Startsidan

Nyheter

Nyhetsarkiv
 
110111 - Härlig premiär för Mats!

Han hade inte så stora förhoppningar då det är så mycket snö på isarna plus att det snöade. Men, nog fanns det säkerligen ändå en viss förväntan, han drog ju många fina gäddor på ismtete förra säsongen. Men med tanke på snömängd och väder så gick det oväntat bra, ja, oavsett väder så är fisket riktigt bra. Jag kan avslöja så mycket som att han hade 4 napp och fick upp alla 4 gäddorna, och det var bra medelvikt på dem, ena nådde 120 cm! Jag låter Mats själv berätta om fisket, länkar således till hans blogg (Mats har varit aktiv med bloggen hela vintern trots att han ej fiskat, så kolla gärna igenom den)

Detta var säsongens första isfiske för någon i klubben. Själv är det redigt länge sedan jag fiskade. Blev inte ens något fiske i oktober, är en väldans många, massa år sedan jag inte fiskade den månaden. Jag hade tänkt fiska både gös, abborre och gädda i oktober, men var fullt upp och tiden bara rann iväg, så kan det va...
/Krister

100929 - Hur gick det med septembermålen?

Nu är det förvisso en dag kvar, men här kommer ändå en sammanfattning. Jag vet inte om någon av oss kommer att fiska mer denna månad (jag kommer i alla fall ej att göra det) så jag kör en sammanfattning här och nu.

När jag skrev att vi haft dålig bredd i fisket i september månad och att jag hoppas att vi denna månad kan klara gädda över 10 kg, gös över 2 kg och abborre över 1 kg så var det bara något jag själv tyckte. Var inget som jag nämnt om för de andra, inte så seriösa mål med andra ord. Ärligt talat så visste jag inte om vi ens skulle fiska efter alla 3 arterna, abborre var nog den art som var mest osäkert. Men Mats tyckte att det var bra satta mål, inte lätta men ändå inte omöjliga och han sa att att han i alla fall skulle försöka något pass på abborre. Men att jag inte skulle ha för stora förhoppningar eftersom han aldrig fiskat abborre så sent på året i sjön. Metoden han valde var trollingfiske. Det var trögt och det blev bara ett fåtal abborrar där den största var denna. Rätt fin, men nådde den 1 kilo? Jajemän det gjorde den, 1020 g så därav hade vi i alla fall klarat ett av målen. Den art jag var mest osäker på om vi skulle fiska efter fixad, då kände vi att ja men vi kan väl i alla fall försöka lite grann. Nedan skrev jag om att vi fiskat gädda och kom upp till 9440 g, men det räckte ju inte riktigt.

Vi beslutade oss för att fiska 2 pass till. Blev inte speciellt många gäddor men medelvikten var det inget fel på. Men gäddorna var grymt kräsna under båda passen. Både färg och gång var superviktiga, de var extremt petiga. Vi provade totalt ca 25 wobblers men det flesta huggen kom på 2 wobblers. En av dessa hade vi 2 av men den andra var lite mindre i storlek, och det dög inte heller. Den fick inte exakt samma gång så den var de inte alls intresserad av. Ja, faktum är att vi provade rejält också med exakt likadana wobblers (även storlek) med att färgerna skilde lite med det dög inte heller. Nåja några fick vi på andra wobblers (främst mindre gäddor) men skillnaden var enormt stor och det är också en tjusning med fisket att fiskarna är kräsna. Det var egentligen inga konstigheter med just dessa 2 wobblers så märkligt de skulle vara så selektiva. Den ena är ett hemmabygge. Båda wobblerna var i mellanfärg, inte någon lysande fluorfärg eller så, men inte heller helt mörka. Mellan gällde också gången, inte hetsig gång men inte heller väldigt långsam.

Första passet så var det 2 gäddor som stack ut rejält, de 2 fränaste fångsterna var inte de största fiskarna. Vi grämer oss över att vi ej fotade en gädda som vägde ett par kilo. Den var mager, vi kunde direkt se att men kolla, den där har ju varit helt inne i en fiskmage! Alltså det syntes inte bara på någon enstaka fläck utan på hela gäddan från skalle till stjärtfena. Vi tror att en större gädda svalt, möjligen att stjärtfenan stack ut från svalghet. Kanske den kände att den hära middagen mäktar jag inte med och så lyckades hon stöta upp gäddan. Det är inte helt ovanligt att gäddor hittas döda där en bara något större gädda dött med den tilltänkta middagen i svalget. Men det här är en annan sak, middagen högg alltså. Gäddan var mager så den hade förmodligen inte varit i matskick ett tag men nu börjat återhämta sig. Snacka om tuffing! Än en gång det svider att vi ej fotade. Det regnade och det var säkert det som gjorde att det kändes jobbigt att ta fram kameran och fota. Men vi ångrade oss så snart gäddan var återutsatt. Men okey då, den hade väl fått vara med om nog så den var nog värd att direkt få simma tillbaka.

Men vi kanske lärde oss nått för nästa lite udda fångst då fotade vi. Jag har aldrig någonsin fått en gädda som haft en sådan "matbulle" i sig. Visst har man fått gäddor som haft mycket i magen och där de nyss svalt stora fiskar som delvis stuckigt ut i svalget. Men att få en med sådan bulle som denna har jag aldrig varit med om. Vi är tveksamma att det ens är möjligt att få en så rund och jämn bulle med fisk som föda. Ett gäng tennisbollar kanske? Nja, låter aningens långsökt då det inte finns någon tennisplan vid vattnet... Ett par ölburkar hade varit mer sannolikt, men nej vi tror på något mer naturligt. Vi undrar om det kan varit en gräsand. Något som säkert många varit med om är att gäddorna inte ser lika feta ut på bild som live. Man kan tycka att wow vad fet hon är!! Sedan när man kommit hem och kikar på bilderna så ser hon inte alls lika fet ut. Samma här att jag tycker hon (nåja, i den storleken kan man inte säkert säga att det är en hona) såg bulligare ut live, men det kanske ändå framgår vad vi Menar.

Fisket gav 2 gäddor över 8 kg, här den mindre av dem strax innan den sätts tillbaka.

Det kom en lite speciell fångst även nästa fiskepass, Jag fick ett bra hugg och när jag började fighta gäddan så kände jag att den var skapligt tung. Jag la in friläget för att få in den snabbare. De andra wobblerna flöt därför upp till ytan. Plötsligt så hör och ser vi en vattenkaskad och det första min hjärna kopplade var att nu kom en gädda upp och högg på sidoparavanen. Något jag varit med om förut är att att de huggit och dragit med den ned i vattnet ett tag. Men när bromsen börjar morra så kopplar det att den kanske högg på wobblern så jag skyndar mig att kasta in forward på motorn för att tränga in hullingarna. Den sitter, så nu har jag två gäddor på samtidigt. Jag sa att nuru Mats ska du få jobba... Jag växlade mellan att lägga in friläge och köra på tomgången framåt för att alltid ha press på den andra gäddan. Mats rensade spön och tog fram vågsäck, kamera och våg. Jag fightade in den första så fort som möjligt, snabb avkrokning och så lyfte jag ned henne i den väntande vågsäcken. Sedan snabb bild och återutsättning. Vikten var 9220 g. Ingen av oss hade sett mer än virvlar av den andra gäddan så vi visste bara att den kunde vara allt från skaplig till stor. Men när jag började fighta den förstod jag att den ej var stor, bara skaplig, 6300 g. 

Dagen gav ytterligare en gädda över 8 kg. Så till sist i slutet av fiskepasset så kom den enda gäddan över ca 4 kg som valt annat än "de 2 wobblerna", bild. Grejen är att en annan gång kanske de inte alls vill ha de 2 wobblers som var hetast nu, thats fiske. Men trolling är ju ett teamfiske rakt igenom. Man sätter ned spöna i spöhållarna så fiskaren styr inte spöna. Man kan inte mer än välja beten och linutsläpp, det blir båten (kaptenen) som styr betena. Så vems beten de tar på har mindre betydelse, det är båtens sammanlagda resultat som gäller. Båtfiske är ju ett teamfiske oavsett metod men i ännu högre grad vad gäller trolling.

Vi drog fina gäddor men alltså ingen tia. Vi hade sedan länge pratat om att köra ett gemensamt göspass. 2 kilo var målet och vertikalfiske var metoden vi beslutade oss för. Men gick trögt, efter nötande fick jag en mindre gös. Ytterligare en stund senare nöp en tyngre fisk jiggen. Vi sa båda att tyvärr ser ut att vara en gädda, men att okey helt säkra kan vi inte vara. Då drar fisken iväg i en turborusning, jo det kan vi sa vi båda... Den accelerationen ska helt enkelt inte en gös mäkta med (gäddans acceleration ligger mycket högt bland fiskar, det har testats vetenskapligt) Gädda alltså. Vi kunde håva den, vikt 6270 g och den bjöd på en rejäl kamp på lätta grejer.

Nej, vi verkade inte kunna få mer än en enda gös så flyttade oss en bit bort. Jag stannade av motorn och började göra i ordning elmotorn. Klokt nog så passade Mats på att börja direkt när båten drev. Jag vet inte om ens min jigg hann ned innan Mats signalerade för napp, vilken start! Jag såg på spöt att det var en bättre fisk så jag tänkte att är det en gös så slänger jag mig på håven. När den kom upp mot ytan såg vi båda att det var en gös, så jag greppade håven och håvade den. Över 2 kg lätt, sa jag. Stämde det? Vikten kunde vi fastställa till fina 2660 g. Dessutom nytt klubbrekord på vertikalfångad gös. När en fisk nappar direkt så inser man att chansen är god man träffat rätt, så nu blev man ivrig att nöta på. Men det blev ingen mer gös, thats fiske, men vi var rätt nöjda ändå.

Med det antal gäddor över 8 kg vi tagit denna månad så hade i normala fall någon vägt över 10 kg. Skulle vi jämföra med tidigare års statistik så hade nog minst en vägt över 10 kg, men så kan det vara. En gädda på 8 kg jämfört med en över 10 kg äter ju samma typ av föda. Man kan liksom inte selektivt välja bort en åtta mot en tia så grejen blir att man får försöka ta så många stora som möjligt vilket ökar chansen att någon av dem är rejält stor. Men det gubbade sig alltså. Fast vi får vara riktigt nöjda ändå med det snittantal fina gäddor vi tagit per pass om vi jämför med tidigare snitt.

Månaden snart slut, men jag skulle ha möjlighet till ett kortare gäddpass denna vecka och det skulle kanske bli det sista fisket denna månad för någon i klubben. Jag kände att det blev en utmaning, jag vet att det inte är lätt att bara åka och hämta en 10 klubbare på beställning. Fick ett rätt försiktigt hugg, mothugg och tja, den kändes rätt så fin så nu kände jag att chansen finns att denna KAN väga 10 kg. Foto.
Men direkt jag såg den så insåg jag att den är för liten. Men den vägde mer än vad jag trodde när jag såg den i vattnet, den nådde 8380 g. Detta blev den största jag fick. Rätt nöjd med fiskepasset trots utebliven beställnings tia.

För att återknytta till rubriken. Vi klarade 2 av 3 och gädda var ändå rätt nära med många över 8 kg och även ett par över 9 kg, så jag tror nog att vi får godkänt trots att den dära 10 klubbaren vågade vägra spö.

Månadens bästa fisk av dessa 3 arter tycker jag absolut är gösen Mats fick på 2660 g, den slår abborren på dryga kilot och gäddorna på över 9 kg.

Rickard har kört en del efter gädda och fått rätt många, men den stora har hållit sig undan. Ari har kört några pass men kanske utan riktigt specimenstuk. Ni vet istället sådana när man åker iväg för att grilla och kanske äta fisken. T.ex. fiske i en liten tjärn i inlandet där han lyckades lura upp en öring på 1230 g, en riktigt fin fisk.
/Krister

100912 - 4 över 7,5 kg

Under två gäddpass i helgen så blev det sammanlagt 4 gäddor över 7,5 kg.

Undertecknad och Mats beslutade oss för att testa gäddfiske. Jag hade inte kört något riktat gäddpass sedan i juni månad så var väl på tiden att testa lite. Den gången var det också jag och Mats som fiskade. Då tog vi alla större på trolling och jag minns att de favoriserade Mats wobblers. Det är vanligt att de som trollar tar vartannat hugg oavsett vems spö eller bete det nappar på. Men vi tycker att det blir en extra tjusning att få fisk på sina egna beten. Man får sitta och fundera och dona och ändra på efter eget tycke och smak, det blir en extra krydda i fisket.

Skulle det bli samma sak som i juni att de föredrog samma beten igen och Mats beten mer än mina? Nej den här gången blev det rakt tvärtom. Mats satte med stora förhoppningar på det bete som var klart bäst sist. Det fiskade nu helt bom och gäddorna favoriserade överhuvudet taget mina beten i stor utsträckning. Så kan det vara, allt spelar in, färg, gång och storlek. Under dessa 2 pass tog vi 7 gäddor i 6 kilos klass och uppåt och alla utom en av dem valde mina beten. Men däremot så var den som Mats tog riktigt fin och den näst tyngsta.

Vi tappade några riktigt fina gäddor. Mats tappade en som kan ha varit fin och jag tappade 2. En av dem speciellt har jag lite svårt att glömma, jag hann fighta den ett tag och den gjorde klassiska mycket tunga pumpningar, så tunga och kraftiga så bara riktigt stora gäddor klarar att göra dem. Men efter en stund (och innan vi hann se henne) klev hon av. Jag tror den vägde en bra bit över 10 kg, men hur stor den var får man aldrig veta. Det är tyfilus att de de största kliver av. Men nära skjuter inte en endaste höggravid huggormshona, så är det ju.

Här kommer foton på de 3 tyngsta. Bild 1. Bild 2.
Bild 3.

Sammanfattningsvis så kan sägas att det var ett kul och bra fiske, det var bara the big monster som fattades.
/Krister

100904 - Något bättre medelvikt

Undertecknad och Mats beslutade oss för att göra ett gemensamt göspass. Idag skulle det bli vertikalfiske. Det gick trögt, riktigt trögt. Vi hade båda något napp innan jag fick en gös på ca 800 g. Sedan dött igen, vi nötte på runtikring där jag fick den och där vi haft något napp, men icket. Vi beslutade att testa något längre bort, efter en bit så hugg för mig, den slapp. Ca 3 sekunder efteråt så hugg igen, nu kunde jag kroka den. Under tiden jag drillade in den så hugger det även för Mats, så vi stod med varsin gös på samtidigt. Jag lyfte först in min och såg när Mats gälgreppade sin att den var tyngre. Jag vägde min till 1640 g. Sedan direkt efter så vägning av den som Mats fångade, 1940 g. Båda gösarna fick simma tillbaka.

Jag tänkte att nu har vi hittat dem! Vi nötte vidare men det blev ingen mer gös. Få gösar men känns kul att det var bättre medelvikt än vad vi är vana vid.

I morse så slog det mig att vi haft dålig "bredd" i fisket september månad. Under klubbens (förvisso relativt sett rätt korta) historia kommer jag bara på ett fåtal finare gäddor och ingen skaplig fisk av någon annan art. Jag hoppas vi denna månad kan bredda det och sammantaget ta gädda över 10 kg, gös över 2 kg och abborre över 1 kilo.
/Krister

100831 - Höstfisket/göstankar

Som jag nyss skrev så är det redan relativt kallt i vattnet, fick veta att det nu i ett mindre vatten sjunkit med ytterligare 2,5 grader på kort tid och var nere på 11,5 grader. Gäddorna gillar denna temperatur, så nu är det väl gädda som suger mest för mig? Faktiskt inte. Jag kollade nyligt mina listor och kunde då se att jag har ett flertal gäddor över 12 kg från hösten, men att största höstgös är på blygsamma 1560 g. Där tror jag förklaringen kan vara, att jag känner att det är för dåligt (oavsett breddgrads och medelviktsperspektiv) Därav känner jag mig mer sugen på gös än på gädda. Jag känner en utmaning i att försöka mer selektivt hitta någon finare gös. Målet blir i första hand att höja 1560 g.

För de i sydligare breddgrader så låter det säkert larvigt att ens nämna sådana vikter. Men jag har under många år fiskat gös med diverse olika metoder som ismete, spinn, trolling, vertikaljigging, dropshot, mete och flötestrolling (tagit gös på alla dem metoderna) Testat flera olika vatten och i dem många olika ställen. Är bara att konstatera att medelvikten har varit bedrövligt kass. Detta gäller inte bara för mig, utan vad jag vet gäller det alla som fått ett någorlunda stort antal gösar. Men jag känner ändå att om man slipar lite extra på metoder och taktik så ska det bara baske mig gå att få vissa pass med bättre medelvikt än brukligt. Sedan har man inte provat alla vatten, kan ju också finnas något vatten som har bättre medelvikt. Vi vet ju att det finns vatten med fina toppvikter. Verkar som att i princip alla gösvatten i alla fall producerar gös i 5 kilos klass. Men i många fall är det gott om gös upp till kilot sedan svårt. Har också varit med om ett vatten där det verkade vara en generation som hade en rätt "vanlig" vikt på drygt 2 kilo. Men svårt från 1,2-2 kg och svårt över 2 kg. Så mest troligt hade det varit ett år med gynnsamma temperaturer så den årgången blev starkare än de just innan och efter.

Man ska ju komma ihåg att gösen är en varmvattensfisk som det inte var allt för länge sedan som det sades att den nog inte ens ska kunna etablera sig här uppe. Växthuseffekten har ju dock gjort klimatet varmare och det kan ha med det att göra. Att det var en del tillräckligt varma somrar och att då gösen "exploderade" och att det är förklaringen till att det är så många gösar under kilot. Blir det så jättestora kullar så blir de ju således många som ska simma tillsammans och ska kriga om maten och då kan de inte heller växa bra och dessa kanske aldrig blir stora. Tusenbröder (tusenbrödrabestånd) gällande abborre har nog de flesta fiskare hört talas om, där de på grund av dess stora antal inte kan bli stora och således även som gamla är småttingar. Kanske man gällande gös borde döpa det till hundrabrödrabestånd.

En vanlig grej som fiskare gör är ju också att de dödar alla finare gösar och släpper i de små, vilket ju missgynnar vattnet ännu mer. Gös växer sakta, en gös på 2-3 kg har många år på nacken. Dödas alla finare gösar så blir det såklart än svårare att kunna få någon storgös i vattnet.

Jag har ju aldrig fiskat gös länge söderut än Västerbotten. Men jag hajade till när jag såg en fiskefilm om gösfiske från södra delen av landet, där man såg ekolodet under tiden som båten drev sakta med vinden. Man liksom gapade för tror inte det var tomt på gösbågar på skärmen en enda gång. Man fick också veta att han kunde prickfiska på upp till 150 gösar på en dag (prickfiske med vj) Då verkar också de flesta vara över 2 kg. Alltså hallå, i vissa gösvatten här får man vara nöjd om man ser EN (eventuellt bortsett från "yngel") gös i frivattnet under en hel dag. Nej, jag skriver det verkligen inte för att klaga (tvärtom ser jag det som en utmaning) jag skriver det för att folk ska förstå att det är skillnad på vatten och vatten. Ingen här uppe ska behöva bli besviken över en gös på säg 2,5 kg för att den är "liten" nationellt sett, för en sådan gös är en riktigt fin fisk. Men däremot så finns det gösvatten här uppe också där det är möjligt att dra mycket gös, men då är det inte säkert att någon av dem orkar över kilot och ytterst ovanligt över 1,5 kg.

Men jag tror att om man lyckas knäcka koden fullt ut så går det att dra fler gösar över 1,5 kg än hittills, helt klart. Att försöka knäcka den koden är en utmaning.
/Krister

100828 - Rapport med väder

Väder ja, rejält kylslaget nu, förvisso vart det aldrig riktigt varmt i Luleå under högsommaren, inte heller kallt. Inga rejäla toppar och inte heller jättekalla perioder. Jag och Mats var båda helt överens om att det vore totalt osannolikt om inte veckan mitten av maj skulle bli den varmaste veckan på hela sommaren (helt enkelt för att det vore statistiskt sett sensationellt, men man hoppades ju att den realismen skulle varit fel...) Visst hade vi rätt, ingen annan vecka var ens nära att vara nära.

Däremot verkar sydligare delar av landet haft det riktigt varmt under själva högsommaren. Fast och andra sidan, då fryser ni bara mer när det väl blir kallt... ;)

Eftersom det aldrig blev jättevarmt under högsommaren så blev det inte heller riktigt varmt i vattnet, addera då det med att det nu är hösttemperaturer och ni förstår att det är svårt att kliva ned i vattnet oberörd om man ej är isbjörn eller lake.

Mats hade kollat att vattentempen sjunkit med 4 grader på en vecka nyligt. Jag har kollat i min statistik och yttempen som varit sista tiden har det hänt vi haft efter den 15 september.

Har inte blivit mycket fiske för mig i sommar och det lilla som blivit (några pass utan direkta specimentakter) har inte gett några monsters.

Mats har lurat upp några riktigt fina abborrar. På riktad abborrtrolling så har han plockat "borrar" på som störst 1120 g och 1200 gram. Där den senare eventuellt är nytt sjörekord. Han har plockat ett gäng borrar över 9 hekto i sommar.

På tal om abborre. Jag fick fundera hårt för att komma på när jag senast riktade ett pass efter abborre i öppet vatten, kom på att det var 2006. Gick tillbaka i fiskedagboken och kollade och det stämde. Jag och Ari körde då ett kort kvällspass och sedan ca en halvdag. Ca 4 år sedan alltså, skämmes...
/Krister

100725 - Inga monsters

Det har inte blivit så mycket fiskande för oss under juli månad. Men något pass efter bland annat gös.

Jag och Mats har kört ett par gemensamma pass där huvudmålet varit gös. Har bara blivit smågös men gäddor på 6200 och nu sist en som var ytterligare något tyngre har blandat sig i, båda var långa och magra. När Mats tidigare under månaden från land körde ett riktat gäddpass så blev det en fin gädda på 7700 g.

Rickard har kört några pass med, bland annat ett göspass då han trollade upp 14 gösar. Men så är det ju det med vikten, största ca 1200 g.

Är säkert någon som undrar om inte Ari fiskat något i sommar? Jo Berggylta under en semester i sydligare delar av landet.
/Krister

100705 - 2 ska vara 3?

Skrev för någon vecka sedan att det är overkligt att jag fått vara med om fångsten av 2 storgösar från Norrbotten, men är det kanske 3?

Jag såg att jag sommaren 2001 efter att bara ha fått gösar upp till drygt 2,2 kg från Norrbotten skrivit att jag var övertygad om att det finns stor gös här uppe, om än få. Men att en vacker dag kanske? Hur som helst, sommaren efter när jag hade med Robban Pederson i min gamla båt och vi satt och puttrade på så såg jag en fin fisk på lodet. Stället hade få gösar och vi hade kört många pass där men enbart sett småfiskar på lodet. Men plötsligt ser jag en riktig banan, alltså en större fisk vilket jag uppmärksammade Robban på. När betena så närmade sig stället så satt vi på helspänn och pang så ryckte det till i Robbans spö. Fisken var stark så vi var helt övertygade om en finare gädda, men efter ett tag hade jag äran att få håva denna gös åt Robert. Här en till bild.

Om en sådan gös från Norrbotten kan kallas för en storgös är väl upp till var och en att bedöma, men i alla fall så var den 83 cm lång och vägde 5250 g. Vad jag tycker? Ja, ärligt talat en sån fisk här uppe kallar jag tveklöst för storgös. Vi har nött på platsen många gånger både före och efter, alla möjliga tider på dygnet och flera olika metoder men inte varken före eller efter "ens varit nära att vara nära" den vikten. Förövrigt, vad gäller trolling så förutom Henriks 6 kilos från västerbotten så gäller det samtliga vatten vi trollat i (både norr och västerbotten)

När jag och Robban så förra sommaren drog nostalgitrolling på platsen (från eftermiddagen till runt 03 snåret på natten) så hade han ju hunnit trolla gös i flera år i Göteborgstrakten. Han berättade då att de minsta gösarna de fick vägde 2,5 kg. Kanske han tyckte jag såg förvånad ut, men då la han istället till att nja, egentligen inte under 3 kilo (han har trots få pass där landat flera över 6 kg) Då förstår man ju på allvar att man är tvungen att göra skillnad på vatten och vatten. Antal hugg per båt under de fiskepassen sa han var 1-12 hugg, vilket ju är svinbra med den medelvikten. Vårat pass då? Ja, vi lyckades helt okey (allt är ju relativt) med en gös på 1200 gram i topp.

Men kan tilläggas att vi ej provat alla gösvatten, så det kanske finns något vatten som hyser bättre medelvikt.
/Krister

100701 - Gäddor med god kondition

Vi har nu gjort några fiskepass och landat några gäddor i god kontidion. Vi börjar med Rickard som kört två pass. Ett kort 2 timmars efter gös som ändå han ge hela 10 stycken, han börjar kunna detta med att hitta och fånga gös. Men medelvikten var dålig, de tre största låg kring kilot. Han har också varit ute med en kompis på en gäddpass. Det gav över 20 gäddor med en topp på ca 6500 g.

Jag och Mats har kört 2 pass efter gädda. Vi hade rätt låga förväntningar då vi tyckte det kändes väl sent för de vatten vi brukar fiska i. Fast samtidigt har ju vädret varit riktigt konstigt denna sommar så man vet aldrig. Men förhoppningarna var i alla fall inte speciellt höga. Det började också illa, så vi hann tänka att det här ser inte lovande ut. Men vi experimenterade oss fram för att försöka hitta koden. Till sist verkade vi ha hittat den och alla de större gäddorna dessa pass tog vi på trolling. De verkade gilla Mats wobblers bättre än mina, men det gör inget. Jag fick en lång gädda, dock mager så den nådde "bara" 7760 g. Dock tappade jag en fetare ett par meter från båten, men i vikt var det ingen jätte. Mats tog gäddor med grövre kondition. Hans största vägde 6840 (94 cm) 8860 g och så en riktigt fin gädda. Vi märkte direkt vid hugget att den måste vara stor. Ja, kan det vara en två plus det här tror du? Ja, det vågar jag nästan lova tyckte Mats. Hmm, du är då verkligen tuff som vågar vara så tvärsäker, säkert att du inte vill ta bort pluset?? Nej, han vågade hålla kvar vi det. Vi både visste vi detta laget att detta var en stor gädda.

Okey sa jag till Mats, du kan ju ta den själv. Nej, han ville att jag skulle ta den. Till trolling med stora wobblers använder vi i regel en lipgrip. Gälgreppet blir svårare när båten rör sig och man använder stora wobblers med många och stora krokar. Håv känns också sådär med dessa wobblers då det finns en risk att krokarna trasslar till det rejält. Till riktigt stor gädda är det troligt vi skulle föredra håv ändå. Denna var stor men inte ett monster. Den lipgrip vi brukar använda var tillfälligt ur bruk. Så vi hade två att välja på i båten. Den Mats har såg jag att han redan nämnt om i sin blogg. Vi vet att denna är totalt värdelös i och med att även små fiskar med lätthet öppnar den gång efter annan när de sprattlar. Jag har en likadan så jag vet. Berkley har alltid varit schysst mot mig, men jag känner ändå att jag liksom Mats måste varna för den. Det bästa på sikt för berkley skulle vara att snarast ta den ut bruk. Det är deras digitala variant jag pratar om (jag har provat två av dem många gånger och så har då Mats en och vi har hittat att det är en grov miss i konstruktionen som är felet med denna) som är godkänd för storfiskregistrering och väl kostar runt 700-800 kronor. Däremot har vågen visat bra på mina två men den Mats har visar fel.

Nåväl, så ända valet var min reservlipgrip som är ny. Vi har bara använt den på gäddor upp till mellanklass och den har funkat bra. Konstruktionen ser också gedigen ut. Men man känner sig ändå lite osäker på om en ny lipgrip ska funka. Men allt gick bra, jag satte den där den ska sitta redan i första försöket och den fick nästan direkt ett test då gäddan med enorm kraft började vrida och slå. Puhh kände jag, nu vet vi att denna lipgrip funkar, skönt. Vi gjorde som vi i klubben alltid gjort, att vi krokar av i vattnet. Visst kan man dra upp en gädda direkt med en stor wobbler i båten. Men förutom att det är en risk för oss så är det också en stor fisk för gäddan. Genom att det är stora wobblers med många krokar så brukar minst en trekrok vara utanför munnen, börjar gäddan rulla och slå så kan den med lätthet penetrera ett öga på sig själv (förhoppningsvis håller man inte sina egna ögon i närheten) och om inte annat så penetrera in i gäddan någon annanstans. Risken att tappa en gädda blir större när man gör som vi gör, men det är ju catch and release vi utför och vi vill att fiskarna ska vara så oskadda som möjligt. Men faktum är att med den gamla gula så har vi inte tappat en gädda, men nu var den som sagt tillfälligt ur funktion. Men gäddan satt till synes säkert på den nya så under tiden lirkade vi loss krokarna, så nu var gäddan därmed fångad.

Men den var fin så vi hade tänkt göra en snabb vägning (och ev. mätning) och någon snabb bild sedan snabbt i med den i vattnet. Snabbt var precis vad det blev för gäddan som varit helt lugn under avkrokningen fick nu liv innan vi hann lyfta upp den i båten, den började bända och vrida i vattnet en andra gång. Denna gång så lyckades den öppna lipgripen och dyka, det kändes frustrerande. Mats sa direkt att det är okey, men jag sa att nej det är inte okey (en lipgrip ska funka bättre) man funderade ifall vi kunde gjort på annat sätt. Men det här var metoden vi valde och vi gjorde exakt så som vi alltid gjort utan att ha tappat någon gädda. Det var kort sagt lipgripen som inte funkade som den ska. Jag ska inte döma ut denna helt då konstruktionen verkar bättre än den digitala, skulle kunna vara så att det bara är ett dåligt exemplar jag fick av denna nya variant från berkley. Det är en av de roterande varianterna med pistolgrepp, dock inte den som har formen som en pistol, den har jag aldrig provat. Man måste komma ihåg (som alla som hållit en vild storgädda fått känna) att det blir en enorm kraft och tyngd när de sätter igång, så minsta lilla defekt på en lipgrip kan vara nog för att den ska mista sitt grepp.

Men nog om det, gäddan blev i alla fall skonsamt återutsatt och kan bli både längre och ännu grövre. Den var grov men hade inte längden till att vara ett monster, så vi sa båda att den nog vägde runt 11 kg. Vi hade ju nyligt tagit gäddor upp till knappa 9 kilo och denna var klart större. Fisket gav finare gäddor än vi hade vågat tro.

Förövrigt så har Mats fått ett kvitto på att hans stålmage inte är gjord av stål. När andra blivit däckade av magsjuka eller matförgiftning så har Mats stått pall. Detta har också gjort att han eftersom tänjt på gränserna. Jag hade precis läst en rubrik att testad grillkorv hade mycket bakterier. I samma veva får jag så höra att Mats inte bara ätit grillkorv med utgånget datum, den hade också legat en solig dag i bilen. Ja rackarns, jag har hört det Mats berättat och den matförgiftningen var inte att leka med, den var med full kraft! Jag skulle tippa på att han inte äter grillkorv med utgånget datum igen.
/Krister

100624 - Mieko gäddfisketävling 4/6-2011

Regler etc. är redan klara för nästa års upplaga av catch and releasetävlingen.

Årets tävling gav mycket gädda men däremot så höll sig de allra största borta, mycket möjligt att många av dem inte hade hunnit tillbaka till sina platser efter leken. Men nästa år kanske datumet blir perfekt för de större damerna?

Här finns information:

/Krister

100621 - "Monstret"

Man kan ju tycka att det är skämmigt att inte märka när man har på en fisk förrän den är uppe. Fast mer vanligt är nog att "märka man har på en fisk" som visar sig vara något annat. Som t.ex. när jag under ett trollingfiske på 90-talet hade med en granne som fick ett hugg. Han berättade hur gäddan kämpade och han berättade vad han trodde den vägde, men när den bröt vattenytan var det ett cyklop. Fast det är klart, hade han på en dykare första biten så förstår jag om det kändes tungt. Jag har bild på när han poserar med fångsten men eftersom jag är tveksam på hur stolt han är över bilden så lägger jag ej ut den.

Men den här gången kan det ursäktas att ej märka man har på en fisk. Som jag nämnde nedan så tog Mats förra veckan en gädda på 106 cm 7,4 kg. Men det var inte den häftigaste fångsten från passet. När han tog upp jiggen efter ett kast så såg han att det satt skräp på kroken. Precis när han ska till att ta bort det så börjar skräpet röra på sig, så han fick ta sig en närmare titt och såg då att det var en gädda. Han fick det till att den var 15 millimeter lång. En sådan gång kan det ursäktas om man missar mothugget... Bild på "monstret".
/Krister

100619 - Riktigt mäktig gädda och gös!

Nu är det inte vi som tagit dessa mäktiga fiskar, men vi har i alla fall några skapliga fiskar att rapportera om.

Jag börjar med den mäktiga gäddan. Jag har hört mig för med flera personer och ingen jag pratat med vet av någon bra dokumenterad gädda från norrbotten som är längre än den gädda som Robin Utbys nyligt fångade. 132 cm lång det är en mäktig fisk minsann. Nu var den relativt mager men med sin mäktiga längd så nådde den ändå 14,21 kg. Jag vet att Robin varit ute efter sin första reggädda (12 kg) länge nu och när han tog den så tog han det alltså med besked!

Sedan så var jag ute själv på ett kortare em/kvälls pass efter gös. Jag började med spinnfiske, redan första kastet så nöp en fisk på. Jag kände redan inom några sekunder att det nästan garanterat var en gös. Jag bannade mig nu för att jag hade lämnat håven i bilen. Med håven hade jag troligen tagit den för den lossnade precis vid båten. Ingen superjätte men för oss en mäktig gös, jag bedömer den till mellan 3-3,5 kg. Men jag fick i alla fall lite revansch efteråt då jag lyckades landa totalt 4 gösar. De två största 1960 och 2700 g. Så medelvikten var klart bättre än vi är vana vid.

Efter detta pass så har jag och Samuel kört ett pass efter gädda. Denna gång var håven med. Vi fiskade på flera olika platser och testade flera olika metoder, det blev totalt 5 gäddor. Det som funkade klart bäst för oss var spinnfiske med jiggar. Av de 5 gäddorna så fick vi 3 på samma ankring. Jag och Mats var hit tidigare i år men fick inte en fisk. Men fiske kan vara lustigt ibland. Första kastet så hade jag kontakt med en fisk som jag är säker på var fin. Men risken var att den blev rädd, vi kastade vidare och jag kände bara en liten stöt sedan. Jag förstod att den nog behövde se ett nytt bete för att kunna ta. Jag satte på en annan jiggmodell i stort format och pang! Det var en kraftigt byggd gädda med stort huvud, tyvärr mager men den gav ändå en härlig kamp. Bild.

Jag fortsatte så med samma jigg och något enstaka kast senare så pang igen. En till stark gädda, 8320 g. Samuel blev inte lottlös, strax efteråt så pangade en gädda på hans jigg. Den kom snabbt in mot håven men det visade sig att den bara skojade(?) lite med honom, för då började den ta i och gjorde ett par rusningar innan han kunde håva den. Det fattades bara några hekton till 8 kg, bild. Vi håvade alla 3 gäddorna, vilket är ett bra sätt, bland annat för att man kan låta håvnätet och därmed gäddan få stå i vattnet medan man krokar av och gör våg, vågsäck och kamera redo. Sedan lyfte vi med hjälp av gälgreppet upp gäddan för ett par snabba bilder och sedan direkt ned i vågsäscken. Vi nötte vidare men det blev ingen fler gädda, men 3 så fina och starka gäddor på samma ankring var fränt.

Sedan åkte vi vidare och kunde dra en liten gädda. Vi trailade upp och tänkte åka och fiska någon annanstans. Men vid lite övervägningar kom vi fram till att det får räcka så. Det var 2 hungriga ynglingar, Samuel drog till en mack och käkade upp sig lite, jag funderade och kom fram till att det var inte jättesent och båten hade blivit rätt nedskitad, så okey, jag åker till något vatten och skurar ur båten uppe på land. Jag klev ur bilen och efter en kort stund kommer en båt in mot där jag är, jag känner igen båten och jag känner även igen han som är i båten, Björn Larsson. Under tiden som jag tryckte i mig en gammal chokladkaka så surrade vi på en stund innan jag tyckte det var dags att sätta igång. Jag hade kvar spöhållare och lite annat som skulle packas undan innan jag skulle börja skura och du ska få ut och fiska lite till, eller ska du ge dig undrade jag? Nejdå han skulle inte ge sig han skulle fortsätta fisket.

Efter en kort stund tittar jag ut mot vattnet, Björn är inte nära men ändå såpass nära att jag tycker mig se han fighta en fisk. Jag ser hur han greppar håven och ser en fisk glida in i håven. Den var inte så värst lång av vad jag tyckte mig se på det avståndet, jag tänkte nog att en gädda i den längden borde inte väga mer än kanske 5 kilo. Så jag blev förvånad när han kommer in med fisken mot mig. Jag hinner undra att misstog jag mig så mycket på storleken? Men så säger han.
- Det är en gös... skulle behöva fotohjälp...
Jag ställde gärna upp, han lät gösen stå i håven/vattnet så jag kunde inte se hela gösen, men jag såg att den var mäktig.
- Du, det där kan faktiskt vara en reggare... (minst 6 kilo) sa jag. Men när han lyfte upp den så såg den ännu större ut.

Björn berättar att det är hans första gös någonsin, han var ute efter gädda men så pang! Vilken gös att ta som sin första någonsin, helt sagolikt. Han frågade om jag hade någon digitalvåg, jajemän, så jag skyndade mig att hämta. En sådan mäktig fisk då är man noga med grammen. Vi gjorde 2 snabba vägningar och efter avdrag av vågsäckens vikt så kunde vi fastställa mäktiga 6980 g! Längden var 90 cm. Jag tog en del foton med Björns kamera innan gäddan fick gå tillbaka.

Han hade jobbat bra, efter han håvade den så tvekade han inte en sekund utan åkte direkt in till land och vi lät gösen stå i vattnet i håven. Detta gjorde att den piggt simmande iväg vid återutsättningen. Nu stod vi och surrade en stund innan Björn avslutade med en stunds ytterliggare fiske medan jag skurade min båt.

Jag känner att superlativen blir nästan för mycket nu, som ni läsare vet så tog jag ju själv en ännu tyngre gös förra året från norrbotten än den Björn nu fick, så blir konstigt om jag säger att det är en "världsgös" men det skiter jag i. Vi har hört runt på massa håll och kanter och vad vi hört så är min den tyngsta från norrbotten på mycket mycket lång tid. Och Björns kan mycket möjligt vara den näst tyngsta. Jag vet av att någon fler över 6 kilo tagits i något annat vatten men ingen så stor som 6980 g såvitt vi hört. Så, kort sagt en grym fisk! Det var häftigt att få se en så stor gös igen och overkligt att jag fått vara med om fångsten av 2 så stora gösar från norrbotten. Men nu var det ju verkligen en tillfällighet, var ju på håret att jag och Samuel skulle fiskat en stund till, sedan att jag valde att åka och skura båten där Björn precis råkade vara.

Jag vidhåller fortsatt att sett över hela året så känns en gös på 2,5 kg och en gädda på 10 kg som lika svåra fiskar att fånga från norrbotten. Det är ju något som kan ändras om t.ex. något nytt vatten dyker upp, men som läget är just nu så vidhåller jag det. Däremot kan det finnas enstaka dar som gösen är som galna och hugger på allt och alla, jag har själv varit med om att jag fick 3 gösar direkt efter varandra på en rejält stor wobbler trollad i hög fart, 2 riktigt små och den största ett par kilo. I normala fall så är ju annars gösarna extremt petiga med fart, gång, färg och djupgående på beten, rent ut sagt extremt petiga. Skriver det bara för att man ska förstå att oavsett att det nu tagits ett par grymma gösar så ska man vara glad att ens komma över 2,5 kg (gäller att ej tappa perspektivet) Ja, jag vet dem som fiskat hela sitt liv i gösvatten utan att ha fått en endaste gös, jag skulle rent utav vilja påstå att det är väldigt vanligt.

Mats då? Ja han har nyss varit ute på ett pass och kunde dra en gädda på 7,4 kg 106 cm, tyvärr rätt mager alltså.

Kan tilläggas att Robin och Björn tillhör samma klubb, team MIEKO norr. Det har verkligen lossnat för deras klubb senaste veckan, de har förutom nämnda fiskar tagit fler fina gäddor. De är seriösa och dessutom duktiga fiskare, där den art de brukar lägga mest kraft på är gädda. Gäddan och gösen jag skrivit om är alldeles för stora för att ej visas på bild. Så jag tar mig friheten att länka till bilder på deras sida. Här är bild på gäddan. Här gösen.
/Krister

100610 - Västerbottensrekord på gös?

Har tagits en kanonfisk i västerbotten, en av de största gösarna någonsin. I västerbotten är det främst i bureälvens vattensystem man hittar gös (den finns i någon enstaka sjö till också) Den finns både i själva älven och i en mängd sjöar som den rinner igenom/har förbindelse med. Henrik i våran klubb tog för nu rätt många år sedan denna. Det var just i en sjö i bureälvens vattensystem. Men Jörgen Öhman boendes utanför Skellefteå har nyss tagit en tyngre. Nu var det egentligen abborre han var ute efter, men jag kan tänka mig att han blev sjukt nöjd över att denna gös istället kände sig hungrig. 6,2 kg, längd 82 cm och omkrets 50 cm. Är bara att gratulera till en grym fisk! Den som tycker ordet grym är för starkt ord tänker förmodligen i ett nationellt eller internationellt perspektiv. Tar man en av de allra största som någonsin tagits i ett län är grym fisk ej i överkant. Det är trots allt rätt många som fiskar gös i en del av vattnen.

Rickard är den som har bäst koll av oss gällande gös i västerbotten, han påstår (utan att ha sett någon bild) att det förut tagits en som ska ha vägt runt 7 kg. Men om den vikten stämmer eller ej så verkar gösarna i bureälvens vattensystem få problem efter ca 5,5 kg. Vi vet av relativt många genom åren på över 5 kg, men sedan blir det värre. Men alltid finns det någon som kommit rätt redan från yngelstadiet och sedan vistas på rätt ställe senare i livet också och kan komma upp i en högre vikt. Men så gäller det att fånga dem också.

Jörgen har har också lyckats skapligt med abborrfisket, många fina med en på 47 cm i topp, tyvärr mager så den vägde "bara" 1100 g. Men raka motsatsen till mager är denna gädda. Den tog han på ismete nu i våras, längden 107 och omkretsen mäktiga 70 cm. Det är nog den fetaste gädda jag sett från norr eller västerbotten. Tyvärr hade han bara med en våg som gick till 10 kg och den bottnade. Undrar hur mycket över 10 kg den vägde?

En positiv grej angående gösen i bureälvens vattensystem är att det från och med i år ska tas i med hårdhandskarna vad gäller nätfiske. T.ex. i burträsket så har medelvikten minskat drastiskt senaste åren. Vissa hävdar att det nätfiskas på olaglig väg. Men det kommer att bli hårdare kontroller vad gäller nät i framförallt nämnda sjö, men även i stora delar av övre bureälvens FVO och dess biflöden. 

Info: "Stickprover kommer att göras på alla nät som vi ser, nät kommer att konfiskeras och lämnas in till polis, men även en utredning runt upphittade omärkta nät kommer att ske. Du som tänkt sätta ner nät måste alltså ha "fiskerätt", och inte bara markrätt. Dvs att i din mark skall ingå ett så kallat fiskerätt. Du kan alltså inte bara ha en bit mark och tro att du kan fiska med nät. Dessa kontroller kommer säkerligen att stöta folk och framkalla irritation, men FVO gör detta för att vi sett att snittvikt på gös drastiskt sjunkit de senaste 15 åren.

Det som gäller är alltså: Du som skall bedriva nätfiske får endast använda dig av två stycken nät som skall vara märkta med namn och nummer. Nät får ej heller utsättas i så kallad "fiskådra". Fisken skall kunna passera vattendrag utan att riskera fastna i nät. Fiskådran utgör en sjättedel av vattnets bredd och är det stället där fisken lättast vandrar. Fiskerätten får ej heller överlåtas till annan.

I år har Bureälvens Övre FVO betydligt fler tillsynsmän och kommer att satsa på få bort dessa nät."

Men även Bureå nedre FVO kommer att ha liknande regler från i år. Det är jättebra att gösen börjar tas på allvar här uppe. Den är så ovanlig i norra Sverige och det är dessutom låg medelvikt i vattnen. Jag rekommenderar även alla sportfiskare att släppa tillbaka gösar över 1,5 kg. Det är inte förbjudet att ta någon matgös men den ska vara över minimimåttet plus släpp tillbaka de stora, de är viktiga att ha kvar för att hålla rätt balans i vattnen. Jag hoppas att det i våra vatten snart kommer att bli ett maximum mått på fiskar som abborre, gös och gädda, det skulle vara grymt värdefullt. Vad jag i alla fall med säkerhet vet är att det diskuterats ett maximum mått på gädda i råneälven. Den gräns som var uppe som förslag var att alla gäddor över 100 cm måste återutsättas. Jag pratade med en ansvarig om detta och sa att det vore kanonbra och att detta ju redan finns i vatten i södra Sverige.

Ett vatten som haft dessa regler i en massa år är löddeåns/kävlingeåns FVO. I deras regler står följande om abborre och gädda (vad jag vet så finns ej gös i deras vattensystem) "
Gädda
Max 2 fångade och hemtagna fiskar per kort och dag.

Gädda med längd överstigande 100 cm ska återutsättas!
Abborre
Max 3 fångade och hemtagna fiskar per kort och dag
Förutom detta så gäller även:
OBS! Fiskeförbud utanför åmynningen 15/9 - 30/4

Det här inlägget blev mycket längre än  jag först tänkt... men det bjuder jag på...

Bilderna på Jörgens fiskar och info om hårdare tag mot nätfisket har jag hittat på forumet hos cykel och fiskecenter (Skellefteå)
/Krister

100606 - Sy eller fiska?

Ibland kan det komma en frågeställning om man ska fiska eller sy, kan vara ett svårt val. Men i detta fall så blev det fiske först och sy sen.

Jag och Mats har kört ett fiskepass efter gädda, det gick väl sisådär. Gäddor på ca 4, 4,9 och 5580 g blev vad vi lyckades landa. Mats har ju som bekant en fiskeblogg, läs mer här om detta blodiga fiskepass.
/Krister

100602 - Mats håller ställningarna + tävlingen

Mats kämpar ensam men han gör det bra, på egen hand ser han till att försvara klubbens färger.

När Mats kom med i klubben kunde jag inte ens drömma om att han skulle dra så pass stora fiskar på så kort tid som han gjort, helt ärligt. Fast samtidigt vet jag att målmedvetenheten finns i honom (han har bland annat varit duktig i fotboll och lirat på trots skadebekymmer, envis) Målmedvetenheten att dra stor fisk som hade legat på is började komma tillbaka för ett par år sedan. När väl målmedveten finns där så börjar man också slipa på detaljer och fiska mer i vatten man tror har stor fisk. Grymt häftigt att det gått så bra. För med jämna mellanrum har det kommit stora fiskar och dessutom från många olika vatten. Innan 2009 hade han ett gäddpers på rätt blygsamma 7520 g. Men september 2009 kunde han höja det till 9,1 kg. Sedan en stund efter isen la så en höjning på dryga hektot. Sedan så gick han med oss i TNP i början av detta år och det dröjde inte länge innan han landat gäddor på 9.400, 11120 och 12100 g, alla dem på ismete. Nu i öppet vatten så en gädda på 9320 g. Som om inte det vore nog så har han nu lyckats lura denna abborre.

Var på tiden att klubben fick en abborre i den klassen. Har inte hänt sedan premiäråret 2006 (som kan sägas vara senast vi satsade mer än något ströfiske på abborre) då vi tog flera fina med topp på 1920 g.

Men nu hoppas jag att han kan få förstärkning i fisket snart. Vi övriga har i princip inte blött en krok i öppet vatten, på grund av utlandsresor och annat.

Personligen så har jag i alla fall nu gjort min "obligatoriska" testning av prylar som jag brukar åka och göra själv varje år innan jag sätter igång att fiska. Kan vara allt mellan att skruva i motorn, provköra, till att meka på med fiskeprylar eller kolla gången på nya beten, helt enkelt att putsa på utrustningen. I vanliga fall brukar det också bli en stunds fiske. Nu var jag inte ens till ett vatten jag trodde på för denna tid på året, men jag provade i alla fall ut hur ett gäng nya wobblers betedde sig i vattnet, men kallar det ej fiske.

Nu har vi en abborre över 1,4 kg, ingen gädda ännu över 10 kg i öppet vatten i år, det hoppas jag kommer redan i juni. En gös över 2,5 kg borde inte vara omöjligt heller, även om det har visat sig vara svårt. Jag resonerade precis om det med Mats, att en gös över 2,5 kg har visat sig vara minst lika svårt som en gädda på 10 kg. Vi har dem i få vatten plus att medelvikten är riktigt dålig i de vatten vi provat. Det gör bara utmaningen större att försöka få någon fin.

C&R tävlingen. Enligt rapporter så flöt den på bra. Kom inte upp något monster, men 111 cm (8,9 kg) är ändå en helt okey gädda, även om man vet att området hyser större än så.
/Krister

100528 - Gädda över 9 kg

Mats har kört en del fiskepass efter gädda senaste tiden. 18 maj gjorde han första gäddpasset, då hade isen i sjön faktiskt gått bara ett par dagar innan. Men trots det så hade gäddorna "vild sex". Men när han provade lite utanför deras sexområde där det var lite djupare så krokade han något stort. Den bjöd på en rejäl rusning och tung kamp, men han lyckades tyvärr ej landa den. Kunde vart en riktigt stor fisk. Men en del dar senare blev det i alla fall en liten revansch med en på fina 9320 g. Den var bara 105 cm, grov gädda med tanke på att den var utlekt.

I övrigt har det varit dåligt med fiske, Rickard har varit ute och blött sin båt en gång och provade lite kort också (utan framgång) själv har det faktiskt inte blivit något fiske alls sedan isen lämnade oss.
/Krister

100526 - Världens största C&R studie på gädda

Väldigt intressant. Ett måste att läsa för alla catch and releasefiskare.

Denna studie undersöker dödligheten vid ”Catch and release” sportfiske efter gädda. Mortaliteten för sex typer av krokning. Krokning i läpp, utsida, gom, gälar, aorta (gäddmunnens botten) eller svalg och tre typer av blödning. Ingen, lätt, eller svår blödning, undersöktes i relation till betestyp, fiskstorlek, korttidsmigration efter återutsättning, spöaktion, vattentemperatur, lufttemperatur och årstid. Försöket utfördes under mars-juni 2009 längs Sveriges södra östkust. Med spinnfiske fångades 871 gäddor mellan 49-113cm. Fångad gädda utsattes för två typer av behandling; I behandlingen ett återutsattes gäddan direkt och luftexponeringen var under en minut. I behandling två luftexponerades gäddan i tre minuter och märktes med en markör med lina via en enkelkrok i ryggfenan innan återutsättning. Märkningens syfte var att skatta korttidsöverlevnad och beteende efter återutsättning.

Jag ville inte göra min C&R artikel mycket längre än den är, så istället så har jag gjort en fördjupning som jag länkat till, längst ned i artikeln.
/Krister

100522 - Catch and releasetävling

Norrbottens första catch and releasetävling någonsin hålls om en vecka. Jag har tidigare år ett par gånger skrivit om catch and kill tävlingar, läs här:

Det är en stor framgång för gäddans status i norrbotten att det nu kommer en catch and releasetävling. Detta hade varit helt otänkbart bara för en del år sedan. Att det nu kommer en spränger vallen och visar andra att det går (förhoppningsvis flyter allt på, dylika tävlingar anordnas regelbundet längre söderut så reglerna är inga nyheter) att genomföra gäddtävlingar utan att döda fisken. Barn och ungdomar förstår att de vuxna tycker att gäddan gör sig bättre i vattnet än på land. Statusen höjs för gäddan vilket känns som den viktigaste punkten för tävlingen. Gäddor (och inte minst stora gäddor) är viktiga för att hålla balansen i ett vatten. Rubbas balansen så brukar det bli galet.

Det är mycket möjligt att det kommer att tas någon stor gädda. Tävlingsområdet hyser stora gäddor plus att det finns duktiga gäddfiskare som känner området utan och innan.

Det är mieko fishing och jämtöns fiskevårdsförening som anordnar tävlingen.
Regler och fakta:
/Krister

100521 - Gäddor har tydligt homingbeteende

Det vill säga att de troget återvänder till samma vattendrag för lek varje gång.

Tidigare så hölls ett seminarium om gäddan, det var sportfiskarna, länsstyrelsen i Stockholm tillsammans med fiskeriverket som bjöd in till det. Jag har kommit över lite material från fiskeriverket om detta. Men någon annanstans har jag läst att de hade märkt tusentals gäddor i vattendrag för denna studie.

Högskolan i Kalmar har analyserat insamlade gäddor från tio olika sötvatten som rinner ut i Östersjön. Doktoranden Olof Engstedt är ansvarig för projektet och har sysselsatt sig med att titta närmare på gäddornas otoliter (balansorgan) som byggs upp av det omgivande vattnet. Genom att titta på otoliternas sammansättning kan man få svar på ett antal spännande frågor:

• Är gäddan född i sötvatten?
• Hur ser kustsamhället ut?
• När vandrade gäddan ut från sötvattnet?
• Återvänder gäddan till sötvatten för att eka?

− Genom att analysera halten av ämnet strontium kan man se hur gäddan rört sig mellan söt- och bräckvatten. Vi kan till och med se ur länge den varit i respektive vatten, berättade Olof Engstedt.

I de två områdena Forsmark och Kalmar var skillnaden stor. I Forsmark var 74 procent av gäddorna sötvattensfödda, medan motsvarande siffra i Kalmar var 14 procent.

− Våra undersökningar visar att gäddorna som är födda i sötvatten också återvänder till sötvatten för att leka. Men dessutom är det också så att de har ett tydligt ”homingbeteende”, det vill säga att de troget återvänder till samma vattendrag för lek varje gång. Det innebär ju att varje liten bäck har en unik gäddpopulation som inte ersätts naturligt av en ny om den första försvinner, förklarade Engstedt.

Otolitanalyserna visade sig nämligen innehålla spännande och användbar information, som en trevlig bonus utöver det man från början tänkt.

− Genom att titta på ett antal andra ämnen, utöver strontium och kalcium, kan man få ett unikt ”fingeravtryck” som varierar från å till å. Vi kan alltså avgöra från exakt vilken å en gädda kommer, avslutar Olof Engstedt.
/Krister

100516 - 28,2 grader!

Årets hittills högsta temperatur i Sverige sattes igår 100515. Platsen var Haparanda och temperaturen hela 28,2 grader!

SMHI skriver: "I går var det varmt på många håll i landets östra delar och den högsta temperaturen fick Haparanda med 28.2 grader, vilket även är säsongens hittills högsta temperatur. Och detta är även den högsta majtemperaturen som uppmätts i Haparanda sedan mätningarna började 1859. Tidigare rekord var 26.5 grader år 1887"

Sjukt att ortens majrekord formligen krossas så tidigt som mitten av månaden. Men är många orter (eller kanske man ska säga alla) i norrbotten som haft riktigt varmt senaste dagarna (även idag) bara det att Happis hade tiondelarna hos sig. T.ex hade Övertorneå igår 28,1 grader.

Det är ju inget att sticka under stolen med att det är riktigt kalla och långa vintrar här uppe. Men jag har sagt det förut och säger det nu igen. Däremot på sommaren är det inte alls ovanligt att det är varmast här uppe. Högst i götaland igår hade Kvarn med 22,5 grader.
/Krister

100514 - Nu har sommaren anlänt

Det har inte varit någon större värme, tills igår då det var 19 grader på eftermiddagen. Men idag är det ännu varmare. Kl 18.50 hade Luleå-Kallax 22 grader. Undrar om inte det kan vara och snudda vid rekord på den stationen för att vara första halvan av maj? Nu har jag inte kommit över på tiondels grader men majrekordet är ändå ett gäng grader mer, 28,4 grader för att vara exakt och sattes så sent som maj förra året. Så här skrev SMHI då. "Pingsten blev solig och varm i hela Sverige. Allra varmast var det i norra delen av landet där några stationer noterade nya värmerekord för månaden maj. Piteå hade under pingstdagen 29.5°, vilket är högsta temperaturen i maj sedan mätningar startade 1859. Tidigare rekord var 28.0° i maj 1992. Luleå flygplats hade under pingstdagen 28.4°, vilket är högsta temperaturen i maj sedan mätningar startade 1944. Tidigare rekord var 27.2° i maj 1992."

Det blev inget mer isfiske för mig, jag har inte heller fiskat efter isen försvann, skämmes... Kan tänka mig att rovfiskarna fick en kick igår och idag av värmen. För är ju för kallt i vattnet ännu för att gäddor, gösar och abborrar etc. ska vara riktigt aktiva. Men när det så blir sådana här varma dar så värms ju vattnet upp en del och de blir piggare. Frågan är ju nu bara om inte ett helt gäng av gäddorna redan "hoppat i säng?" Grunda vikar värms ju upp mycket fort när det är så här varmt.

Men igår fick jag ändå känna på den härliga värmen under årets första varma dag. Genom att jag var ute och skurade och tvättade båten, pumpade upp trailerhjulen och kollade olja etc. Grymt skönt väder var det.
/Krister

100429 - Isarna inte i världsklass

Jag har hela vintern tyckt att det varit ovanligt tunn kärnis, istället mer en porösare form av snö/is/sörja. Inte så konstigt då det tidigt kom så mycket snö vilket dämpar eller helt gör att bildandet av kärnis avtar. Totala istjockleken har också varit mindre än normalt, i alla fall i sjöar och rinnande vatten. Så egentligen är det helt otroligt att isen blivit så här pass långvarig. Men det beror ju på att vi inte haft en enda riktig värmebölja. Har varit många ismetepass tidigare vårar vi kunnat sitta i bar överkropp utan (helt ärligt) att frysa det minsta, men det har inte ens varit att tänka på denna vår.

Det närmaste var ett fiskepass helgen som var med Mats och Martin där vi i alla fall kunde sitta still med jackor på utan att frysa, var riktigt skönt, det är ju sådant väder man drömmer om när man isfiskar på våren.

Då kommer vi så osökt in på fisket, ovanstående fiske gav väl sammanlagt nånstans runt 9 gäddor, vilket ju är helt okey. Men däremot så var vikterna inte bra. Sedan så har vi faktiskt provat lite efter abborre. Jag körde först ett kort test och kunde då på ismete plocka 2 abborrar, den större av dem 840 g och den mindre kanske runt 450 g, det kändes ju riktigt lovande. Så jag var rätt positivt inställd till chanserna när vi så skulle lägga ett längre fiskepass. Men abborre är abborre, den är liksom gösen en riktigt klurig fisk. Det blev inte mer än några små.

Men det ska inte vara för lätt, för då känns det inte lika härligt om man väl får en stor.

Eftersom det fortsatt inte lovas någon värmebölja (dock regn någon dag som ju kommer att gå hårt åt isarna) så finns det troligen vissa vatten som kommer att ha hållbara isar ett tag till. Men se upp! När isen bara blir till en porös sörja så kan det vara extra svårt att ta sig upp ifall man går igenom. Det plus nyis som är så blank så när man borrar så glider man med runt... inte lätt få fäste för händerna då ifall man går igenom. Där kan man snacka om extra bra läge att ha isdubbar, just för att lättare kunna få fäste.

Men nog om det. Jag vet helt ärligt inte om det blir något mer ispass. Mycket möjligt att det inte blir ett enda till. Blir det något så är det troligt att jag kommer att göra en chansning att prova någon helt ny plats. Det är ju sällan att det ger bra resultat, men samtidigt finns det i bakhuvudet att kanske...
/Krister

100413 - Inget stort

Som väntat har fiskena efter all snö kom varit sisådär. Helgen som var så körde Krister och Mats hårt, antalsmässigt var ändå okey men toppvikterna var inget att skryta om för fiskedagboken.

Ari skulle också fiskat helgen som var, men saker kom emellan.

Senaste tiden har det varit plusgrader här uppe och snön börjar sjunka undan (är dock mycket vatten/slask under snön) så förhållandena för ljusnedsläpp ser nu bättre ut än bara för en vecka sedan.
/TNP

100406 - Påsktestande

En väldigt kort rapport om påskens fisken. En del pass har det blivit, sammantaget 4. Mats ett, Ari och Krister ett gemensamt och så Ari ytterligare två. Dessa 4 pass gjordes på 4 olika vatten, ett pass gav inget, medan de andra gav en del gädda, 2 rätt vackra men som ändå inte tyngde vågen till några direkt imponerande vikter. Men nu fick vi i alla fall dessa platser testade.
/TNP

100330 - Statistik på snödjup i landet

Det är ovanligt mycket snö på många platser i landet. T.ex. så snuddar nu Luleå vid 1 meter snö.

I södra och mellersta Sverige så kulminerade snötäcket under februari och i Götaland är det barmark på många håll.

Men annat är det i norr. Igår måndag 100329 så hade Piteå 93 cm vilket är det största snödjupet sedan 1981! Luleå hade då 95 cm vilket är det största snödjupet sedan 1994. Dessutom så kan det vara slaget nu. För igår kväll strax efter 22 snåret började det snöa i Luleå. Det snöade då förvisso bara bra precis en timme, men istället så började det om att snöa innan 5 i morse och nu här på förmiddagen så snöar det fortfarande.

Som lovat så kom det riktigt mycket snö i helgen här uppe i norr vilket kommer att göra fisken mindre aktiv och göra det svårare för dem att jaga (mindre jaktljus) Jag minns det även från den tiden man pimplade som mest att vid mycket snö så blev det klart lägre vikter än annars. Så det är inte bara rovfisken som ogillar mycket snö. När isen går kommer troligen gäddorna snittmässigt sett (kan ju vara någon som lyckats "parkera" i ett tjockt stim med bytesfiskar...) att vara magrare än ett normal år, just på grund av att de inte kunnat få i sig den mat de kan få ett år med lite snö. Plus att även deras byten är lite magrare än normalt. Har för mig 2007 var senaste våren med lite snö, så hade man kunnat se statistik över detta så hade man förmodligen sett att gäddorna procentuellt sett var fetare då än åren efteråt. Men och andra sidan så kanske de är extra hungriga när väl snön eller isen drar bort från en snöig vår, så att de då blir lättare att lura?

Med den snö som är nu, den i klubben som skulle lyckas dra en gädda över 10 kg innan 20 april han vinner en, hmm, ja vinner vadå, ja, han vinner ära. Utmaningen att få en stor blir än större med den snö som nu är.
Statistiken på snödjup fann jag hos SMHI.
/Krister

100322 - Mats dominerar!

Sägs ju att gäddor inte går i stim, men Mats är inne i ett gäddstim! Han är inne i en längre jobbsvit nu men var ledig just idag och då passade han på att dra iväg på ett gäddpass. För att göra historien kort så landade han ännu en riktigt vacker gädda.

Man kan inte annat än säga stort grattis! Nu har han alltså landat 4 gäddor över 9 kg denna issäsong. Det är säkert många som tror att han hittat ett supervatten. Men fakta är att av dessa 4 över 9 kg så är det från 3 helt olika vatten i norrbotten, vilket ju gör bedriften ännu större.

Så sent som igår fick jag en rapport av Ari, han hade då gjort sitt första fiske för i år. Han ismetade efter gädda på ett ställe han provat ut tidigare år, brukar vara få napp där. Blev nu en liten gädda. Men riktigt kul att han gjort comeback. Nu väntar vi på att även Rickard ska damma av sina ismetespön, börjar vara flera år sedan han rastade dem senast. Förhoppningsvis kan fiskena vi haft tagga upp honom.

En negativ sak är att det lovas runt 30 cm snö här närmsta tiden, riktigt tråkigt om det slår in. Nu när det varit en del vatten som haft områden där det inte varit allt för mycket snö. Kommer den nu lovade snön kan det innebära att det blir mycket snö på isarna ända tills att de är för svaga att gå på, det skulle vara väldigt negativt för fisket och chanserna minskar rejält att ha riktigt bra fisken. Men men, vädret är ju tämligen olätt att styra över, jag hoppas att vi ändå kan landa någon till fin gädda innan isen ger upp sitt grepp. Vi får väl istället försöka att se det som en utmaning att landa någon till fin trots ännu sämre förhållanden än vad som nu är.
/Krister

100317 - Ismetet fortsätter att gå bra

Har ju faktiskt blivit en del fiskepass för mig i år. Men nu blir det däremot att ligga lågt.

Jag och Mats körde i en sjö där vi hade hoppats på många gäddor och kanske  även någon stor. Men det var mer snö än vad jag trodde det skulle vara vilket försämrade chanserna. Nu blev det ändå en del gädda men ingen stor.

Men vi körde ett till pass nu i ett annat vatten. Nappade bra, vi bryr oss egentligen inte om antalet men vi höll ändå räkningen, blev 10 gäddor (dessutom broderligt fördelat på 5 var) Jag tog den näst största, en bit under 6 kilo. Men Mats var klart värre. När han landat den så sa jag att egentligen borde du ha en utbildning med oss andra i klubben i "konsten att undvika "smågäddorna" under 9 kilo"... Men med några riktigt små så visade det sig att faktiskt också Mats kan landa smått... Men det kunde han nog leva med då han landat en så pass mysig dam. Nu har jag dessutom gett er en chans att gissa vikten, den vägde 9400 g.
/Krister

100310 - Klubbrekord för ismetad gädda!

Krister och Mats har fiskat 2 dar i rad. Första passet gick inget vidare, men det andra gick desto bättre.

I förrgår så körde vi ett gemensamt pass, blev totalt 3 gäddor och ingen stor, så fisket är inte så mycket att orda om. Men bland annat så pratade vi om ett ämne jag berört flera gånger här på sidan, det om att det är så svårt att få en gädda över 12 kg. Man kan tycka att det inte ska vara så stor skillnad på gäddor mellan 10 kg och precis under 12 kg, men det är det. Det går i regel många sådana på en tolva. För ofta faller något för att den ska kunna pressa sig över 12. Är den inte för kort så är den för mager, t.ex. som Samuels gädda från i somras på 125 cm. Samtalet om detta uppkom eftersom Mats nyligt på sin blogg skrev att han för vårens ismete bland annat har ett mål för gädda, att fånga en över 10 kg.

I går så körde vi så ett pass var för sig i olika vatten. Stället jag fiskade på borde vara för tidigt, men jag ville ändå prova. Blev ett napp, en mindre gädda.

Det gick bättre för Mats, mycket bättre. Jag pratade med honom strax efter han återsatt den och bad honom först säga längden (så att jag skulle få fantisera en stund) 118 cm, oj! Men jag tänkte att den kanske var mager, men kanske kan väga runt 11 kg i alla fall. Så frågade jag om konditionen, han berättade att den både var grov och hade en del mage. Med de orden insåg jag att den ju faktiskt kan ha vägt 12 kilo! Så var det, drygt till och med, vikt 12,1 kg.

Jag är lycklig över gäddan, fastän jag inte ens var med. Fast jag brukar ofta bli det när klubbkompisar drar något stort. Dessutom, förutom att den går in på klubbens 5 i topp så hottar den också upp ismetelistan i 5-special gädda. Den pratade jag och Ari om för några år sedan att ismetelistan släpar efter de andra metoderna. Men nu har den närmat sig. Okey den når ju inte upp till trolling och spinn listan, men däremot är den nu bara ytterst marginellt sämre än metelistan, kul!

Fotot finns här: För att läsa mer om fångsten klicka här:
/Krister

 

100214 - Nytt gäddpass

Förutom att det snöat många dar senaste tiden så har det också varit kallt. Men nu i helgen lovades det så plötsligt både sol och mildare. Mats undrade om jag var sugen på ett gemensamt pass och det var jag.

Steg upp råtidigt för att kunna få en lång fiskedag. Vi var spända på att se om det skulle nappa trots all snö som kommit. Det gjorde det, första landade fisk tog inte så lång stund, en fin gädda på 6 kilo prick av Mats. Sedan tog det ett tag, men typiskt nog så blev det då napp nästan samtidigt... Mats hade sett att min gädda var fin så han hissade snabbt upp sin gädda eftersom den var liten, krokade snabbt av och satte tillbaka den. Jag höll min gädda i hålet medan Mats stövlade iväg i en takt som jag till och med tror fått en maxdopad Ben Johnson att titta upp. Om inte annat då Mats plötsligt stupar och flyger i en "Anjasälen" över snön... Det såg så förbaskat kul ut så det framkallade en skrattack hos mig. Men antar han trampade i genom första lagret av is eller sörja och då kan man inte annat än stupa med den fart han hade. Men han var uppe lika fort som han var nere och plupp så var han framme med dragen kamera redo för ett snabbt skott. Så var bara för mig att lyfta upp gäddan ur hålet. Mats hann inte mer än fota så stod han med säcken öppen och vågen redo, var bara att hiva ned gäddan. Vikten kunde vi fastställa till 7280 g, innan den fick glida ned genom hålet till sitt rätta element.

Någon gång mitt på dagen fick Mats ett försiktigt napp. Gäddan var inte stark så han trodde den var mindre än den var. När jag höll den på vågen kände jag att den var tyngre än vad vi tyckte den såg ut att vara. Gäddan var kompakt och nådde fina 7020 g. Jag kan ju tillägga att skadan som syns vid munnen var en gammal skada, men eftersom hon var så välmatad så verkade det inte påverka henne.

Blev också någon liten gädda, men vad man i stort kan säga om fiskedagen är att nappen var försiktiga (möjligen att en liten gädda nappade rejält) ofta mycket försiktiga. Med tanke på det och att det var mitt i vintern med mycket snö så tycker jag vi får vara klart nöjda med fisket. Inte minst med tanke på att det var nära att inte fisket alls skulle ha blivit av. Jag hade erbjudit Mats att jag skulle försöka pimpla upp betesfisk dagen innan. Jag åkte iväg på em, när jag skulle öppna bagageluckan så var den fastfrusen big time. Detta har aldrig hänt mig förut. Jag tog i vad jag hade, av vad som rubbade sig så var det inte bakluckan. Tog ut en skidstav genom bakdörren och började hacka bort is, men det hjälpte icket. Jag hade en väldans massa grejor i bilen men var bara att börja ta ut pryl för pryl för att försöka få ut hinken där jag skulle förvara betesfisken. Allt gick bra förutom hinken. Den är redigt stor, ca 30 liter. Är precis att den ryms på höjden där bak. Jag försökte tippa den men den var för hög, jag kunde inte få ut den. Jag försökte igen och igen med luckan, tog i vad jag hade men icket. Funderade på att ringa Mats och höra om vi skulle flytta fram fisket en dag, så jag kunde få upp luckan först. Men insåg snabbt att nej för tusan, är jag nu här så ska det pimplas upp mört. Jag hade ju en liten hink redo på pulkan.

Nappade riktigt bra, var bara att hala och dra mört, som tur va, för var kallt (ca 21 minus) Under tiden hade jag funderat på en lösning. jag förstod att jag skulle få svårt att förvara mörtarna i lillhinken fram till fisket. Jag beslutade att hyra in mig på någon mack för att tina upp isen. Visste inte hur lång tid detta skulle ta. Nåväl, gick fort att få nog med mört. Jag bytte vatten och satte fast locket, eller rättare sagt försökte sätta fast locket. När jag pressade fast det så föll hinken i bitar... Jag var inte sugen på att pimpla upp mört igen inte minst för att jag hade brådis till att tina upp bilen. Men jag hade faktiskt en till liten hink med mig så jag kunde lösa det. Någon mört fick jag offra men jag tyckte jag hade nog ändå.

Sedan satt jag i en "gör det själv hall" Ja, satt var ju rätt ord. Runtom mig så såg jag hur folk arbetade febrilt med sina bilar, förmodligen funderade de varför jag satt och hängde i bilen hela tiden...

Till sist så bestämde jag mig för ett försök. Dyngpall. Jag började nu fundera på om spärren gått i baklås, så jag tänkte att okey, nu får jag åka förbi min granne som är kung på allt med bilar och se om han är hemma, för fiske i morgon det ska det banne mig bli!!!!! En gammal gympolare var där, tjena har du problem med bilen? Mm, luckan fastfrusen. Jag gjorde då ytterliggare ett test och tänkte att vad fasen, laddade och tog i och pang! Ny flög den upp. Vem vet, kanske jag fick lite extra krafter från gympolaren, kanske jag tänkte att "fasen låt han inte se att du inte är lika stark som då så ta i nu!..."

Nu hem för att hämta en pannlampa. Jag ville inte fylla kranvatten för mörtarna avlider ibland av kranvatten (beroende var man bor, antar det är klorhalten som avgör) Iväg igen med bilen. Upp med bakluckan, fast, ja, fast var just vad den var... Vattnet som runnit undan hade såklart frusit fast luckan igen. Var en skoteråkare som stannat precis intill så var på väg att ropa på honom att hörru ids du hjälpa mig med en sak? Men gjorde ett till försök, tog i vad jag hade och då kom den upp. Ut på isen och borra hål, jag fyllde upp ca 24 liter i hinken.

Nåja, sedan hem, jag hade mer saker kvar att göra. Blev sent i säng och snart skulle man upp, men jag hade inte en tanke på att fråga om vi skulle skjuta på fisket. Hade jag gjort mig sånt besvär för fisken så skulle det kännas extra surt att inte få fiska. Som jag skrev tidigare, jag tycker vi får vara klart nöjda med fisket, inte minst med tanke på de vinterförhållanden det nu är.

Förresten, på tal om saker som inte går som man tänkt sig. När jag berättade för Mats att det strulat så hade han precis gjort ett blogginlägg om dylika saker. Här är adressen till bloggen http://fiskelyckainorr.blogspot.com/
/Krister

100121 - Tre över sex

Var kallt här uppe under en lång period, men senaste tiden har det varit många dar med milt väder. En kväll så var det vid flera olika väderuppdateringar 4 plus, sommar i januari!

Att sitta och se på SMHI:s uppdateringar och se att vi har varmare än ort för ort i södra delen av landet, ja bara en sån sak... Det är ju inget vi är bortskämda med under vintern. En sommar mitt i vintern vågar man inte räkna med ska bli långvarig, så det var dags att börja damma av fiskegrejorna. Förutom pimpling av betesfisk dagen innan så vart detta säsongspremiär för mig gällande isfiske. Första fisket på ca 3 månader. Vi var i valet och kvalet om vars vi skulle fiska, stod mellan ett par vatten och något måste man ju välja.

När det inte nappade så började vi nog båda två fundera på om vi skulle bli utan fisk. Men det blev vi inte. Efter några timmar så blev det 2 raka napp. Först på mitt spö, jag kände att det var en skaplig fisk. Mats gjorde klar vågsäck, våg och kamera, så då kunde jag fokusera på landningen. Jag handlandade den och vi krokade snabbt av medan jag höll henne i hålet. Sedan tog vi en bild och lyfte in henne i vågsäcken, vi kunde fastställa vikten till 7060 g.

Men vi hann inte mer än återutsätta henne så nappade det för Mats. Nu blev det samma men omvänt. Men jag var på väg att sätta ut mitt spö, så jag frågade Mats om den var stor.
 - Nää. Sedan nja, kanske inte jätteliten ändå.
Härligt, den växer sa jag.
 - Nja, jo, och sedan hör jag slirbromsen, jo, den är nog inte helt tokig ändå menade Mats.
Jag skyndade mig dit med prylarna. Mats handlandade den och fick kyla ned handen med gäddan i hålet medan jag gjorde klart prylarna. Avkrokning, en bild och i med henne i vågsäcken, 6060 g.

Nu var det tydligt att vi båda var nöjda. Visst, man hoppades på mer, men det kanske var mycket begärt? Men så pinglade det till på en av bjällrorna, sprötet löste ut och stod och svajade, mitt spö! Mothugg och fast fisk. Hon kändes lite tyngre än den jag fått innan, sedan såg jag sidan av henne innan hon dök ned. Jag sa till Mats som gjorde i ordning prylarna att den här är nog lite större, jag gissar på ca 8 kg.
Hon var fetare än den innan (fast det syns nog inte på bilden) När jag lyfte upp henne sa Mats att ja 8 kilo låter som en bra gissning. Vi hade ruskigt flyt med gissningen, vi kunde nämligen väga henne till 8000 g...

Vid en tidigare uppdatering skrev jag om en fin gädda Mats lurade på ismete. Jag bjuder här på en bild av den. Den togs för ca 6 veckor sedan, var 110 cm lång och vägde 9220 g.

Mats har vi dessutom värvat. Men faktum är att han var påtänkt redan när klubben bildades 2006. Några av oss hade sprungit på honom då och då vid olika fisken genom åren. Vi tänkte att vi springer väl på honom igen, men slumpen gjorde att det tog ett tag.
/Krister

100106 - Foton/artiklar i väntan på nästa OS

Väntan kan vara jobbig, exempelvis väntan på nästa OS kan vara lång och tung, men jag gör härmed åtminstone ett försök till att korta den..

Om någon inte vet eller kommer på vars frasen "I väntan på nästa OS" är hämtad ifrån så kolla här:

När jag var till föräldrarna över jul så kollade igenom mina gamla fiskefoton jag hade där. När jag kom tillbaka till Luleå så kollade igenom alla fiskefoton här jag kunde hitta, det var en del, minsann. Jag har scannat om en del av de foton jag redan lagt in också, nu blev de skarpare fastän jag fått dem lättare (upptar mindre diskutrymme) Är det sånt som kallas att slå två höggravida getingar i en smäll?

Nåja... i alla fulla fall så vad gäller bilderna jag lägger in. Jag har hela tiden i bakhuvudet att alla sitter inte på snabba datorer, så därför "kan jag" inte göra som jag vill med bilderna. Jag vill inte att dem ska bli för tunga (för många kb) och då blir det lite kompromissande. Många bilder blir mycket snyggare om man sparar en bit runt om fisken och fiskaren. MEN, gör man det och ska ha samma kb så blir direkt kvalitén sämre, fisken blir suddigare. Så därav är många av bilderna jag lägger in rätt hårt beskurna runtom. Man får helt enkelt välja eller kompromissa, snyggare runt om men suddig fisk, eller lite skarpare fisk men fulare runt om. Detsamma bildens yta, ju större yta ju mer kb upptar bilden och ju sämre kvalité blir det (genom att jag vill hålla mig inom en viss ram gällande kilobite)

Jag har uppdaterat gamla bilder "Gädda" plus inte minst "Blandat äldre"

Det har genom året visat sig att det finns intresse för när jag började fiska med vad etc. Här kommer en del svar på det. Till bilderna jag nu lagt in så har jag lagt in mer eller mindre text. Så några av bilderna är mer eller mindre artiklar som beskriver om hur jag och Rickard började fiska gädda lite mera seriöst och hur det gick för oss den första tiden. Kolla bilderna från vänster till höger eftersom vissa av dem är i serie.
Fotoalbumet.
/Krister

091216 - Rapport med väder

Det har varit en gynnsam väderlek denna höst. Tunna isar och ingen eller lite snö. Vilket ger fisken bra jaktljus och gör den mer aktiv än när det är en massa snö på isen.

Men jag har inte fiskat ett enda pass. Jag har satsat på att rehabträna gammelkroppen istället...

Men min vän Mats har varit ute en del och han har lyckats bra. Han har testat flera olika vatten och platser. Största gäddan vägde drygt 9,2 kg.

I Luleå är det först för några dagar sedan som snö anlänt. Det har förvisso kommit någon liten skvätt förut men som försvunnit ungefär lika fort som den kommit. Det är också nu först som det blivit kallt. Hela dagen idag har legat mellan 16-18 minusgrader.
/Krister

091115 - Det artar sig för Rob!

Ja ingen överdrift att säga att det artar sig för Robban. Han är för tillfället pigg på att regga nya arter, dessutom är han haj på det.

Han och en kompis var ute på havet här i Sverige en dag förra veckan för att försöka regga sig en ny art. Båda lyckades få den art som de var ute efter trots att de bara fiskade drygt 2 timmar. Robban tog de två tyngsta som båda vara över reggvikten, men även hans kompis Fredde fick en över den. Det här blev art nr 16 för Robban över storfiskvikten, den första från saltvatten. Bild på den största.

/Krister

091111 - Härlig svit av gäddor

Vi har en del gäddpass att skriva om där två av dem var riktigt bra. Ena passet gav två gäddor över 10 kg, likaså hände nästa...

Vi börjar med undertecknads fisken sedan senaste nyhetsuppdateringen (26 september) Förutom 2 korta rekpass i nya vatten (där det också blev lite provfiske) så har det blivit 3 pass.

Första med Robban Pederson. Blev 5 gäddor över 5 kg. Robban gick ut starkt och tog snabbt en gädda på 7520 g, kanonstart. Sedan följde han upp med en till gädda på spinn på nästa ställe. Byte till trolling där Robban tog två till... Dessa 3 låg på ca 5-5,6 kg.

Jag gladdes mycket över Robbans 7,5 kilos, hans första gäddfiske på länge och en sådan som första fisk. Men skulle jag bli utan? Vi avslutade fisket med spinnfiske på platsen där Robban fick sin största gädda, för att kolla om det kunde stå någon till där. Då kunde jag rädda äran med att dra en på 8920 g.

Nästa pass hade jag med en gammal vän Mats Nilsson. Vi sprang på varandra då och då vid mete efter id och braxen från mitten av 90-talet och framåt. Eftersom det är första gången jag nämner honom ska jag dra lite kort om hans fiskebakgrund. Han var tidigt allround och metade mycket efter en mängd olika arter, även spinnfiske och pimpel är något han gjort mycket. Lake är något han fiskat riktigt mycket. Ismetat har han gjort i ca 10 år. Nu på senare år har han inte metat så mycket men fiskat mera efter abborre och gädda, utforskande av nya vatten. Efter fiskepasset med mig säger han sig också blivit sugen på trolling.

Han har tagit många fina metfiskar. Största meriten är nog att han under 2 dagars fiske tog idar på 2825, 2875 och 2950 g. Det säger säkert vissa inte så mycket. Men de två största var med på Sveriges 10-topplista för det året. Inte minst så absolut mest troligt så är den sviten outstanding i den ån och 2950 g mig veterligen ett å-rekord. Han har också en braxen på 3775 g på sitt samvete vilket också torde vara en av de absolut tyngsta sportfiskade i Norrbotten.

Förutom nämnda idar så har han ytterligare ett gäng över 2,5 kg, att han lyckats så bra med idfisket är bland annat för att han tänkte till och inte fiskade som de flesta andra. Ska också sägas att han skrivit fiskedagbok sedan långt tillbaka i tiden och även försöker att få ut något av den statistik man kan få ut av det.

Han fiskade gädda redan från tidig ålder. Men mest i närvatten som var småvatten där det knappast fanns stora gäddor. Minns bland annat från en gång jag metade braxen när han kom till vattnet och metade gädda fastän han visste att det inte fanns riktigt stora där, men tar man den största som finns där så kan man inte göra mer än så.

Det där är något som kan vara lätt att glömma bort. Att man inte linjärt kan mäta fiskeskicklighet och fiskekunnande med hur tunga fiskar man får. Man kanske bestämmer att man vill utforska några små hemmavatten och försöka dra de största fiskarna som finns där. Vad är bättre presterat att ta en gädda på 10 kg i ett vatten där det finns många på 12 kg, jämfört med att ta en på 7 kg i ett vatten där det var den största fisken? Tar enbart upp det för att det är tänkvärt. Blir ju lätt hysteri på de riktigt stora fiskarna.

Men nu till fisket. Det hade snöat/regnat dagen och natten innan (fastän det var rätt tidigt i oktober) vilket nog hade kylt ned vattnet rejält. I en båt med massa snö i lyckades vi nöta upp 5 gäddor med en hygglig snittvikt. Men de stora klarade sig. Dock är vi nöjda med antalet gäddor på denna plats inte minst i dessa förhållanden.

Slutligen så åkte jag och Samuel iväg, det blev ca 9 gäddor men inga stora.

Men Samuel har också hunnit med några pass på egen hand (han bor här uppe nu) med sin båt. Blev flera fina gäddor där den största bet över en nyinköpt wobbler. Den visade sig vara fet så trots en längd på 103 cm nådde den fina 9500 g.

Nytt båtrekord för Rickard

Rickard hade en bra fiskehöst förra året vilket man även kan säga om denna. Han och hans gode vän Persson har fiskat flera pass tillsammans. Perssons gäddrekord låg på drygt 10 kg (det från ett tidigare år då han följde med Rickard) Men det rekordet fick nu stryka på foten.
Nedan de 4 största som togs under 2 raka fiskepass.
Gädda 1
Gädda 2
Gädda 3
Gädda 4
/Krister

090926 - Vackert tecknad gädda.

Krister med far avverkade ett fiskepass på några timmar efter gädda. Det hann bli 3 gäddor. Medelvikten var bra, 6, 7,3 och 8,3 kg 110 cm.

Krister och Rickard körde ett gäddpass. De 3 största låg mellan ca 5,6-6 kg. Vissa av gäddorna där har häftig teckning, som denna. Här en närbild. Se att den inte har det minsta vik buk.
/TNP

090917 - Trögt

Nu har jag kört mina första gäddpass sedan i början av juli. Trögt fiske trots att vi hittade åt betesfisk.

Jag och Samuel körde 2 fiskepass efter gädda. Ena i ett gammalt vatten och det gick inget vidare. Sedan så provade vi ett nytt vatten som jag varit sugen på. Trots att vi lyckades hitta igen betesfisk så såg det inte ut att vara många gäddor på plats. Vi lyckades nöta upp en del, men de största var inte jättar. De låg mellan 4-4,5 kg.

Rickard har också fiskat en del men inget stort där heller. Men vattnet är rätt varmt än vilket inverkar negativt på många fiskevatten. Vi har ju precis haft flera dagar med sommartemperaturer där nog till och med vattnet blivit varmare. Vilket ju inte är vanligt här uppe i mitten av september.
/Krister

090813 - Gösfiske

Som vanligt dålig medelvikt, men en fin fångad.

Undertecknad och Robert Pedersson fiskade gös i två dar. Största fisk blev en bonusfisk jag fick, gädda på 7,6 kg. Som vanligt i alla vatten vi provat så var medelvikten dålig. Jag fick en på 1200 g på trolling vilket blev största gös på 2 dars nötande. Fast Robban fick den roligaste gösen, faktiskt ett nytt pers! Nja, inte sånt pers då han har flera över 6 kg från Göteborgstrakten. Men ett minpers. Den var faktiskt inte alls mycket längre än den wobbler den högg på! Jag bannar mig själv att vi ej vägde den! Men tror inte den vägde mer än max 150 g eller nått. En kul fisk.

Det med dålig medelvikt. Robert berättade att där de trollar gös i Göteborgstrakten så får de inte gösar mindre än 2,5 kg. Kanske han såg att jag tittade misstänksamt, men då la ha till att nja, egentligen just inte under 3 kg. Jag höll på få krupp av tanken ju. Helt bisarrt, men så är det. I och för sig inte mer än ca 1-12 hugg per båt och fiskepass, men jag menar ändå. Här har vi provat alla möjliga metoder, platser, tider på dygnet och beten. Gösen är kinkig och vi har såklart lärt oss saker genom åren, men inget har märkbart kunnat höja medelvikten.

Men däremot så finns det ju en och annan stor, den gös jag fick här på 7,9 kg är tveklöst min livs fisk, utan konkurrens. För när vi hört oss för så har vi inte hört om någon i den vikten i Norrbotten eller Västerbotten i modern tid, varken på sportfiske eller ej. Med tanke på det så blir det inte så svårt att säga att det var min livs fisk jag fångade.

I övrigt har vi legat lågt. Rickard har gjort ett par pass, dragit både gäddor och gösar men inget stort.

Själv har jag inte fiskat gädda sedan jag fick den på 9,5 i början av juli. Men har åkt iväg på 2 gössvängar förutom den gången Robban var med. Alla gösar har vägt under 900 g, förutom denna.

Den är jag uppriktigt sagt nöjd över. Man måste ju jämföra med sig själv och inte med vad de tar längre söderut. Jag tog trots allt min första norrbottensgös 1993 (från västerbotten många år tidigare) och sedan har det blivit gösfiske då och då och ändå har jag endast landat 2 tyngre än denna från Norrbotten någonsin. Så jag är mycket nöjd över den (även om man så klart skulle vilja ha ännu större, men det är en helt annan sak)
/Krister

090717 - Grym gös!

Rapport om sommarens gösfiske. Vi har provat flera olika vatten och metoder. Vikterna är inget inget att skriva om, kort sagt små, förutom en. Krister och Samuel fiskade när det dunkade till på Kristers bete. En tung fisk som inte gärna ville bryta vattenytan. Men upp kom en grym gös.

Finns en till bild i fotoalbumet (där även vikten står) Fotoalbumet.

/TNP

090707 - 125 cm norrbottning

Sam har nu krossat sitt personliga rekord på gädda. Han for iväg med en kompis och målet var stor gädda. Att han skulle öka sitt pers kändes ju bara som en tidsfråga, men nu ökade han det med mer än 4 kg på en gång, som straff för det kan det bli lite tyngre att öka nästa gång. Men det straffet tror jag han kan leva med just nu...

Han berättar:
- Riktigt stark madam som trots kraftigt spö och hård broms bara brutalt bände ner spöt och bjöd på härliga rusningar. 125 cm och fin skalle och nacke, men lite väl slank och mager så tyngde "bara" ner vågen till 11600 g. Men ett nytt prydligt pers!

Det är bara att lyfta på ekolodsfodralet och säga grattis!  

125 cm är faktiskt sällsynt. Jag har märkt att i många vatten här uppe så drar gäddorna in handbromsen vid 120-121 cm. Är få som orkar pressa sig förbi 123 cm. Men Samuels gädda var alltså hela 125 cm.

Jag kommer att tänka på det jag skrev för ett par inlägg sedan om svårigheten att nå över 12 kg. ""Det är inte bara att bara". Helst ska de vara romstinna annars vill det till att den är riktigt lång eller så i riktigt bra kondition. Det känns med andra ord som det är stor skillnad mellan en på 11 kg och en på 12 kg."

Inte ens grymma 125 cm räckte för 12 kg alltså, den skulle behövt vara ytterligare ett par cm, annars så grövre eller med en svald gädda eller dylikt. Många faktorer ska alltså slå rätt för att klara 12 kg.
11600 g 125 cm.
/Krister

090704 - Gädda plus skräpfisk

Vi har inte fiskat mycket efter gädda i juli månad i modern tid. Men undertecknad tog med Samuel på ett kortare gäddpass. Är säkert någon som undrar vem han är. Samuel, eller Sam som han kallas. Han har sina svärföräldrar här uppe så varit upp mycket genom åren och han och hans flickvän ska kanske prova att flytta hit. Han har alltid haft ett stort intresse för fiske. Men sällan haft tillgång till båt. Så har blivit mycket landfiske, vilket ju gör det hela svårare att få riktigt stora fiskar. Så han har landat mycket fisk genom åren men inte de där riktigt stora. Han brinner för tillfället mest för samma arter som vi mest fiskar efter. Mete är inte riktigt hans grej.

Sedan har också andra intressen gått före. Han har satsat mycket seriöst på pistolskytte (tillhört det översta skiktet i Sverige med diverse framgångar) Men han säger att han vill utvecklas vidare till nya nivåer så fort han kan börja träna igen.

När han förut höll på med styrketräning så var det samma målmedvetenhet som gällde. För hård träning och drabbades (förresten samma som undertecknad då jag för länge sedan höll på som mest med styrketräning och annan träning, så jag vet att det är lätt hänt när envisheten tar kommandot över förnuftet) av överträning.

Så, där fick ni lite bakgrund om hans intressen.

Genom att han varit så duktig i en sport så skulle jag kanske inte behöva skriva (annars når man ej så högt) att viljan och motivationen är stark att utvecklas även inom fisket.

Nåväl, åter till fisket. När jag var en liten yngling så fiskade jag under något år relativt mycket gädda i juli månad. Men i modern tid har det varit ytterst lite och de gånger man provat har det inte blivit någon vad jag kallar för stor gädda.

Men jag var sugen på att prova ett vatten och Sam var sugen på att hänga med. Han hade missflyt och fastnade i något redan första kastet. Oförskämt nog så fick jag hugg då, så han hade alltså inte en sportmössa på den gäddan. Men, men, sånt hör till spelets regler. Jag kände direkt att det var en rätt fin fisk och inte minst var den stark. Så genom att vattnet är varmt beslutade jag mig för att dra åt bromsen hårdare så jag kunde korta kampen och därmed minska fiskens mjölksyra. Det gick bra och jag kunde landa fisken. Samuel drog några snabba kort innan han fick fortsätta med att knyta om efter att ha blivit tvungen att dra av linan. Jag kunde återutsätta gäddan och den verkade klara sig fint. Det var ingen superfisk men det blev ett nytt julipers för mig. Faktum var att när det sjönk in hur det gått i juli förut så kände jag mig ovanligt glad över en fisk i den storleken, gäller att försöka hitta glädjeämnen även om det inte är gäddor i närheten av sitt personliga rekord.

Fast dock så har jag "trollat fram" en större förut. Det var en fd. granne som frågade om jag inte kunde "fixa" ett nytt pers åt honom, hans var på 7,4 kg. Nu i juli månad undrade jag? Jajemän!
Hm, hörru, det kan bli riktigt olätt, men okey vi kan försöka men då åker vi iväg på kvällen och så fiskar vi hela natten. Han var med på det. Det var trolling som gällde. Vid 2.30 snåret så kom hugget med stort H (H som i hästspark) Det var hans livs fisk, han var exalterad och uppspelt. Han greppade telefonen och ringde hem till sin flickvän. Det lät ungefär så här.
 
 - Jag har precis tagit en gädda på 11,5 kg!!
 - VET DU VAD KLOCKAN ÄR???????? Undrade hon yrvaket.
 - Jo, men, alltså, det är ju ett nytt personligt rekord.
 - DET SKITER JAG I!!!!!!!! (klick)

Så kan det gå. Jag får ju osökt tanken på att en intressant (men impopulär?) tävling kunde vara att "vems tjej blir minst sur om man ringer och väcker henne för att berätta man tagit en stor fisk..?"

Åter till fisket. Vi nötte vidare en stund som planerat men inget av värde hände sen. Sedan så bytte vi vatten vi åkte som planerat för att fiska skräpfisk, det var länge sedan man gjorde det. Vi kom kanske igång först vid 18.30 snåret. Drygt 20.00 så blir det ett fint utras på mitt spö tacklat med en löja. Efter en dock rätt kort kamp så kunde jag lyfta in en ganska fin skräpfisk.

Vi nötte vidare men den blev den enda.

Gäddan:
Skräpfisken:

Ifall någon nu skulle missat ironin med ordet skräpfisk... Det är ju många (men de blir färre och färre) som brukar kalla gädda för skräpfisk eller andra nedvärderande ord. Så jag kände kort sagt bara för att vara lite tvärtom, jag har inget emot skräpfisk, eller förlåt mig nu, öring...
/Krister 

090626 - Försommargäddfisket

Efter en kall inledning på juni i hela Sverige så blev det varmt senare delen av månaden. En del gäddpass har det blivit sen sist.

Jag hade med mig far och bror under ett fiskepass. Började trögt men så small det på en fin som försöka skaka sig loss men utan att lyckas.

Men sedan fortsatte det trögt. Annars var tanken att bara fiska där men vi beslutade att omgruppera och prova ett tag i ett annat vatten. Den största blev denna rätt grova gädda. Farsan tappade tyvärr en gädda strax innan som kan har varit stor, det blev i alla fall tvärstopp.

Sedan så har jag och Rickard kört ett dagspass. 3 av gäddorna var rätt så fina utan att på något sätt sticka ut.

Nu senaste svängen så hade jag med en annan fiskekompis, Samuel. Målet var att lura någon storgädda innan det skulle bli riktigt varmt i vattnet. De var kinkiga den dagen, det fick trixas. Men till sist började vi komma på hur vi skulle lura dem och det slutade med 4 stycken över 5 kg varav 2 riktigt fina. Man kunde märka att vattnet börjar bli varmt. Vid releasen så knyckte denna gädda efter en stund till och simmade iväg men så blev det så här. Har inte hänt förut i år genom att det inte varit varmt i vattnet tidigare. När det ser ut så där om de inte nästan direkt vänder sig så är det bara att hämta in den och hålla den på rätt köl. Räcker inte det så får man säcka den. Men det behövdes inte, den hade inte så mycket mjölksyra så innan vi ens han fundera på att göra något så vände den sig själv. Sedan såg vi inte till den mer så jag tror den klarade sig fint.

Sammanfattningsvis har det varit ett helt okey gäddfiske i år i öppet vatten. Ett par runt 11 kg som vi skrivit om förut och så nu ytterligare några gäddor runt 10 kg. Inte på så många pass heller så helt okey. Bara den riktigt stora som saknas. Men det man märkt genom åren är att gäddor på 10-11 kg finns det nästan i vilket vatten som helst. De är ju riktigt fina fiskar det med, fiskar som många får kämpa ett helt liv för att klara. Men trots allt så är det inte helt ovanligt att sådana simmar i diverse olika vatten. Men sedan oavsett vatten så är det svårt att komma över 12 kg. "Det är inte bara att bara". Helst ska de vara romstinna annars vill det till att den är riktigt lång eller så i riktigt bra kondition. Det känns med andra ord som det är stor skillnad mellan en på 11 kg och en på 12 kg. Det där sista kilot är inte helt lätt att komma upp till har det visat sig. Går rätt många 10-klubbare per 12 kilos. Så får man en gädda över 12 kg ska man vara riktigt riktigt nöjd.
/Krister

090607 - Sabbar för sig själva

Har gått rykten senaste tiden om att gäddtävlingen i Kalixälven ska bli en total catch and releasetävling men så verkar det inte bli. I alla fall inte i år. Fick frågan från en vän i Polen i helgen om de ska fortsätta klubba gäddorna i Kalixtävlingen. Han har berättat att i Polen så har det varit ännu värre än här, att det verkligen fiskats och klubbats mycket gädda. Vilket har slutat med att beståndet nu där är så litet så han har inte samvete att fiska där en endaste gång! Utan han åker (för dyra pengar) ända till Sverige som ännu har bestånd nog för att våga fiska på för att lära ut om catch and release (han vill inte att samma ska hända i Sverige) och för att äntligen får prova på sin hobby och träna på sina färdigheter i att återutsätta gäddorna. Jag sa att jag hört rykten om att de ska lägga av med klubbandet, men kollade upp det nu och tyvärr fick jag göra honom besviken.

"En viktgräns på 6 kilo minskar totaluttaget av gädda till endast ett fåtal fiskar"

Tyvärr är det ju just de fiskarna som (om man måste välja mellan några) absolut behöver vara kvar som klubbas. Plus att det på den sträckan kan kallas för allt annat än få gäddor som klubbas i tävlingen år efter år. Sedan vad ger det för intryck till alla barn och ungdomar när de ser att de stora grabbarna dödar alla stora gäddor? Jag skrev om tävlingen ungefär för ett år sedan och mailade länken till en av de ansvariga. I mailet bad jag honom kolla efter eventuella faktafel och så frågade jag om de hade några funderingar på att göra om tävlingen till en catch and releasetävling. Men jag fick aldrig något svar. Men när det nu gått snack om att det skulle bli en sådan så tänkte jag att låter ju jättebra. Men ryktena går nu om att det istället ska bli till nästa år. Men rykten är alltid rykten så har ingen aning.

Här är det jag skrev (bland annat funderingar och tips om regler) förra året.


Även Gunnar Westrin ifrågasätter catch and killtävlingar i sitt inlägg från 090603 http://www.westrin.se/
/Krister

090603 - Gäddvårfisket + värmerekord

Till att börja med, för er som är intresserade kan sägas att catch and releaseartikeln som nås från startsidan uppdaterades i maj.

Men nu över till gäddfisket. Detta blev ett år när gäddorna hoppade i säng direkt isen gick. Andra gäddfiskare här uppe säger samma sak, rapporterna från Västerbotten likaså.

Bland annat en seriös gäddfiskare här från Luleå säger att han såg lekande gädda samma dag som isen släppte i havet.

Jag och Ari åkte till en sjö när fortfarande en del av sjön var isbelagd men redan då i den vik vi testade så hörde och såg vi tecken på en hel del sexuella handlingar.

Men detta är inget ovanligt, isen ligger så himla länge här så när den väl går upp så kan det som i år vara soligt och varmt och då kör de igång på en gång. Så nu har nog alla eller i princip alla lekt. Såvida man inte åker till Kiruna eller dylikt där kanske man möjligen kan hitta vatten där flera ej lekt.

De seriösa grabbarna här i Luleå som nöter hårt och seriöst efter gädda var besvikna på vårfisket. Förra våren drog de gäddor över 10 kg, nu blev största 9,2 kg.

Vårat fiske då? Ja vi har provat, med facit i hand så önskar man att man nötte mer precis när isen gick. Jag gjorde mitt första fiskepass i öppet vatten för året 16/5 (ett kort pass där jag mest provade båten och mekade på med grejor) Men men, vi har härjat i "sexvikar" och dragit en del romstinna och även en del utlekta. Vi har fått få gäddor, det är nog för att gäddorna ofta "höll på" och bara hade ögon för varandra och inte för att äta. Men vi får vara riktigt nöjda ändå för vi har lyckats landa två tior. Jag hade äran att fånga dem, den ena hade ett väldigt stort huvud (skallpers??) som nog vägde gode mycket. Men däremot var gäddan riktigt mager så fastän den var 121 cm lång vägde den "bara" 10 720 g.

Den överraskade mig verkligen. Man tycker man borde vara för erfaren för att gå på en sådan nit, speciellt då man vet om att många gått på samma nit, men icket. I normala fall känner man de minsta nafs och ofta känner man skillnad på napp och när betet tar i botten. Denna gång kände jag att det tog fast i något, kändes absolut inte som ett hugg, bara hakade på. Tänkte tusan, jag som just ankrat! Ville verkligen komma loss. När jag satte jättetung press tyckte jag det kändes som det följde med. En jättegren eller en mjärde måste det vara. När man får "rullning" på en sådan sak gäller det  att inte släppa ned den på botten igen för då kan det gå fast rejält. Så jag pumpade så hårt och snabbt jag bara kunde för att absolut inte släppa ned det på botten. Gick riktigt tungt. Jag minns att jag tänkte för mig själv att tänk på de som blivit lurade på att det är ett bottennapp och plötsligt så börjar det röra på sig, hihi liksom :) Jag smög förbi ankarlinan och så plötsligt börjar det tjuta i slirbromsen, inte ens då fattade jag. Hjärnan jobbade på högtryck, gick bråtet in i ankarlinan och båten driver så slirbromsen tjuter? Men då kommer de första knyckarna och då visste jag ju att det var fisk... Vilken nit :)

Den andra var lite grövre 116,5 cm 11 100 g.

Ari fick en smällfet och grov gädda i ett lokalt vatten när han fiskade från land riktigt tidigt då isen ännu låg i många andra vatten, men längden var för dålig för att den skulle nå någon stor vikt.

Sedan så har farsan tagit ett nytt pers på gädda. Han var ute själv i en sjö och trollingfiskade. Det började blåsa upp rejält och inte lätt då med liten båt och elmotor att trolla med 3 spön. Han beslutade sig för att åka in till land och i samma veva nappade det. Så han åkte in och fightade den från land. 114 cm lång, den nådde inte 10-klubben, men dock ett respektabelt personligt rekord.

Till sist. På tal om varmt här uppe i Maj. SMHI skriver att pingsten blev solig och varm i hela Sverige. Allra varmast var det i norra delen av landet där några stationer noterade nya värmerekord för månaden maj. Piteå hade under pingstdagen 29.5°, vilket är högsta temperaturen i maj sedan mätningar startade 1859. Tidigare rekord var 28.0° i maj 1992.

Luleå flygplats hade under pingstdagen 28.4°, vilket är högsta temperaturen i maj sedan mätningar startade 1944. Tidigare rekord var 27.2° i maj 1992.
/Krister

090506 - Isfisket över

Undertecknad körde 2 dar i rad i 2 olika vatten för någon vecka sedan och stökade sedan undan isfiskegrejorna. Blev ca 7 gäddor vardera i vattnen med en topp på 6,4 kg.

Ari körde ett pass i april. En vän berättade för mig i juni förra året om ett vatten han hade dragit fina gäddor i. Blev aldrig att jag provade det förra året. Men jag och Ari provade under midvintern och det gav en hel del napp men ingen bamsing.

Men Aris kompis fick en lite finare bit nu i vår när de provade ett pass där. Det är en barndomskompis till honom och de fiskade tillsammans back in old days. Ari funderade om han kunde fixa honom ett nyss pers på gädda och då valde han det vattnet. De fiskade med Aris spön och beslutade sig för att ta vartannat napp. Det gick trögt med bara några mindre landande. Men så kom ett till napp och Aris kompis stod på tur att ta hand om spöt. Ari landade gäddan med ett gälgrepp, den visade sig väga fina 9790 g och nytt pers.

Robert Pederson hade ett grymt fiskepass nu nyligt nere i syd. De var 4 man och de tog hela 5 braxnar över 5 kg samma dag, grymt var ordet. Robban landande 3 av dem och var dessutom fräck nog att ta de 2 största. 5700 och 5740 g, snacka om dasslock (nja, inte Robban då, fiskarna) Och inte var Robban mindre oförskämd när han dessutom plockade en fin bonusfisk, en abborre på hela 1730 g.

På tal om bonusfisk. Efter Robban kom hem så blev det snart braxenfiske igen, nu en natt i en annan sjö. Blev ett par utlekta honor på 3,5-3,6 kg. Men ett napp var en stark fisk. En gös hade fattat tycke för hans maskagnade krok. Men han lyckades bända in den, vikt 6740 g...

Han tyckte det var häftigt att han lagt mycket tid på sjön med riktad göstrolling men att han slår personliga rekordet när han fiskar braxen. Så kan det va!

Så bilder på några av ovan nämnda fiskar.
Braxen 5740 g
Abborre 1730 g
Gös 6740 g
/Krister

090414 - Ismete i finvädret

Så kom det till sist en varm vårdag. Jag ska inte förneka att jag varit avis när jag kollat temperaturerna i Sverige, att varför kan det inte bli varmt här uppe också? Många är de vårar när man kunnat sitta ute på vårisen i bar överkropp och sola utan att behöva frysa. Igår kunde man nog dock ha haft det utan att frysa ifall man hittat lä.

Vi blev 6 stycken ynglingar som ismetade gädda. Förutom jag så var det Kjell Johansson och 4 från Luleås andra specimenklubb, storfiskarna. Vi körde med stora mörtar plus idar. Men det blev ingen bamsegädda, största vägde ca 5,5 kg. Många av gäddorna hade ruskigt mycket iglar på sig. Ett tecken på att de står mycket still vid botten och softar. Bild på några av iglarna från gårdagen: Softargädda?

Fastän det inte blev någon bamsing så var det ändå väldigt skönt att vara ute en sån härlig vårdag. Det var förövrigt mitt första gäddpass sedan i januari.
/Krister

090217 - Rapport med väder

Det är många som undrat hur fisket går, här kommer en rapport.

I mitten av december var det mycket snö på isarna. Men där kring juletid så kom det in en värmebölja. Allt slutade med att vi fick en våris redan i januari. Mycket av snön som hade varit på isarna blev till vatten/sörja och frös ihop. Plus att nyårsafton blev småblåsig. Jag drog iväg ut på en promenad på dagen, låg omkullblåsta träd här och där plus knakade i träd under tiden. Till sist så blåste ett träd som stod ca 20-25 meter ifrån mig av och föll rakt mot mig, en kvist landade ca 5 meter ifrån mig, en intressant promenad.

Kollade sedan på uppdateringarna för Luleå/Kallax att det flera gånger under dagen varit vindar på över 25 sekundmeter eller om ni så vill över 90 km/h.

Följden av töandet blev således en tjockare is men däremot i det närmaste snöfritt. Vinden på nyårsaftonen hjälpte till att slipa bort ytterligare lite av den snö som ändå låg kvar. På vissa vatten var det nu fläckar helt utan snö. Ovanligt bra förhållanden för att vara mitt i vintern således. Jag och Ari utnyttjade det med flera gemensamma pass. Vi hade också bra fisken jämfört med tidigare års medelvikter. Många gäddor vägde runt 6 kilo (från ett par olika vatten) upp till ca 6,5 kg. Vi hade däremot hoppats på någon tyngre toppfisk. Men de kom undan. Jag tappade en som kändes stor. Men den slapp efter ett kort tag så gick inte att säga mer än att den var fin. Däremot Ari tappade en efter en lång kamp. Den fisken var mycket stark, typiskt storgäddbeteende på den fisken. Men det räcker som bekant inte att ha på dem, de ska upp för att de ska räknas.

Nu däremot har vi inte fiskat på ett bra tag. Det är dessutom inte bra förhållanden längre. Kom ett helt stort gäng med snö för en tid sedan, dessutom har det varit ovarmt ett bra tag. T.ex. idag Luleå kl. 9.00 (enligt SMHI såklart) minus (antagligen inte helt nödvändigt att skriva...) 21,8 grader. Det får väl ändå sägas vara förhållandevis milt jämför med Arjeplog samma tid, 31,2 grader.
/Krister

090120 - Senaste nytt om vågar

Sportfiskarnas storfiskregistrerare Håkan Brugård brukar med  jämna mellanrum prova vågar lämpliga för att väga fisk. Nu har man testat en våg som går upp till 30 kg, 25 grams intervaller, den visade sig visa helt rätt på alla kontrollvikter.

Man har tidigare också testat en lipgrip med våg som är den hittills enda lipgripvågen som blivit godkänd för storfiskregistrering. Jag har varit i kontakt med Håkan för att få mer info om den och han berättar att den är roterande och läser med 20 grams intervall. Han rekommenderar att ta en kraftig tång och klämma åt plåtskon som gör att snöret ej glider isär. Sedan då det vanliga tipset om att ifall lipgripkäftarna är för vassa och gör hål i gäddmunnens mjukdelar så kan man experimentera med att sätta slangbitar över käftarna.

Artikeln avslutas med ytterligare ett par tips gällande vågar.
http://www.sportfiskarna.se/aktuellt/notiser.asp?Id=1086
/Krister

090101 - Det tar sig

Ari har testat lite nya platser, det gav belöning med våran hittills största ismetegädda för säsongen. 8440 g 101 cm.

Det går åt rätt håll med vikterna, fortsätter det såhär så kommer snart issäsongens första tia. Dessutom var den ju ovanligt grov, sådär grova pjäser är vi inte bortskämda med. Det gör det extra intressant. Kul också att det inte är något känt ställe, jag vet ingen annan än Ari som ismetat där.

Bra avslutning på fiskeåret för Ari, ska bli intressant att se om Januari kan leverera något fint. Vi har flera både nya och gamla vatten vi vill prova. Hoppas det blir av och inte bara en tanke.
/TNP

 

Startsidan

Till sidans topp

Nyhetsarkiv Tidigare år