, gav 6 stycken med en topp på 6400 g. Det är våran första som går i den listan, gädda sjö. Men sjögädda brukar vi i regel inte börja fiska förrän i aug/sep, så det är ändå en tidig fisk. Så där finns i alla fall chansen än att fylla den. Värre då med göslistan, bara 2 fiskar där, och vet inte om det blir så mycket mer gösfiske för oss. Men att den listan skulle bli svår att fylla är ingen nyhet, det skrev jag om redan innan. Finns att läsa här.
/Krister

060709 - Diverse

Rickard och Henrik har kört ett trollingpass en kväll efter gös i en Västerbottens sjö. Gav 4 gösar med en topp på 1,8 kg (Rickard)

Rickard berättar vidare att en vän till oss Valter Andersson tagit en gös på hela 5010 g i en mycket liten sjö efter Bureälvens vattensystem. Riktigt häftigt. Ytterst sällan det tas gös i den sjön mig veterligen.

Jag har nu fixat ny motor till båten, så äntligen är den fit for fight. Testade ett gäddpass i ett alldeles för varmt vatten. Hade inte stora förhoppningar men blev ett par gäddor med en på dryga 6 kg i topp.

Igår så testade jag och Ari på gös i ett Norrbottens vatten. Vi la mesta tiden på trolling men även en stund på spinn. Gav 2 på spinn plus 6 på trolling. Inte så illa genom att det ligger runt det maxantal vi någonsin fått här förut. Men vikterna var inget man går och skryter om till grannarna. Vi blev också överraskade av ett par gäddor i 5 kilos klass som båda nöp en rätt grundgående vobbler dragen efter sidoparavan. Totalt vilda, riktigt starka för sin storlek.
/Krister

060613 - Fin gös

Rickard har kört ett premiärpass med båten han köpt. Gav 6 gösar och 4 gäddor, största gösen på 1140 g.

Ari har kört premiärtur för året med båt. Han provade ett vatten jag testat ca 3 pass, dock för många år sedan. Robert Pederson var då med något av passen. För oss blev det bara smågäddor. Men det var gös vi var ute efter. Men vattnet är rätt stort. För Ari gick det bättre en liten gädda och 2 gösar. Den största gösen på mycket fina 3070 g 70 cm, jigg. Inte illa för en Norrbottens gös. Dessutom första passet för honom i vattnet.

Gäddfisket då? Har fått båten stulen, precis när vi skulle köra igång gäddfisket. Vattenståndet i rinnande vatten var helt perfekt (bättre än förra året) så allt såg perfekt ut. Hade hunnit boka in 2 pass. Ett med Rickard och ett annat med en kompis, båda i min båt. Båten hittades förvisso, men utan motor... och förståss en del förstört i båten. Vi hade kunnat ta Rickards båt, men ville plåstra om min båt istället, fisket kändes plötsligt inte så viktigt efter stölden. Motorn en honda 4stroke 20 hk, nyköpt för mindre än ett år sedan... Men förhoppningsvis får jag ut på försäkringen.

Nåja, vi vet ju hur gäddfiskena denna tid senaste åren varit, ska man gå efter dem så har vi missat en hel del. Men man vet aldrig, kunde vart sämre nu. Eller så bättre...

Som det heter, shit happens...

Men grymt häftigt med Aris 3 kg plus gös. Bild i fotoalbumet
/Krister

060525 - Fler artiklar

Har lagt in 3 gamla artiklar (där dock någon är lite ändrad) som har funnits på lite olika ställen.

Ena handlar om vad som kan hända med båttrailers, man bör se upp. En handlar om lyft av gädda. Och den tredje är om ett lyckat gäddfiske förra sommaren.
Artiklar
/Krister

060524 - Diverse plus ny artikel

Vi har tyvärr mer eller mindre inte fiskat något alls! Nej, det inget jag bara säger utan det är dagens sanning. Provkastat lite nya beten är princip allt. Vi har haft fullt upp med olika viktiga grejor/åtaganden. Och tiden efter isfisket tills gäddan leker är också kort. Isen ligger ju så länge här uppe, så att när isen väl går kan det vara över 20 grader varmt, och då blir gäddorna snabbt inställda på lek. Så var precis fallet i år, redan för ett par veckor sedan hade vi här uppe runt 23 grader varmt. Sen blev det förvisso som nu kyligare igen. Men de flesta borde ändå ha lekt, fast en och annan stor olekt borde det finnas kvar. Men det är svårfiskat i älvar, nu har det regnat i flera dar och det ostadiga vädret lovas fortsätta minst maj månad ut. Så älvfisket kan bli ett fiasko om det blir så mycket regnade som det verkar. Många ställen blir helt ofiskbara och är bara att helt och hållet glömma.

I brist på fiskerapporter så slänger jag in en ny artikel, landfiske. Den har aldrig figurerat ute på nätet, däremot har en stor del av den blivit publicerad i tidningen crocodil news.
Till artiklar
/Krister

 

060504 - Fotoalbumet uppdaterat

Fotoalbumet uppdaterat med foton på 3 fiskar. Kristers abborre på 1360 g och Aris på 1480 g. Plus Kristers gädda på 10940 g. 
Fotoalbumet


060430 - Klubbrekord på abborre!

Kändes egentligen som en tidsfråga. Med så många nya vatten på gång. Frågan var väl mest om isen skulle hålla tills det slogs, och det gjorde den. Men den blev inte fångad i något av de 3 vatten vi tagit borrar på över kilot i vår. Utan samma sjö som Ari tog en på 1410 g förra året. Vi (Krister och Ari) började fisket på morgonen och fiskade till eftermiddagen. Ari var guide, han har rekat sjön och valde ut samma plats han isfiskade på med framgång förra våren. Det nappade en del i början, inte mycket men i alla fall så att det plingade till ibland. Jag fick då en på 780 g som såg ut att bli resans största abborre. Nappen klingade av, blev i det närmaste dött. Det gick så långt så att vi drog iväg på en promenad till ett grund som Ari hittat på sjön. Vi pimplade lite snabbt i en del hål sedan hade vi rådslag. Vi tyckte inte det kändes så hett så vi gick tillbaka till våra färdig hål. Det var dött nu också. Vi bestämde att vi kör ca en timme till. Efter ca 25 minuter plingade det till i Aris vippa. Den löste ut, han skyndade dit. Jag stannade kvar men tittade på hans spö under fighten och tänkte direkt att opps det där ser ut som en finare abborre. Abborren knycker mer, när den så gör en rusning och Ari sänker spötoppen tänker jag att opps... Upp kom den och en glädjeskri... Jag sa att den där kan möjligen i bästa fall vara en reggare (1,6 kg) Ari mätte den till 47 cm men den var inte fet nog. Vi vägde den på 2 bra digitalvågar, vikten fastställdes till 1480 g. Nytt klubbrekord.

Vi måste vara mycket nöjda med vårat vårfiske efter abborre och gädda. Främst med tanke på att vi hattat runt på så många olika vatten och letat platser. Få skördefisken helt enkelt. Ändå har vi tagit abborre över kilot i 4 olika vatten i vår, över 1,350 g från 3 olika vatten. Plus en gädda på nästan 11 kg. 

Ari ska ha största creden för abborrarna. Där jag letat fram en av sjöarna, har Ari letat fram 3 (pratar om sjöar vi landat abborre över kilot i, låt vara att Ari letade fram ena platsen redan förra våren) I alla 4 sjöarna så var uppgifter om "stor" abborre det enda vi haft att gå på. Sedan så har vi rekat av själva, sommar med båt och så pimpel på vintern. Vet inte hur många sådana sjöar Ari testat i vinter. Kommer på en 6-7 stycken, i 3 av dem har han tagit borre över kilot, toppar på 1430 och 1480 g, bra gjort med bara 1 eller 2 pass per vatten. 

Till det ska då läggas gäddvattnet där jag letat upp en plats som gav gädda på 6100 och 10940 g samma pass. Våran lilla klubb är stolta över det vårfiske vi haft. Inte minst för att vi nyletat så mycket och det slagit så väl ut. Nästan för bra för att var sant. Är nog svårt att hitta ett nytt bra vatten som de flesta vet som letar egna vatten. Sen räcker det inte med att hitta platser, man måste få dem att nappa också. Abborrarna kan vara mycket lynniga på vintern (och mer vissa dar än andra) och ju tjockare isar och mer snö ju lynnigare. Och tjocka isar och mycket snö är ju som bekant något vi sällan lider brist på här uppe under vintern...
/Krister

060423 - Ytterligare en fin abborre

Det här gången är det undertecknad som tagit ett fin. Den minnesgode kanske minns att jag i början på året skrev om ett par pimpelfisken med skapliga abborrar. Det är där. Har letat vidare. Har fått fram att de ska finnas stor abborre i sjön, men har inte hört om någon plats det tagits någon på. Har rekat där på sommaren med båt och ekolod. Jag kände det som så att det fanns 3 områden som för mig kändes heta. Jag började dagen på plats ett, dött, likaså plats två. Men kände mig envis, gav mig den på att testa plats 3 också. Så började knalla vidare. Det hela slutade med en abborre på 46 cm 1360 g. Säger precis som Ari, känns grymt skönt när man lyckas på ett vatten man själv letat i. Helt klart ännu roligare än att lyckas på en plats någon annan letat fram. Var dit dagen efter och fick en på 940 g.

Vattnet där jag tog fingäddan då, något mer test? Ja tanken var det. Jag och Ari började dagen med att han guidade mig till vattnet där han tog sin borre på 1430 g. Men vädret blev inte alls som lovat, det började snöa. Knappast optimalt för abborrfiske. Det blev också bara några små abborrar och smågäddor. 

Men planen var redan innan att bryta fisket mitt på dagen och så skulle jag guida honom till vars jag fick mina gäddor. Men det visade sig vara en massa saxar ute. Plus en massa folk/ägare till dem bara en bit ifrån. Vi dividerade åt och fram. Vi hade kört långt och det hade slutat snöa. Allt kändes perfekt för storgädda. Men, hade vi lagt ut spöna så finns risken att de sedan lagt saxar även där. Plus att hade vi fått någon stor hade de nog sett det och kanske blivit ännu mer "på" att lägga mer saxar. Det kändes inte värt det. Jag menar, där kom vi med buntad avkrokningsmatta, vågsäck och karpsäck etc. Tanken på att kanske leda saxar om käkarna på de förmodligen få storgäddorna där kändes tillräckligt tråkigt för att packa ihop utan att ha borrat ett hål. Med facit i hand tycker vi det var rätt. Oavsett om vi så skulle ha fått en 15 kilos. Vi fick veta de fått gäddor, nu är det bara att hoppas de inte tog någon stor eller satt saxarna i någon. Vi är inte så säkra på att linorna deras håller för en storgädda. Skulle vara jättetråkigt om något av det skett. Jag tycker som många andra, att stora gäddor ska fightas på spö och rulle. Och återutsättas för att sprida sina värdefulla storgäddgener vidare. Det är mest sport och spänning att få en storgädda på sporfiskeutrustning, och dessutom återutsätta den. Vi vet ej hur många dar de fiskat med saxarna. Men låg mycket lake runt hålen, vid vissa hål mer än en lake.

Vi drog istället en kort sväng till ett annat vatten, vi hann få rätt många gäddor men ingen stor.
/Krister

060409 - Stor ismetegädda

Det rullar verkligen på för TNP (Team North Predator) klubben har fått en bra start. Ari har ju redan dragit abborre över 1,4 kg och ett flertal till runt kilot. Nu har vi även tagit en stor gädda. Det är undertecknad som kört vårens andra fiskepass efter gädda (det första i en sjö gav 4 mindre gäddor) Vi har haft svårt att komma rätt under isfisket efter just gädda. Har själv letat massor under många års tid, i många olika vatten. Hav, sjö och älv. Har inte riktigt vela lossna förutom den på 12125 för en del år sedan som jag såklart är supernöjd med. Men annars har ismetena varit förhållandevis magert om man jämför med hur våra fisken i ett flertal vatten varit i öppet vatten. Har senaste somrarna lagt ned jobb på att åka runt med ekolodet och spana och fundera vars man ska ismeta. Var precis på sådana platser jag nu la mitt pass. Det gav inte många gäddor, 2 stycken. Men båda över 6 kg... Den största på härliga 10940 g, den är jag grymt nöjd över! Båda fiskarna togs på ismete med mört.

Jag och Ari bestämde oss för att köra ett till rödingpass. Prognoserna visade bra väder där vi skulle fiska, men ack... Det öste ned snö, och blåste mycket. Rödingarna verkade ogilla det ungefär lika mycket som vi. Vi hann dock ta 2 innan vi tyckte att det fick vara nog. Den större ca 9 hekto.
/Krister

060403 - Abborre och röding

Krister och Ari har kört ett röding pass. Det nappade bra direkt sedan nästan helt dött. Hann bli sammanlagt 4 rödingar, ingen riktigt liten men ingen stor heller. 

Ari har haft ännu ett bra abborrfiske. Denna gång i ännu en ny sjö. Sviten på de största var 730. 890 och 1090 g.

Fortsätter han såhär så ser det ut som vi kan fylla 10 abborrar i interntävlingen.

Bild på abborren på 1090 g.

060320 - Fin abborre

Så har Ari fått lite lön för sitt letande och fixande med abborrvatten. Han har tagit en fin på 1430 g på ismete. Tagen i samma vatten där han nyss tog en på 940 g. Nu har han alltså börjat skörda efter allt nyletande, ska bli spännande att följa hans borre fiske under våren. Misstänker att det kommer mer...

Har lagt in foto på den fina abborren. Fotoalbumet
/Krister


060101 - Ny artikel

En specimensida tycker jag gärna kan ha anvisningar till hur man återutsätter fisk. Råden till catch and release har på de flesta punkter alltid varit samma. Men på vissa punkter är det lite annorlunda än det en gång var. Avrådande till att använda huggkrok, försiktighet att lyfta tunga fiskar i käken och att tänka på att korta kampen så mycket som möjligt i varmt vatten.
Artikeln bygger mycket på mina egna erfarenheter efter mångårigt gäddfiske. Råden är sådana som jag och mina kompisar själva använt, och givit oss många återfångster på gäddor långt över 10 kg.  
Grundtanken till denna var att skicka den till en dagstidning för att försöka omvända lite fler Norrbottningar...
Läs artikeln

060315 - Fundering om interntävlingen

Vi har beslutat att köra en interntävling, vilken startar idag 15/3. Vissa kanske tycker att minimivikterna är lågt satta. Men det är bara att slå ihop våra fisken senaste åren för att inse att de snarare är högt satta. Vid den jämförelsen så har vi inte ens varit i närheten av att fylla alla listor. Kom ihåg att vi är få, och att ingen av oss fiskar speciellt ofta numer. 
Här är regler med minimivikter: Klicka här

Om vi fortsätter jämförelsen där vi slår ihop våra fångster årsvis. Så kommer man att se att 10 abborrar över kilot här uppe (vet att Ari dragit kilosborrar i syd när han varit ned) har vi inte tagit sedan början av 2000-talet. 

10 gösar över 1,5 kg har vi inte ens varit nära! Det har legat mellan 0 till ca 4 stycken som bäst.

10 stycken till prospects är nog ett par år sedan vi klarade också. Det är bara gädda det sett bättre ut senaste åren. 10 över 6 kg i å/älv/hav har vi klarat sedan minst 2001. 10 över 6 kg från sjö är det tight om. Många år har vi legat bra precis på 10 stycken. I nästan 10 års tid har vi legat där runt, men aldrig speciellt många fler än 10 stycken heller. 

Så slår man samman alla klasser så ska det vara omöjligt att fylla upp alla listor. Men... under har ju skett förr, så man vet aldrig. Det är små marginaler. Vi har letat efter nya vatten kontinuerligt, det räcker med att något av dem slår väl ut för att t.ex. abborrklassen ska fyllas. Gös är på papperet den svåraste klassen för oss. Det finns gös i så få vatten här uppe, och de stora gösarna verkar vara få. Skulle vi klara 10 över 1,5 kg så skulle det vara oväntat och enormt bra gjort av oss. Men slår allt väl ut (t.ex. test av nytt vatten/plats) så finns en chans till en skräll. 

Angående målen i stort så handlar det förstås också om hur mycket (eller lite) tid vi lägger ned. Fiskesuget och tiden man har till förfogande kan variera mycket, så det är svårt att veta på förhand. 

En annan sak, skulle vi verkligen gå in för att t.ex. ta 10 borrar över 1 kg så är det rimligt att tro att det skulle räcka med något enstaka pass. Det om vi fiskar i ett gammalt vatten. Där jag varit med om att själv flera gånger dra runt 10 över kilot samma pass. Även klart fler än 10 när de varit riktigt i stöten. Men vi ser en större sporre i att leta nya vatten.

Skulle behövas några poängfiskar redan nu från isen, för att öka chanserna att fylla listorna. Kör hårt!
/Krister

060313 - Ismetade abborrar

Ari har varit ut på som han säger årets första lite mer seriösa ismetepass. Och det var mycket lovande. Det gav abborrar på 570gr, 790gr och 940gr. Inte alls illa! Abborrar runt kilot är inte lätta att plocka på beställning. Detta är på ett av de vatten han lagt ned tid på letande etc.

Själv har jag inte kört ett pass sedan förra uppdateringen, skäms på mig...
/Krister

060204 - Nyheter för storfiskregistrering

Nu år 2006 så kommer sportfiskarnas storfiskregistrering med en del förändringar. En del arter får ändrad reggvikt. T.ex. braxen höjs med 2 hekto till 4,4 kg. En annan ändring är att vid flera arter kan bra digitalvågar godkännas för vägning till svenska rekord. En av dessa arter är gädda. Använd adressen nedan för att se vilka vågar som är godkända plus de övriga förändringarna.
http://www.sportfiskarna.se/aktuellt/notiser.asp?Id=674

060202 - Pimpel abborrar

Rickard och Henrik var på ett ismetepass i helgen, Rickard tappade en gädda, annars så fick de abborrar upp till ca 3 hekto. De har även kört ett pass tidigare (mindre lyckat) 

Ari har kört ett par pass efter abborre. Första passet tappade han en förmodad stor abborre på pimpel. Kul att det inte är samma sjö som han tog en på dryga 1,4 kg i våras. Alltid bra med flera vatten. 

Krister har kört ett kort pass med pimpelspö efter abborre. Gav abborre på bland annat ca 6 och 7 hekto. Fina fiskar.

Februari (till ca mitten av mars) anser jag vara årets sämsta fiskemånad här uppe. Isen ligger tjock med mycket snö på. Vilket ger lite ljus till fisken som därmed blir passiva och äter lite. Samtidigt är också dagarna ännu korta och solen orkar inte bygga upp någon större värme när den tittar fram. 

I stort sett är det bara lakfisket som är bra. I många vatten här uppe leker den i slutet av februari/början av mars. Och innan leken är det läge att få stora lakar. Honorna har då ofta rom motsvarande runt 25% av kroppsvikten.

Men kommer någon i klubben att fiska efter lake?
/Krister

060123 - Snömängd kontra istjocklek

Att snö på isen saktar ned isbildningen är väl ingen hemlighet för de flesta. Redan ett 2 cm snölager sinkar tillväxten. 

 - På de mindre sjöarna hann isen lägga sig och blev bäriga. Så kom snön och det inger falsk säkerhet, säger Staffan Dahlström, israpportör på Frilufsfrämjandet.

Redan vid två centimeters snölager växer isen långsammare. Är det 30 centimeter snö slutar tillväxten helt.
Källa: Aftonbladet

060117 - Årets första fiskepass

Ari har letat vidare efter storabborre. Han har testat i 2 sjöar där han vet det simmar stora. Ingen stor kom upp men främst andra sjön gav honom blodad tand.

Själv har jag inte isfiskat sedan våren 2004. Tills i år då vill säga. Har kört 3 ismetepass. 2 första i Råneälven på en plats där jag inte ismetat förr. Ingen succé. Sedan så har även jag kört ett pass efter abborre. Fick en rejäl "stramare" på pimpel, runt halvkilot.
/Krister

060101 - Diverse

Tyvärr så landade det en massa snö under julhelgen. I Luleå tippar jag på att det kom 30-35 cm under ett par dar. Inte bra för fisket. Det blir mörkt för fiskarna vilket gör dem mindre aktiva. 

Ska bli spännande att följa Aris fisken under vårens isfiske. Han har lagt ned mycket tid på att leta stor abborrvatten. Han har letat upp flera vatten som innehåller stora bitar. Den på 1410 g i våras tror jag bara är förspelet. Kommer någon över 1600 g redan i vår?
/Krister

Startsidan

Till sidans topp

Nyhetsarkiv Nyheter