Startsidan

Nyheter

Nyhetsarkiv

 

081215 - Ismete med väder

Ari har fått flera skapliga gäddor, är bara stor´n som saknas. Först ett väldigt kort pass där han hann få 2 gäddor, största 4860 g.

Sedan ett pass i ett helt annat vatten där det blev en gädda på fina 6230 g.

Nästa pass på annan plats gav massa napp. På 3-4 timmars fiske så blev det ca 15 landade gäddor, den största vägde 5010 g. Alla nämnda pass var vid fina förhållanden, alltså med ingen eller bara väldigt lite snö. Efter att det kom "ett gäng med snö" så åkte han tillbaka till var han fick ca 15 gäddor och nu blev det bara en, dessutom liten.

Det är extremt stor skillnad på snöfritt och på en massa snö på isen, inte utan att man blir lite avis på de som har snöfritt eller nästan snöfritt hela issäsongen. En sån här vinter så är det ju bara ett par veckor på nyisen som det är fritt från snö. Nu lär det ligga tjockt med snö ända till slutet av mars eller början av april. Sedan kommer några veckor med bara lite snö och ihopsmält snö/is i många lager. Blir inte som en nyis, men i alla fall ljusare än med en massa snö på. Men men, det är så det är. Man får försöka se det så att om man tar en stor vid dåliga förhållanden så är bedriften större.

Jag kom igång först efter snön kommit. Jag var inte vars Ari var utan provat andra ställen. Med antalet är jag nöjd med tanke på snön. Första passet gav 6 eller 7 gäddor och andra också ca 7 gäddor. Men toppvikterna kunde vart bättre, nu vägde de upp till 5 kg.

Sedan kom det ytterligare ett gäng med snö, vi höll knappt på ta oss till fisket på grund av snöandet. Såg ut att ha kommit ca 25 cm på kort tid, snöade hårt hela fiskepasset. Vi får nog vara nöjda (jag och Ari) att vi lyckades nöta upp sammanlagt ca 8-9 gäddor, men vikterna var inget att skryta om för fiskedagboken.
/Krister

081110 - Ismeteregler

Jag hade tänkt publicera denna länk redan innan förra säsongen men blev inte, men bättre sent än aldrig.

Jag tror det är många än som inte vet att det ej är okey att trycka fast en pinne i isen/snö och ha vippan på den. För att sedan storfiskregistera den fisken. Vissa tävlingar kan också gå efter sportfiskarnas regler istället för att punkt för punkt skriva egna regler och då är det inte godkänt eller okey heller där. Jag tänkte att jag postar denna länk för är säkert dem som inte vet om det och som gärna vill följa storfiskregistreringens regelbok.

"Vi drar också en tydlig gräns mot angelfiske som Fisketidningarna tyvärr missar , gång på gång i sina ismetereportage. Även antalet is-spön på skärgårdsvatten.
Lagexperterna tolkar att angeldonspinnar med vippa som slås fast i isen inte får användas vid ismete. Det är ett för "angeldonsliknande" fiske. Du kan däremot använda angeldonsvippa eller annan signalanordning som fästs direkt på spötoppen(med t.ex. klämma eller gummisnodd). Då blir det en del av spöet, ungefär som en stor Quiver-tip.
Ett annat sätt som många anammat är att bygga ett enkelt stöd som står löst på isen. T.ex. används ofta stora "limklämmor" av metall. OK"

När jag fick reda på denna regel för, vad kan det vara sedan den kom 5-6 år sedan ca? Så kastade jag mina pinnar och kör sedan dess med klämmor som man klämmer fast på spöt. En slangstump monterad på klämmorna vars vipporna passar att trycka fast.

Artikeln handlar även om antalet spön.
http://www.sportfiskarna.se/storfiskregistreringen/storfisknotiser.asp?Id=830

/Krister

081106 - Ismete plus fin Norrbottensgädda

Trott eller skit i det, men vi har redan slagit förra säsongens antal isfiskepass. Vi är nu uppe i 2 stycken, dubbelt så många som på hela förra säsongen. Det är Ari som gjort båda och det blev rätt många gäddor. 17 eller 18 varav 5 stycken passerade 4 kg, inte illa!

Jag skrev ju för något inlägg sedan att "chansen är rätt stor det tagits eller kommer att tas större här uppe i Norr redan under hösten. Är många duktiga och ambitiösa gäddfiskare som kommit fram senaste tiden som fiskar mycket och seriöst"

Redan då hade jag hört ett rykte om en gädda på 13,8 kg, men rykten tar jag med en nypa salt. Men det visade sig vara nästan sant. Stämde att det var någon från Boden som lyckats lura den att hugga sitt bete men vikten ska enligt uppgift vara 13,6 kg, fin gädda! Det är bara att gratulera till en fin fisk.
/Krister

081101 - Gäddor plus diverse

Rickard hittade öppet vatten och körde ett trollingpass. Inte bara att han hittade öppet vatten han lyckades dessutom plocka 4 gäddor över 5 kg. 5, 6,3, 7,1 och 8,65 kg var vikterna på dem.

Jag funderar hur det kommer att se ut på isfiskefronten för oss denna säsong. Förra säsongen blev det inte så överdrivet mycket isfiske för oss. Blev sammanlagt ett pass av oss... (Ari) Men jag hoppas det ska bli fler denna säsong.

Jag har lagt in några "nya" bilder på gäddor från sjöar. Och ni som inte har sett Henriks tvåtonade gädda han fick för en del år sedan kan ta en titt, de flesta av oss får nog bara se en sådan på bild då det verkar vara extremt ovanligt med sådana gäddor.
Länk.
/TNP

081029 - Gäddfiske och isläggning

Jag träffade en vän och han frågade om jag skulle fiska dagen efter, jajemän. Han berättade då att han själv varit sugen på att fiska gädda redan den dagen, men det blev inte.
- Men kanon, då kan du ju också fiska i morgon istället? Ja, vi får se det är inte omöjligt sa han.

Han gillar flugfiske jag såg att han började prova från land. Sedan så kom han ut till mig med sin båt. Han fick se hur jag fick en bra start.
- 2 stycken på en kvart, sa han.
Nu vet jag inte om det gick riktigt så fort, men nästan direkt fick jag en på 6,5 kg och strax därefter en på 9,3 kg, vilken start! Men sedan blev det lugnare. Han började nöta på med flugspöt, jag hoppades få se någon fin gäddkamp på flugspö. Han hade ett påslag men lyckades inte kroka den. För mig tog det något längre innan nästa napp kom, ca 4 kg. Sedan dröjde det innan nästa hugg kom, det stora nappet. Jag kände på pumpningarna som var våldsamt tunga att den här är stor, den måste vara över 12 kg tänkte jag för mig själv. Vi kunde se att den var ryggbred och nackbred, en kraftig gädda rent allmänt. Tyvärr såg det ut som den var rätt tom i buken. Därför kunde vi väga den till "bara" 12800 g (efter avdraget av vågsäckens vikt) vid en längd av 119 cm. Var gött att sen se den raskt simma iväg ned i djupet.

Fin gädda, men chansen är rätt stor det tagits eller kommer att tas större här uppe i Norr redan under hösten. Är många duktiga och ambitiösa gäddfiskare som kommit fram senaste tiden som fiskar mycket och seriöst.

Efter detta fiske har jag gjort 2 pass till, båda med Ari. Första passet blev mest rekande, vi markerade ut punkter som kanske kan komma till användning ifall vi ska isfiska mer i sjön. Vi provade dock en kort stunds fiske på en liten yta vi förut inte fiskat på varken på is eller i öppet vatten, men blev inget. Nästa pass blev dock ett renodlat fiskepass men i ett annat vatten. Största 6,7 kg.

Rickard var ute i ett hemmavatten och drog ännu en fin gädda, 9900 g 110 cm lång. Hans tredje över 9 kg i höst, alla från olika vatten dessutom. Passet efter i en annan sjö så tappade han en stor. Det är tufft men samtidigt är det en extra spänning att det inte ens räcker att ha på dem. Ofta är det de största med mest kraft att slå och knycka som man missar. Så det passet fick han nöja sig med en på 6,2 kg. Tyvärr(?) tappar man proportionerna. För många och även för oss tidigare i fiskelivet så var ju 6,2 kg en riktig praktfisk!

Igår tisdag var en vän förbi flera småsjöar i Luleåregionen men gick inte sätta ned en båt i någon av dem på grund av att isen lagt. Känns nog som ett rätt normalt datum på senare år. När jag var yngre brukade det i regel lägga någon vecka tidigare.
/Krister

081012 - Gädda gös och snöfall

4/10 så kom höstens första snöfall i Luleå. Blev vitt på marken men det försvann dock snabbt. Men nu börjar man inse att is och vinter inte är långt borta.

Men öppet vatten är det ännu, Rickard körde ett trollingpass efter gädda och det gick bra. Nämligen inte lätt att plocka 2 gäddor över 8 kg samma pass, men det var vad han gjorde. Här en bild på den största, en gammelgädda på 9100 g.

Jag har också testat efter gädda, vi blev 2 båtar vilket var kul. Blev inte många hugg men några skapliga. Den största fick Lars och den vägde ca 8,5 kg. Sedan provade vi spinn och då fick jag en på dryga 8 kg. Så helt okey fiske. Var meningen att jag skulle fiska gös dagen efter men det blev inte. Provade dock gädda en stund, jag tappade en stor på trolling när den började vältra sig i ytan ca 15 meter från båten. Men det är ju ett välkänt faktum att "nära skjuter ingen huggormshona"

Ari provade i en sjö han inte båtfiskat i förut. Han kom sent så hann inte fiska så mycket men blev två gäddor och den större vägde ca 5 kg.

Farsan har provat trolling efter gös ett pass den 9/10. Så sent har han inte trollat gös förut, inte jag heller. Förövrigt ingen annan i klubben heller vad jag vet. Blev faktiskt ett par gösar landade och så ytterligare missade napp. Han använder elmotor vilket passar bra nu då det är så kallt i vattnet.
/Krister

080927 - En 5 kilos ifrån en 12 kilos

Farsan fiskade otroligt mycket gädda i sin ungdom. Jag gissar att han tagit långt fler gäddor än vad jag själv gjort. De fiskade mest på sommaren. Grunt fiske ofta med vassdrag. Dessutom i vatten som kanske inte ens hade speciellt stora gäddor. Antalen blev stora men däremot inte toppvikterna. Så hans personliga rekord låg på 4 kilo. Gös har han börjat prova på att fiska först senaste åren, där låg hans personliga rekord på drygt kilot. Men han ville gärna slå de rekorden.

Hans gös rekord hade jag tänkt försöka att fixa i samma veva som motorn blev stulen. I somras med andra ord. Det var till det gösfisket vi var på väg när jag upptäckte att jag inte ägde någon motor längre. Nu är båten okey, men att trolla gös nu kändes inte optimalt som den värmeälskare den är.

Men vi tyckte att okey, vi ger det väl i alla fall en chans. Vi hade beslutat att prova ett nytt område. Men vi kom ut med båten först vid ca 13.15. sedan då att köra och leta. Såg inte så värst lovande ut på lodet. Men vi beslutade att prova en stund när vi ändå var där. Vi satte ut 2 spön var. Nästan direkt så högg det på ett av farsans beten. Jag såg direkt att det var en större fisk. Han fick med den ända in nära båten när den slapp. Tyvärr hann vi ej se den, men han tyckte att det kändes som en gös. Det kan ha varit en storgös. Känns alltid synd när man inte får se fisken. Vi körde där ett tag till men inget mera napp.

Blir fort mörkt här uppe nu. Vi rådgjorde och bestämde oss för att prova ett område vi fiskat på förut. Att köra där ett tag sedan ge oss. Det högg nästan direkt på ett av mina beten, en gös som nog med marginal skulle varit personligt rekord för farsan. Såg lovande ut, men han trodde nog att det kunde bli den enda för dagen. Men det fortsatte att hugga, blev inte mindre än 7 gösar innan det började skymma och vi gav oss. Farsans största vägde 1420 g och blev ett personligt rekord. Så han var nöjd och belåten. Det blev klart fler gösar än jag vågat hoppas på.

Sedan hade vi tänkt oss att prova gäddfiske en eller 2 dar. Vi beslutade att prova ett vatten en dag och ett annat den andra dagen. I första vattnet vet jag inte om någon provat på seriös hösttrolling, så var en spännande chansning. Men ett par svep med båten och koll på ekolodet så insåg jag att vi lika gärna kunde åka därifrån. Men farsan hade ett ärende att uträtta så vi kunde inte traila upp och åka till vattnet vi tänkte prova dagen efter. Så vi provade att fiska en kort stund men inget napp.

Vi beslutade att jag skulle åka och reka det andra vattnet och kanske hinna provfiska lite. Farsan skulle då komma dit sen efter sitt ärende, ifall fisket skulle se lovande ut. Jag åkte runt och rekade och började sedan fiska. Redan efter en kort stund så kom första nappet, och direkt ett till så 2 fiskar på samtidigt. Drillade upp den första och en snabb avkrokning av en liten gädda. Den andara kändes bättre den var ettrig och stark vid båten. Snabb vägning till 7,5 kg. Här en actionbild.

Strax efter ringde farsan så jag sa att det är bara att komma så fort du kan... Trodde det skulle bli huggsexa. Körde ett tag till och blev 2 gäddor till. En liten och den andra mellan 5-6 kg. Nu avbröt jag fisket för att vänta till farsan kom. Passade på att äta lite. Vinden mojnade. Typiskt nog så blev det kasst fiske. Vi fick en eller 2 gäddor innan vi avslutade fisket.

Men jag ville tillbaka, jag tänkte att det kanske blåser mer i morgon och att det då är bra fiske igen.

Det tog ett tag innan det högg. Verkade inte bli något bra drag i fisket tyvärr. Men så högg det på farsans spö. Han tyckte den kändes fin. När den kom närmare båten kunde jag att att japp, den är klart över 4 kg! Kanske till och med upp till 6 kg. Jag beslutade att säkra den med lipgrip. Jag satte ned den för att föra den över underkäken, men den hade stängd mun och i samma veva så började den knycka i ytan och wobblern flög lös.

Riktigt synd när det inte verkade nappa mycket och då det var ett klart personlig rekord. Men jag sa det att det är bara att nöta vidare och försöka ta en ännu större istället. Men det var dött. Men så inom kort tid så blev det 3 hugg! Först för mig, gäddan vägde fina 7,6 kg. Jag tyckte den såg större ut, men det tyckte inte vågen. Men farsan var råimpad, det var ju den största gädda han någonsin sett fångats. Bara synd det inte var på hans spö. Vi körde med 2 spön var. Men efter den gäddan kom jag på att fasiken den var en skaplig gädda. Nu kan jag låta farsan ta nästa gädda oavsett spö. Det hade ju varit så få hugg så vem vet, kanske bara blir ett hugg till. Men snart så högg det. Kul nog på han alldeles egna spö. Med tunn spunnen lina. Egentligen är spöt perfekt till göstrolling men för vekt för gäddtrolling. Men jag hade lånat honom det bete jag tyckte skulle bli lämpligast till det spöt. Inte litet, men inte heller för stort till det relativt mjuka spöt. Men just veka grejor gör ju kampen fränare. Den kom upp till ytan och jag sa att jag tror det är över ditt pers. Den kan nog ligga runt 5 kilo. När den kom in till båten så gjorde den en rusning snett under båten, det tyckte han var fränt. Upp till ytan kom den och denna hade upp munnen lite grann så jag kunde få in lipgripen. Då såg vi att gäddan var rund om maggen så den till och med kunde väga över 5 kg. Vilket den gjorde, 5,6 kg. Så nu var han nöjd, nytt pers.

Så jag sa att okey, ska vi köra 2 spön var nu igen då? Absolut tyckte han. Och då högg det... På ett av mina spön. Jag kände direkt att den inte var liten. Men svårt säga mer än så. Så jag sa bara att den är i alla fall inte liten. Men sedan när den började knycka så slog hela spöt långt i sidled, då började jag fatta att den kan vara rent ut sagt rätt stor. Farsan vevade upp de övriga 3 spöna under tiden. Men när gäddan kom upp till ytan sa jag att nu måste du kolla, det här är en riktig gädda. Den kom upp i ubåtsytläge och hade bara ryggen över ytan. Så var svårt att se storleken, men i alla fall över 8 kg, minst. När den kom närmare båten så såg vi att den var klart större än så... Blev spännande vid båten. Även denna vägrade i sten att öppna munnen och gjorde då en kort rusning och började knycka. Men jag fokuserade bara på att försöka säkra den. Fick chans nummer två och var precis på vippen att trä lipgripen över käken, den var på käkkanten när gäddan igen drog iväg och började slå helvilt. Jag minns jag hann tänkte att f*n om den släpper nu när det var så nära så blir jag förbannad. Men fick chans nummer 3 och nu kunde jag säkra den direkt. Skönt!! Jag behöver knappast säga hur mäktig farsan tyckte gäddan var.

Vi var intill land så vi skyndade in för att kunna hänga upp vågen i ett träd. Jag lät den stå i vattnet och återhämta sig medan vi gjorde i ordning alla prylar för vägning, mätning och fotning. Först mätning 119 cm lång. Sedan vägning, 11860 g. Jag lät den sedan stå i vattnet en stund, innan några snabba foton.
 
Jag satte så ut den i vassen. Jag lät den stå där så att den fick stöd av vasstråna på sidan och kunde stå upprätt utan att behöva jobba. Den stod så en stund. Den behövde bara vila lite, eller om den inte fattat att den var fri. Men när jag så började gå mot den så gjorde den plötsligt en acceleration rakt ut, i en sådan fart och kraft så jag funderar om inte till och med min gamla helcrossare hade blivit avundsjuk. Så den gäddan borde klara sig fint.

Sedan sa jag till farsan att inse att du var en 5 kilos ifrån en 12 kilos. Ja, det blev lite fel där sa han och skrattade... Nej men han tyckte att spelar inte så stor roll vem som fick den, han fick ju vara med om den. Men var ju så, att om hans på 5,6 kg låtit bli att hugga så hade ju hann fått ta nästa hugg. Med facit i hand så ångrar jag att han inte fick ta även hugget efter sitt rekord. Jag menar det är få ynglingar i hans ålder som tagit gäddor i den storleken. Men han var som sagt nöjd bara över att få se den. Sedan skulle jag inte göra så att jag först fajtar en fisk en stund för att sedan lämna över spöt. För att en fisk ska vara sportfiskemannamässigt fångad så får bara en person hålla spöt under fighten. Hugget var dessutom på spöt rakt bakanför mig, dessutom kom hugget i en innersväng så det var på vippen att bli löslina. Så instinktivt så greppade jag spöt för att motverka detta. Och hade jag inte gjort så, så kanske istället ingen av oss fått gäddan. Så vi får vara nöjda. Kunde inte drömma och att vi skulle få någon så stor.

När vi så började fiska igen så hade det klarnat upp och vinden hade mojnat nästan helt. Vi fick inte en enda gädda mer. Så blev inte många gäddor men däremot var ju medelvikten bra.

Här bild på gäddan.

Har lagt in en bild på min 7,6 kilos från uppdateringen här nedan. Plus att jag har uppdaterat båtrekorden (hittas under statistik)
/Krister

080922 - Rickard drog fin sjögädda

Rickard körde hårt i helgen, fiske 3 dar, olika sjöar varje dag. Själv så gjorde jag i helgen mitt första fiske på nästan 6 veckor.

Till att börja med. Varför jag ej fiskat på så länge är för att motorn blev stulen. Godkända lås och inhägnat bevakat område hjälpte inte. För 5-6 veckor sedan så skulle vi och fiska gös, men när jag kom för att hämta båten var motorn borta. Jag beställde en ny redan samma vecka. Men drog ut på tiden att få den. Först för ca 1,5 vecka sedan var båten klar. Eller nja, allt jag skrivit upp som skulle göras var inte gjort. Bland annat var inte propellern bytt, så det fick jag säga till om och den kom först i onsdags. Nu fick jag dock en med 3 blad och det sitter 4 som original. Så det känns som denna har flera stigningar lägre än jag tänkt... Så kanske måste byta igen, men den går istället att köra väldigt sakta med. Tappar ju dock i toppfart.

Förutom gösfisket var även en satsning på rödingtrolling inbokad i augusti. Skulle troligen blivit flera rödingsatsningar. Men det sket sig.

Tråkigt att det ska behöva ta sådan tid att få en motor, men shit happens. Mycket som strulat i år, känns som man knappt fiskat...
 
Men så i lördags skulle jag i vart fall få fiska igen och prova hur motorn var att trollingfiska med. När jag var framme och höll på att tackla upp och fixa i ordning båten så fick jag först ett sms av Robban Pederson att han dragit pers på Id. Strax efter ringde Rickard och berättade att han var ute och guidade... och berättade att de just fått en fin gädda. 11360 g. Jag blev rätt fiskesugen måste jag säga... När jag så väl kom ut provade motorn en vända och sedan ankrade upp så högg det på tredje kastet. En kanonstart med gädda på 7,6 kg. Visade sig dock bli den största. Den hade stor skalle och var väldigt lång men väldigt mager. Jag gissar den var uppemot 110 cm. Blev sammanlagt 4 gäddor. Den minsta på ca 4 kg, näst största på 6,8 kg. Ett helt okey fiske. Motorn gick klockrent. Kanske dock som sagt nästan för neddrevad nu.

Robban Pederson ja. Han fortsätter att ha ett grymt fiskeår. Nu fiskade han id under 2 dygn. De tre största vägde
2760g, 2800g och 2880g! Hans gamla rekord var på 2650 g, från ett pass vi la här i Norrbotten för många år sedan. Jag tror det var efter en natt jag hade sovit en stund i bilen. Robban hade varit hemma. Tidigt på morgonen innan Robban hade hunnit börja fiska så drog jag en på 2710 g 59 cm. Tycks minnas det var senare just den dagen som han tog sitt dåvarande rekord på 2650 g. Men nu är även det rekordet utraderat. Nu har han samlat ihop till den tredje guldnålen (10 reggarter 3 gånger)

I fredags provade Rickard ett av sina hemmavatten. Men blev ett kort fiske eftersom det började ösregna, han ville inte riskera att bli förkyld inför helgens satsning. Men han hann med att få en gädda på 8,2 kg. Sedan hade han ett sånt där häftigt supertungt hugg, som det är ytterst sällan man får (när spöt bara flyger ned mot vattenytan i enorm fart, men de huggen är häftiga) men den slapp direkt.

Förutom den stora i lördags fick de även en på 7,1 kg, men den tog på lördagens och söndagens fiskekompanjon Roberts spö. De fiskade inte i någon av Rickards närvatten utan drog till en sjö längre bort som ändå Rickard vet rätt mycket om. Robert körde men Rickard guidade in i viken där han fick den stora.

I söndags fiskade de i en annan sjö, men nu gick det sämre. Ca 5 kg i topp. Men Rickards lördagsgädda måste jag säga var mycket vacker. Bild här.
/Krister

080910 - Lax på 9,2 kg

I förrgår fiskade Rickard gös, blev 7 stycken. Igår fiskade han lax och tog en på 9,2 kg.
/Krister

080817 - Båttjuv skjuten

Vad får man göra och inte göra för att stoppa en tjuv? Ska gå in lite på det och vad allmänheten tycker. Men först kort om ett gösfiske.

Rickard körde i förrgår ett kvällspass efter gös, blev inte mindre än 16 gösar! Otroligt bra antal på ett kvällsfiske, var bara toppvikterna som kunde vart högre.

Jävrebodarna vid Norrbottenskusten hade under en längre tid haft problem med tjuvar. Bland annat hade flera båtmotorer stulits. Nu i veckan så ertappade en man en tjuv på hans egendom när han enligt uppgift stulit hans båtmotor. Polisen är förtegen och uppgifterna varierar lite från olika källor. Men det verkar som att den 63 åriga mannen satt sig i sin bil och jagat tjuven och prejat ned honom i diket. Tjuven tog då till flykten springandes. Fanns således bara en möjlighet för mannen att stoppa honom och den möjligheten använde han. Han hade med sig ett hagelgevär och sköt ett skott på långt håll. Vissa uppgifter säger att tjuven blev skadad i benet/foten andra i ryggen och ytterligare uppgifter att han både blev skadad i ryggen och benen. Här en artikel:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3906548

Mannen sitter häktad misstänkt för mordförsök. Mycket troligt att den bedömningen kommer att ändras. Hade han velat mörda tjuven hade han ju lätt kunnat göra det. Eftersom både han och tjuven var kvar till polisen kom så ser det ju ut som att han bara var kvar och vaktade honom. När tjuven stannade av skottet kunde ju 63 åringen helt sonika gått fram och dödat honom, svårare än så är det ju inte. Nej, något mordförsök verkar det inte handla utom, utan istället om att han försökte och bevisligen lyckades stoppa tjuven. Han lär ju varit rätt less på alla stölder för honom själv och andra i byn, så han ville få ett stopp på det. Enligt vissa uppgifter var hagelskottet avlagt från ca 80 meter när tjuven sprang från 63 åringen. Hade han velat skadat mer hade han antagligen kunnat se till att hagel träffat i skallen/halsen. Nu blev han träffad i benen och eventuellt ryggen. Eftersom tjuven var där mitt i natten lär det varit kallt. Förmodligen jacka på sig. Om haglen ens gick in så vore jag förvånad om de gått in mer än precis under skinnet.

Men frågan är vad domen kommer att bli. Nödvärnsrätten finns, med den är det fullt lagligt att använda våld för att stoppa intrång och stöld av egendom. Men däremot får man inte använda mer våld än nöden kräver. Så det finns aldrig exakta svar på straffet, det blir från fall till fall. Just i fallet med skottet, om det stämmer att han sköts när han flydde så var det inte nödvärn just då, utan mest troligt en fråga om att stoppa tjuven. Att det verkar som att mannen blivit drabbad ett flertal gånger förut av stölder kan kanske vara en något förmildrade omständighet. Också såklart om de förstår att det inte var ett mordförsök.

Men samtidigt tror jag att han kommer att få ett straff, eftersom domstolen knappast vill statuera ett exempel som gör det fritt fram att skjuta på tjuvar som flyr.

Däremot är ju lagen formad så att man får använda samma typ av våld som man blir utsatt för och även ibland lite mer (jag hoppas också att domstolen rent allmänt håller det) Att använda knytnävarna för att försvara sig eller även egendom borde lagen aldrig kunna säga något om. Skulle tjuven siktat på mannen med ett gevär så hade han rimligen kunnat skjuta tjuven i en arm eller ben eller kanske även i magen utan att straffas, för då handlar det till synes om hans enda chans att rädda sitt liv. Men gäller dessutom att domstolen ska tro på att han blev siktad på. Eller om han blivit hotad med en kniv eller kofot eller dylikt hade han mest troligt kunnat tagit något likvärdigt, säg ett slagträ och drämt till allt han orkat över kroppen utan att få minsta straff (hoppas jag, annars funderar man ju hur Svenska lagen fungerar i praktiken) Mycket troligt att han kunnat göra det utan att vara hotad, bara för att försvara sin egendom. Detta enligt hur lagen är skriven.

Här är lite mer om nödvärnsrätten:
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/ARTIKEL.ASPX?articleid=3908722

Vad tycker så allmänheten, på vems sida står de? Tycker de att 63 åringen handlade rätt? Jag har hittat en undersökning från PT. Tyvärr har tidningen enligt mig klantat sig, tyvärr. Det intressanta hade så klart varit att få ett klart svar på frågan om det var okey att göra som mannen gjorde. PT (Piteå-Tidningen) hade ställt frågan till webbläsarna "Är det rätt att ta till våld för att skydda sin egendom" För att dagen efter satsa på en uppföljning med som det står i ingressen "Får man ta till vapen för att freda sin egendom" Suck, varför inte då ställa det som fråga när det redan när den ställdes skrevs att det skulle komma en uppföljning dagen efter. Vad jag som läsare vill veta är ju vad allmänheten tycker om det är rätt att stoppa en tjuv med att skadeskjuta honom för att få stopp på honom när han flyr. Klart som f*n de flesta svarar att det är rätt att ta till våld för att skydda sin egendom. Grejen är ju bara att vad menas med våld? Kan ju vara allt från att slå någon lätt på kinden med en öppen hand, en örfil, från att skjuta någon i pannan. Grattis PT som sabbade en annars intressant fråga. Behöver jag ens tillägga att en överväldigande del svarade ja på frågan? Klart de flesta tycker det är rätt att minst slå en liten kindklapp på kinden och tycka "fy på dig tjuv, varför snor du av mig"

Fick lov att gå till tidningars läsarkommentarer för att jag ska kunna delge vad folk mer preciserat i allmänhet tycker om just 63-åringens agerande (lika med vad de tycker om att stoppa en tjuv med gevär för att kunna överlämna honom till polisen) Som väntat så verkar de flesta sympatisera med 63-åringen. NSD skriver såhär i nedanstående artikel. "NSD talade med flera av 63-åringens grannar och de berättar att man under lång tid haft problem med tjuvar i Jävrebodarna. Flera personer har fått sina båtmotorer och annat stulet. Polisen hittade även en båtmotor i den 38-årige skottskadade mannens bil.
- Äntligen någon som tog tag i saken, sade en av grannarna.
Under torsdagen och fredagen har det kommit in många kommentarer till NSD:s webb och de allra flesta sympatiserar med den 63-årige mannen."
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3908674

Polisen verkar ha på tok för lite personal för att hinna med småstölder. Jag har har råkat ut för en hel del stölder/inbrott och ofta så kommer inte polisen alls dit. Någon gång när jag ringt till polisen för att göra anmälan har det låtit i stil med "Nej, vi tar inte emot någon anmälan nu, återkom kontorstid måndag till fredag". Tror det var en vardag vid 18 snåret ca jag ringde då.

Senaste gången så hade poliserna så mycket att göra så de skulle knappast komma (ändå ett värde på ca 50 000 av det stulna/förstörda) Men de skulle höra av sig men gjorde inte, så jag fick höra av mig igen och tjata lite. Nej, jag skulle kunna åka förbi med motorlåset vid tillfälle fick jag till svar. Men tjatade lite mer och då sa han att okey jag kollar upp vad de säger och ringer upp sen. Då ringde en polis och de skulle komma på 5 minuter. Men han ringde igen och sa att det hänt en olycka så vi måste dit först. Till sist kom de i alla fall, men de hittade inget att gå på så de startade ingen utredning. I den stilen är det ju, vanliga stölder/förstörelse så är det ofta de inte kommer och kollar ens. Deras dåliga resurser med personal och därmed låga prioritering med småbrott gör ju såklart att många blir frustrerade och vet att "de lär knappast lösa de brott som händer mig eller i min by, så löser jag eller vi det inte själva så lär de fortsätta." Självklart så ökar detta risken för att folk tar saken i egna händer.

Edit: Enligt den 63-årige mannen så hade han enbart skjutit  i marken långt ifrån tjuven, allt för att skrämma honom. När så tjuven skrek att han var träffad trodde han först att han skojade. Ett hagel hade tydligen träffat i vaden.
/Krister

080729 - Vacker gös

Våran (i alla fall hittills) största gös för året har så synat världen ovanför vattenytan. Rickard fiskade efter gös i Burträsket, det blev 12 gösar med denna som topp. För oss en mycket vacker gös, vikten var 3060 g. 12 gösar ett bra antal. Jag tycker själv den ser större ut, även Rickard trodde den skulle väga mer än den gjorde. Men är nog helt enkelt för att den är ovanligt grov för att vara sommargös här uppe. För Rickard har en bra kontrollerad våg som visar rätt, en RT Zenso scale digitalvåg.

Ska sägas direkt att det definitivt inte bara är att åka och hämta en 3 kilos gös från Burträsket. De flesta som tas där är riktigt små. Låter som medelvikten sjunker eftersom, mycket möjligt för att det är rätt hårt fisketryck och nog de flesta gör så att de sparar de större och släpper tillbaka de små. Gösen växer ju sakta så tar tid för dem att bli i fina vikter. Rickard har nog tagit långt över 100 gösar sedan sin förra över 3 kg. Vilket också säger en del om hur fin denna gös är för oss.

Samtidigt som Rickard fiskade gös i söndags så provade jag på gädda. Är ytterst sällan jag fiskat gädda i Juli månad i modern tid. Men Robban var i krokarna och jag vet han är sugen på att ta någon finare gädda. Där nere så fiskar han  nästan aldrig gädda. Så vi gjorde en chansning och drog iväg. Juli för mig är sämsta gäddmånaden här uppe i Norrbotten (den blir ju inte bättre av att man fiskat så lite gädda den månaden) möjligen i viss kamp med mitten av feb till 20 mars ca. Men vi gjorde ett försök. Med hakade också ett par barndomsvänner till mig, i deras båt. En av dem tog jag ofta ut med på fiske i ungdomens dar... Jag tror att jag vågar påstå utan att behöva bli kallad för lögnare... att jag var lite av hans mentor då i fisket. Pimpelfiske, ismete, mäskning och bottenmete med svingtip efter braxen och gäddtrolling etc... Kul att höra att han fortfarande var lite "hjärntvättad" på att gilla en del av de gäddbeten jag/vi använde redan då :) För övrigt tog han sin efterlängtade 10-klubbare för några år sedan.

Som sagt, ut for vi. Vi drog en del gädda men bara smått. Strålande sol och svag vid är också normalt dålig förutsättning för att fånga stor gädda på grundvattensfiske i Juli månad. Ofta att gäddorna på sin höjd följer efter betena.

Robban hade innan varit och fiskat både harr, abborre och mört med rätt bra resultat på de 2 förstnämnda. Fast det hjälper honom däremot inte i http://www.vastsvenskan.se/ Vi får se om hans ledning står sig fastän han varit borta ett par veckor. Men händer inget oförutsätt så blir det hårdkörning i ett par veckor när han kommer hem igen till helgen. Han var så sugen på så många arter så största kruxet blir nog att lappa ihop vilken art han ska fiska när, lite prioritering får det bli. Men rödingtrolling i Vättern gissar jag är ett av fiskena som kommer att stå på programmet.
/Krister

080725 - Gös och bläckfisk!

Jo... bläckfisk. Rickard med fästmö har varit till Norge och hälsat på bekanta. Rickard passade på att köra lite ulfiske och drog lite torsk som gav bra kamp på de veka grejorna. Men förutom torsk så landade han även en bläckfisk. Det är något som inte alla människor får på kroken minsann.

Jag har provat på gös. Det började bra, de två första kasten innebar 2 gösar. Den första av dem var med våra mått mätt riktigt fin. 2520 g. Blev sedan en till gös på kanske 1,2 kg.

Nånting säger mig att skulle vi verkligen satsa på gös så skulle det bli större. Inte för det verkar finnas många stora här uppe, men däremot är jag övertygad om att det trots det finns riktigt rejäla bitar. Med lite specialiserad satsning så skulle det finnas bra chans att lura i alla fall någon bättre bit.
/Krister

080716 - Dra not effektivt...

Farsan följde med en bekant som skulle till Skellefteåälven för att kika på notfiske. I ett enda svep så tog de 12 laxar... dessa låg mellan 10-12 kg. Nu är inte alla svep så framgångsrika, men de tog 31 laxar den kvällen. Hur ska man beskriva att notdragning går till? Jag har bara kikat på det en gång i forntiden. Men det är ungefär såhär. Man drar ett finmaskigt nät emellan 2 båtar. I aktuella fall så täckte man hela älvbredden. Sedan var deras sträcka ca 250 meter. Nätet täcker från botten upp till ytan (har för mig det kan komma med någon sten eller bråte ibland) så kör båtarna sakta dessa ca 250 meter innan man "kör ihop" nätet till en påse och drar upp det på land.

Klart effektivt och det var flera olika båtlag som höll på, på olika sträckor. Det ska poängteras att vem som helst inte får dra not... Kilopriset är bra, tyckte farsan sa de drog in 12000 kronor bara på den kvällen...
/Krister

080710 - Intressant om catch and release

Intressant artikel om catch and release, som belyser flera olika studier i ämnet. Artikeln skriven av Stefan Larsson, Umeå universitet.
http://www.havet.nu/dokument/HU20082catchrelease.pdf

I och för sig är det inte så många nyheter, det mesta har jag t.ex. berört i mina artiklar om fisketryck och catch and release.
Knipövningar ger större gäddor
Att återutsätta gäddor

Som att fångade fiskar blir störda och att man måste passa sig när man fiskar i riktigt varmt vatten och att tiden för kampen påverkar. I varmt vatten är det extra viktigt med en kortare kamp för att den ger lägre mjölksyra.

Det är väl egentligen 2 saker gällande våra fiskar som jag inte tagit upp i mina artiklar. Men och andra sidan har jag riktat min fisketryck och catch and release artikel till gädda. Annars det han skriver om studien från Nordamerika om Bass, tror jag går att översätta till vår Svenska gös. Där lär nämligen hanen göra på samma sätt. Den står och vaktar äggen och attackerar ofta aggressivt det som kommer i dess närhet, inklusive beten. Vakt lurad från sin vaktpost med andra ord.

Det andra är dock en väldigt logisk grej, det jag också skrivit om att fiskar kan få stor mjölksyra av en lång kamp. Det där är något man som fiskare själv märkt. Här är annars också en studie i ämnet: http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?programid=406&nyheter=1&Artikel=1629727
 
Det logiska är att en uttröttad fisk blir ett lättare byte. Nu vet jag inte vad för fisk det gjordes forskning på i studien från universitetet Illinios. Men för att översätta detta till praktik på fiskar som tex. abborre, gös och gädda. Många har så pass kraftiga grejor så att mindre fiskar tas in snabbt. I vissa fall att de "surfas in" på ytan och därmed knappt hinner reagera. En sådan fisk får så liten mjölksyra att den är alert på en gång. En liten fisk krokas också ofta snabbt av och ofta utan att tas upp från vattnet. Sedan en gädda på låt säga 10 kg, har i princip ingen naturlig fiende. Så då kan den stå och vila upp sig utan att någon käkar upp den.

Kan då vara värre det som Stefan Larsson hänvisar till om en norsk studie gällande lax. Där studien visar att de blir störda i sin vandring och vandrar nedströms kort efter att de återutsatts. Detta minskar laxens möjlighet att nå sin lekplats. Men då kan man tillägga där att det är så få laxar som fångas på sportfiske, det är som de flesta vet inte lätt att fånga en lax på väg uppför en älv med lek i sikte. Sedan många av de som fångas lär nog ändå avlivas och tas tillvara på.

Summa summarum så tycker jag det passar bra att använda artikelförfattarens egna ord om catch and release.
"Med stor kunskap och försiktighet hos den enskilda fiskaren kan de negativa effekterna minimeras till en ur ekologiskt perspektiv acceptabel nivå. Om alternativet är att faktiskt ta upp den fisk man fångar ger naturligtvis catch and release en betydligt högre överlevnad."
/Krister

080707 - Rödingfiske

"Kors in the tak" det var inte i förrgår man fiskade röding. Men det var riktigt trevligt. Det blev en rätt långväga tripp för att komma till detta rödingvatten. Jag startade rödingfisket torsdag runt 22.30. Kvällen var vacker och det var riktigt skön temperatur. Tempen hade varit ungefär 25 grader under dagen. Kändes som det låg runt 20 där på kvällen, plus att det var i det närmaste vindstilla.

Jag var inte säker på om rödingarna hunnit gå ut djupt ännu så jag fick prova mig fram. Det verkade som om det inte var något riktigt språngskikt ännu så rödingarna borde vara mer utspridda nu. Runt 23.45 så kom så första nappet. Fisken nöp en liten NK, dragen efter en dodger ca 11 meter ned. Det var bra matstorlek på rödingen. Allt för sällan äter jag fisk men nu hade jag med mig allt som kunde tänkas behöva. Jag fiskade kanske en timma till eller drygt det utan mer napp. Då bröt jag fisket och åkte till tält och grillplatsen och rensade och saltade fisken. Plus samlade ihop lite "bränsle" för starten till elden. Men elden och fisken skulle få vänta, jag skulle sova någon timme sedan upp och fiska morgonen/förmiddagen.

Däremot redan innan rödingfisket så hade jag gjort upp eld och grillat ett gäng korvar som jag våldade i mig med korvbröd.

Fisket dagen efter gav en fångad röding. Den var mindre än den första. Men jag var nöjd med fisket ändå. Plus att vädret och naturen var så härlig.

Sedan så åkte jag in till grillplatsen igen. Jag började med att göra upp en rejäl eld, sedan så gjorde jag i ordning lite prylar plus tog ned och vek ihop tältet. Så att det mest skulle vara glöd var när det var dags att laga mat. Jag la i de 2 filéerna i var sitt folie och la dem sedan i glöden. Om någon inte smakat röding så bör ni försöka att göra det. Finns det godare fisk? Rent ut sagt äckligt gott. Jag började att äta bara röding, med det jag saltat innan. Hur gott som helst. Jag provade sedan med citronpeppar. Men jag måste säga att en så god fisk tycker jag blir godare utan. En fisk som smakar sämre kan jag dock tänka mig citronpeppar till för att dölja lite av smaken...

Jag hade också med mig en grillsallad. Men den smakade inte bra,  jag tror att värmen hade gjort den dålig. Jag åt en likadan för ca 2 veckor sedan. Då åt jag den rakt upp och ned utan något till och det var gott. Denna smakade obra och magen hade heller inte sitt livs toppform dagen efter... Men jag tvingade i mig ca 75% av den eftersom jag var så hungrig...

Men, ska jag tillaga röding igen så lutar det åt att jag äter den med endast salt och hårdbröd till. Jag vill inte spä ut den goda smaken med annat trams... ;)

För första gången i år så märkte man av att det var relativt mycket mygg och knott. Visst inget emot vad man upplevt på en del mörtfisken i t.ex. Kärentöjärvi den tid det begav sig. Men mot vad jag sett i år var det mer. Kanske man borde köra med myggmedel eftersom man blir mycket biten. Men jag väljer istället immunitetsmetoden. Jo, det är sant. Forskning har tydligt visat ju mer man blir biten ju mer immun blir kroppen mot betten. Så när ni blir bitna kan ni tänka att tack till dig min kära vän, nu blir jag ett snäpp mer immun till nästa bett.

Tyvärr så hinner det gå bort till nästa sommar, så då får ni börja om på nytt. Men det ska ni inte oroa er för, för det brukar alltid finnas myggor som ställer upp frivilligt...

Slänger med en bild som visar en del av myggen/knotten, prickarna ni lättast ser mot himlen. Tyvärr har jag inte lagt in i datorn någon bild på mygg/knott från något mörtfiske när det varit som värst, skulle vart kul att ha. Från en sån gång då man äter soppa och det nästan är så att det inte blir mindre i tallriken fastän man äter... (fylls på med mygg och knott)
/Krister

080630 - Småkyligt fiske

Undertecknad åkte förbi och hämtade upp Ari i helgen, sedan drog vi på fiske. Det var inget fiske där vi körde stenhårt på fisket. Utan vi hade tagit med ett par paket grillkorv och korvbröd etc. Så vi gjorde upp eld ett par gånger och blev vid elden rätt länge båda gångerna. Vi mumsade i oss en abnorm mängd med korv... Oförskämt gott var det också. Sanningen var också att det var välbehövligt med eld, för det känns inte som ännu sommaren kommit. När det blåser blir det kallt, på kvällen frös vi båda rätt rejält så då var en eld man kunde värma sig vid härligt.

Fisket var olätt. Blev inte många gäddor, största gäddan (Råneälven) vägde dock klart godkända 6,3 kg.

Nu sitter en ny vinsch med högre dragkapacitet på trailern. Den ser robustare ut än den jag hade förut, men självklart kan den gå sönder för det. Man ska inte ta nått förgivet...

Innan vi skulle sätta oss i bilen och åka hem så träffade Ari på en enorm broms, han sa att den lät som en stridshelikopter. He ger farligt att vistas i Norrbotten...

Jag har lagt in ett par foton på Robban med båt och gös i artikeln nedan.
/Krister

080627 - Robban leder i Västsvenskan

Vår vän och förre Lulebon Robert Pederson har fiskat mycket bra. Det börjar vara en del år sedan han flyttade från Luleå. Efter avlagd doktorsexamen i materialteknik flyttade han söderut till Vänersborg när han fick jobb på Volvo Air.

Han har varit med i topp alla år i Västsvenskan sedan han flyttade ned. Men har aldrig vunnit den individuella tävlingen. Däremot i lag har de flera raka segrar i hans lag Tinca_1. Ja, Tinca är den gamla klassika specimenklubben man läste som som liten grabb.

Men nu i år så leder han även individuellt efter en imponerade svit fiskar. När vi fiskade gemensamma pass här uppe blev det flera fina fiskar också. Som fina idar, gäddor, insjööringar, mört över kilot och gös på 5250 g. Den senare var ju en riktigt magisk fisk, för verkar inte finnas många i den storleken i Luleå/Bodenregionen. Har ärligt talat inte hört om en enda i den storleken efter det. Robbans senaste storfångst är ett dubbelhugg av just gös. Han var ensam i båten på en sjö när först ett hugg kom, ca 10 sek efter kom ett till hugg. Han fick låta ena fisken gå som den ville medan han drillade in den första som visade sig väga hela 6120 g vid en längd av 85 cm. Robbans första reggös plus art nummer 14 (sötvattensfiskar) över storfiskvikten. Och vi ska inte glömma den gösen som högg ca 10 sek efter, den vägde 5460 g! Huga... Här kommer 2 bilder på Robban med sin båt och gösen på 6120 g. Bild 1.
Bild 2.

Varför det går så bra för honom? Enligt mig flera orsaker. En är att han behärskar både mete och trolling. Här uppe hade han inte båt, men han köpte när han flyttade ned så han kanske har utvecklats allra mest på just trollingbiten sedan han flyttade. Duktiga fiskepolare som kan vattnen och fiskarna bra, plus att Robban är bra på att snappa upp saker för att utveckla sig som fiskare. Sedan inte minst hans envishet. Har man viljan och envisheten så kommer mycket av sig själv. Han räds inte för att fiska en hel natt för att sedan åka och jobba. Han räds inte långa fiskesatsningar även om det så är att sova under bar himmel. På tal om det, fick en bild av honom en gång här han hade fiskat karp utan tält en höst. Han låg under bar himmel i sovsäck på en säng. När han kravlade sig ur sovsäcken var den igenfrostad av kyla. Så, envishet att inte ge upp och viljan att ta nya stora fiskar är en stor del i framgången, tveklöst. Jag hittade igen bilden jag just skrev om, här är den.

Här nedan är länken till Västsvenskan. Spara gärna sidan och kolla om han lyckas ta hem den individuella tävlingen i år. En bit ned finns både lag (Robbans lag har nyss gått upp i ledning, Tinca_1) och den individuella poängställningen. Klicka på Roberts namn så kommer hans poänggivande fiskar för säsongen upp. De måste ju vara tagna inom tävlingsområdet. Så förutom dem så vet jag i alla fall om att han tagit ett par fina laxar med topp på 13500 g. Plus ett par fina sutare med topp på 3800 g. http://www.vastsvenskan.se/
/Krister

080626 - Fiske plus diverse

Efter diverse internetstrul/hemsidestrul så verkar jag vara ute på nätet igen. Nu senast så lyckades den nya internetleverantören koppla in mig så jag fick internet. Men jag fick varken email (men den gamla slogs ur spel...) eller webbplats för att de uppgifter jag behövde var förväxlade med en granne. Något som tog ett tag för dem att fixa. Jag ber så mycket om ursäkt för strulet och den sena publiceringen på nätet. Men jag blev lovad att allt skulle vara okey i slutet av april. Så då skrev jag att förhoppningsvis ska nya adressen gå att nå senast början av Maj, la till lite dar för att vara säkrare på att allt skulle vara klart då. Jag kunde inte styra över att de inte kunde koppla in mig.

Först igår 25/6 blev jag meddelad att det skulle vara löst. Så jag har jobbat hårt sedan dess med att få ut sidan på nätet igen, så hoppas det nu funkar.

Jag har uppdaterat men inte kunnat lägga ut det. Så för att få sammanhang skrolla ned och börja läsa från
080604 - Internetstrul plus diverse.

Undertecknad och Rickard drog iväg med min båt. Efter min öring på 4,5 kg så hade vi vissa förhoppningar om att få en till. Vi hade då planerat att göra upp en eld och tillaga den. Men det blev ingen öring. Men vi hade i alla fall helt okey väder.

Dag 2 skulle vi åka till ett annat vatten och prova om det gick att lura någon gädda. Vi sov i tält och vaknade av fågelsång. Om man nu kan kalla korpkraxande för sång...

De gäddor vi fick högg riktigt hårt, betena satt långt in i munnen. Men däremot verkade det vara ovanligt få gäddor på plats. På första platsen blev det ett enda hugg, en gädda på 6,7 kg. Nästa plats gav några gäddor i 5 kilos klass. Egentligen ska vi inte klaga, var bara det att vi var så laddade och hade skruvat upp förväntningarna så vi hade hoppats på något ännu större.

När vi skulle vinscha upp båten så blev det problem. Jag hade tänkt byta vinsch innan fisket. Men nu blev det inte så. Backspärren hade slutat att ligga emot redo att trycka in. Plus att vinschen har kass utväxling så det är tungvevat... Plötsligt så pang, så höll jag handtaget i handen och vinschen snurrade bakåt. det går så snabbt så finns inte en chans att man hinner dra bort händerna. Båda tummarna fick sig en smäll av plattjärnet som handtaget ska sitta på. Hade det hänt när båten var lite högre upp så är jag rätt säker på att ena eller båda tummarna gått av. Nu trodde jag att kanske ena gjorde det ändå eftersom den svällde upp direkt. Men jag tror den klarade sig med att vara blå och öm. Men jag vill varna för dåliga vinschar. Kan med andra ord vara idé att alltid ha backspärren emot kugghjulet. Jag har aldrig reflekterat över att det där kan hända. Det var ingen bult som lossnat utan handtaget var fastnitat. Det höll helt enkelt inte. Men vi var 3 man som fixade upp båten. Ena vinschade med plattjärnet utan handtag medan 2 slet i båt/vinschband. Till slut så var båten uppe på trailern.

Någon kanske undrar hur det gick för Marek, Polacken jag skrev om sist. Jag vet inte varför men det blev inget med båten han skulle låna. Så han drog sin trailer från Polen helt i onödan. Nu blev det landfiske i vatten han inte provade sist han var här. När han hade ett par dars fiske kvar hade han inte fått någon stor och jag tror inte han fick någon stor sen heller. Kartan jag ritat åt honom, den platsen hade levererat precis när han skulle vart där. T.ex. togs en över 10 kg den dagen han egentligen skulle börjat att fiska där. Han skulle kunnat haft ett kul och bra fiske där.

Nu har jag tipsat honom om några ställen som hyr ut båttrailers så kommer han fler gånger så behöver han inte dra sin egen trailer.
/Krister

080609 - Gäddtävling i Kalix och Råneälv

Vinnargäddan i Kalixälven vägde fina 12,7 kg. Alla 3 i topp tog gäddor på över 9 kg. Minst 21 gäddor togs över 6 kg. Det dumma är att dessa klubbas. Det som tyvärr blir resultatet med denna tävling är att man sänker medelvikten på gäddorna i älven. De stora med rätt gener för att bilda stora gäddor klubbas. De stora är också viktiga för att hålla balansen i ett vatten. De ser till att det inte blir ett bestånd med mest bara smågäddor. Undersökningar har visat att när stora gäddor fiskas ut så kan beståndet med smågäddor explodera. Med andra ord att medelvikten sänks och man gör vattnet mindre intressant.

Finns det så dem som tänker att "jag skiter i gädda, det är ädelfisk som gäller" Så kan jag hänvisa till en annan känd undersökning. Som visat att stora gäddor har ett stort revir, tar man bort en 10 kilos gädda, så är dess revir att motsvara med at tio stycken en kilos gäddor tar över det. Dessa gör mycket mer skada på ädelfisken än den enskilda 10 kilos gäddan. Som dessutom gärna slukar de mindre gäddorna som inkräktar. De stora gäddorna är således otroligt värdefulla att ha kvar.

Antalet gäddor är inte heller en bagatell, tvärtom. Jag läste just i reglerna att det är en viktgräns på 5 kg (fast läser man artikeln nedan så kan det tolkas som att de till i år hade höjt vikten till 6 kilo) att de under 5 kg släpps tillbaka. Tar man varje tävling säg ett snitt med 20 gäddor över 5 kg på den sträckan så är det kännbart. Hoppas de som håller i tävlingen tänker om ifall de vill fortsätta ha en tävling. Det finns tävlingar söderut som har catch and release på alla gäddor. Man kan t.ex. lösa det med att dela ut enkla måttstockar till var och en, som arrangörerna märker inför varje tävling och mot vilken man måste fota gäddorna mot. Man kollar från nosspets och till längsta stjärtpets (som får vara hoptryckt)

Det har provats med att man delar ut engångskameror till alla deltagare innan tävlingen. Men det blir dyrt, plus att det tar tid att fixa framkallningen. Plus att bilderna löper risk att bli så dåliga att man inte kan avgöra exakt längd (man kan ju inte kolla dem direkt som med en digitalkamera, plus att väl inte kvalitén på kameran i sig är något att skryta om) Så det bästa torde vara att man i tävlingsreglerna skriver in att varje deltagarbåt ansvarar för att ha med sig minst en fungerande digitalkamera. Har man ej en funktion (kan t.ex. sitta på zoomknappen) att man kan förstora bilden som visas i displayen så ansvarar man för att ta med överföringskabel. Tävlingsledaren ansvarar för att man har med en laptop som man kan föra över eventuella bilder med.

På startkortet man fått och skrivit sitt namn på, så skriver man ned längden på gäddan man fått. Om arrangören anser att denna gädda kan vara med i striden om pris så ber denne att få se bilden i kameran eller att få föra över bilden till datorn för att bekräfta längden. Jag har inte kollat upp ifall man med tanke på perspektivet ser längden exakt lika vid uppförstorad bild i kamerafönstret som på dataskärmen, om inte så måste alla ha USB-kabel med sig precis som det är på t.ex. gädd-sm.

Läste om en tävling där alla som fått fisk delar ut sina kameror till arrangören. Men onödigt jobb. Har man 3 priser och det kommit 3 gäddor över 100 cm så är ju alla under 100 cm ointressanta. Var och en ansvarar för att skriva ned sin längd rätt. Efter resultaten är sammanställda är det för sent att komma att säga hej, jag sa fel min gädda var 142 cm... ;) inte 92...

Ett tips är att arrangörerna köper in ett antal digitalkameror som de som glömt sin eller vars kamera plötsligt inte funkar får hyra under tävlingen. Alternativt att de lånar ihop några kameror att hyra ut. Men i grund och botten är det alltså de tävlandes ansvar att hålla med kamera som ger en tillräckligt god bild.

Vid samma längd kan man för enkelhetens skull dela på priset.

Att ha sammanlagd längd på de säg 3 längsta gäddorna per person är enligt mig bara dumt, även om det så skulle vara mer rättvist. Med en har fler chansen plus att det blir enklare för arrangören och det blir färre gäddor som behöver mätas.

Jag skulle tro att tanken är god av arrangören, att man gjorde något så ovanligt som en catch and release tävling i Norrbotten, så heder åt tanken. Bara synd då att regeln är dålig för fisket, att man försämrar medelvikten i sitt vatten och gör det mindre intressant för framtiden, tyvärr inte bara på kort sikt.

Som alltid med nymodigheter så kommer vissa att tycka att fy vad jobbig och löjlig regel. Kanske det även blir färre deltagare? Men seriösa fiskare kommer att gilla den och kommer nog bli fler sådana med. Plus att tävlingen (och därmed arrangörerna) får en högre och bättre status i fiskevärlden. Dessutom verkar de ju ha problem med incidenter vid starten (lär artikel nedan) så lite färre båtar kanske skulle vara bra.

Enligt arrangören så säljer de gäddorna de får in och ger pengarna oavkortat till barncancerfonden. En hemsk sjukdom och såklart en god gärning att skänka pengar dit. MEN, då finns det bättre idéer. T.ex. slänga upp sparbössor och berätta att i år så säljs inga gäddor och därmed inga pengar därifrån till barncancerfonden. Men däremot så är vi tacksamma för alla bidrag i sparbössorna. Så man slår då 2 flugor i en smäll. Pengar dit (kanske blir mera pengar dit då dessutom) och man behåller ett intressantare gäddfiske som på sikt kan ge mera turister och därmed vara ekonomiskt bra för regionen.

De hade en gäddtävling i nedersta delen av Råneälven, det också i Juni. Jag har inte hittat något resultat från tävlingen, men såg att det tagits en på knappa 10,2 kg. Det är en catch and kill tävling. Självklart skulle man vilja ha en catch and release tävling även där om de ska ha en tävling.

Jag har själv varit med i Rånetävlingen för många år sedan (nu skulle jag inte vilja stödja en catch and kill tävling i gäddfiske) och då var det bara med sådana som fiskar mer eller mindre mycket. Sådana brukar i regel ha digitalkameror. Så antalet deltagare i denna tävling behöver inte bli mindre. Kan faktiskt bli tvärtom. Det finns dem som vägrar vara med för att det just är en kill tävling.

Varför jag skriver detta är inte för att jag gillar att klanka ned på folk, utan för att jag hoppas kunna påverka. Om än så bara en person så är det mer än noll. Skulle det dessutom leda till att reglerna ändras i någon av tävlingarna, så har jag dessutom förbättrat fisket.

Här artikeln i tidningen NSD om Kalixtävlingen
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3785814
/Krister

080608 - Insjööring plus guidning av Polack

Jag drog iväg på trollingfiske efter öring. Fick redan efter ca 45 minuter en på 4,5 kg. Satt just och pratade med Rickard i mobilen när det började tjuta i rullen... så blev ett snabbt teleavslut. Den var stark och ettrig precis i början sedan kom den snällt med så att jag kunde nypa den med en lipgrip.

Jag sov över och fiskade på förmiddagen också, men blev inget mer. Jag åkte in till bilen för att spinna på ny lina och för att hämta lite mera mat. Inne vid land var en man som på engelska frågade hur det hade gått. Han hade åkt ända från Polen med trailer. Båt hade han fixat från Norrbotten, men enbart trailer hade han inte kunnat fixa här så han fick dra sin egen. Först färd till färjan, sedan färja i 20 timmar över till Sverige. Sedan bilfärd ca 110 mil enkel väg upp till Norrbotten.

Han hade i höstas varit i Kalixregionen och provat gäddfiske. Han hade tagit 5 stycken över 100 cm, landfiske. Ett mycket bra resultat från land. Nu kunde han fiskat i samma vatten, jag tror de flesta eller alla över 100 cm var från Kalixälven. Men han tycker det är kul att bara titta på en karta och försöka hitta något ställe där ingen eller få fiskar, för att utforska. Han berättade att i Polen så har folk fiskat upp och slagit ihjäl gäddorna så att det i princip inte finns några kvar. Så därför åker han till Sverige. Han sa flera gånger att ni i Sverige måste se till att uppskatta er natur och att ni har så mycket fisk kvar. Han var inte alls ute efter matfisk, han kör precis som jag catch and release på de flesta fiskarna. Han hade varit förbi Kalixälven och såg hur någon där slog ihjäl alla gäddor de fick och stoppade i sopsäck. Vilket han inte gillade.

Hur som helst, så mer av en slump så hamnade han där jag var. Han kikade på min båt och lite på mina prylar. Jag frågade om det var ok att jag tittade på hans prylar, vilket det var. Jag såg direkt att han var en jiggälskare, flera lådor proppade med jiggar i alla möjliga storlekar. Men han körde även med wobblers, jerks och skeddrag.

Han skulle få tag i båten först dagen efter så han var hänvisad till landfiske.

Eftersom han var sympatisk och trevlig så sa jag att eftersom du ej har båt så kan du få åka med mig en snabbsväng, om du är intresserad. Han blev glad. Jag hade redan innan funderat på att spana in några vikar. Jag sa att ta med ett spinnspö och lite beten, jag tänkte att vi kanske hinner spinna av några platser.

Vi drog iväg och gjorde ankringar på några platser. Inte många kast men att vi i alla fall fick prova. Det blev några gäddor med en topp på godkända 87 cm som nöp mitt bete. Gick rätt ok att kasta för revbenen, först när man tog i började det smärta.

Han sa att om du vill kan vi fiska ihop någon dag eftersom han skulle stanna i ca en vecka till. Jag sa att det kan bli svårt att få in det för mig under den tiden. Vi åkte tillbaka. Jag tänkte igen att hmm, han har åkt så långt. Jag beslutade mig för att ge honom hotspots. Har du gps frågade jag? Ja, det hade han men hade inte hunnit lära sig den. Synd sa jag, annars hade du fått lite punkter på heta platser... Nåja, jag ritade istället en karta till honom och visade exakt vars jag tyckte han skulle fiska. Men hjälp av den och ekolodet som han hade med så kommer han att hitta.

Så Kriss, enligt din uppfattning, hur skulle du råda mig att göra nu? Undrade Marek. Vore jag dig skulle jag åka så fort som möjligt till de platser jag visat. Du borde lägga flera dar där, sa jag åt honom. Han litade på mig och ändrade sina planer helt, han lastade in sina grejor och drog iväg på en gång för att titta. För att sedan dagen efter (idag) när han hade fått tillgång till lånebåten åka dit och prova. Jag är nog typ lika nyfiken som han är på hur fisket där kommer att gå. Nu sitter hans resa delvis i mina händer... så bara att hoppas han blir nöjd med fisket.
/Krister 

080604 - Internetstrul plus diverse

Jag skulle byta internetleverantör. Den gamla hade jag till 30 april men den nya skulle ta över redan lite innan det. Därför jag skrev att gamla adressen går att nå till slutet av april ej sen! Drog till med ett utropstecken för att förvissa om att man bör skriva av adressen ifall man vill ha chans att läsa sidan efter att gamla adressen slutar att funka. Men den nya leverantören lyckades ej koppla in mig. Annars hade mest troligt nya adressen funkat redan i slutet på april. Jag ringde internetsupporten x antal gånger. De trodde att men i morgon kommer de nog och kopplar igen, men i morgon. De hade dock varit och provat en eller ett par gånger tidigare, utan att få till det.

Till sist lessnade jag och ringde och tog tillbaka gamla internetleverantören. Därav så funkar hemsidan nu på gamla adressen. Men blev nya användaruppgifter etc. för att kunna ändra på sidan. Som skickades med snigelpost, och det tog ett tag innan det brevet damp ned.

Men blir ett nytt försök med nya leverantören och den nya adressen jag skrev ned i förra uppdateringen.

Jag hade gett mig den på att fiska gädda i minst 2 vatten innan de hunnit leka. Sedan kunde jag skita i fisket strax efter leken. Så var tanken. Känns lite tungt att jag missade det.

Jag hade aldrig svimmat i hela mig liv. Men när jag för någon vecka sedan stod och schamponerade håret så kände jag att opps, men jag tänkte att skärp dig inte tusan ska du svimma... Sedan minns jag inget mer tills jag vaknade upp liggande mot vattenkranen etc. i badkaret... jag vet vad klockan var när jag steg in i duschen och när jag kom ut. och jag verkar ha varit avsvimmad/medvetslös i över en timma. kände mig ok när jag vaknade. även när jag ställde mig upp kändes det rätt ok. fast efter ca 15 sek kände jag att jag höll på svimma igen... fast det klarade sig den gången. Ont i ögonen hade man efter att ha haft schampo så länge i ögonen. plus att jag mest största sannolikhet skadade revben. Plus skar upp armen i en ca 7 cm lång reva (den landande visst på vattenkranen) Men trots dessa skador så vaknade jag inte utan var jag tydligen borta i över en timma.

Har lite mindre ont i revbenen nu än första tiden (blåmärket där ca 14 gånger 8 cm, så verkar ha blivit ett skapligt fall) Fick också en förmodad hjärnskakning. Så har varit halvdåligt läge att fiska.

Varför jag svimmade för första gången i mitt liv just då? Jo, jag har under många år haft kasst i nacken med ofta ofta huvudvärk. Har provat med olika former av träning men har inte blivit bättre av den träningen. Ca 1,5 timme innan jag svimmade hade jag varit hos sjukgymnast och fått akupunktur för första gången i mitt liv (nålar i nacken/bakhuvudet) När jag kom hem var det nästan som att det bubblade i nacken och skallen. har frågat läkare och sjukgymnasten och andra. och mest troligt blev det ett blodtrycksfall. blodet strömmade plötsligt ibland där det inte strömmat förut.

Nåja, det där var bara en förklaring till varför jag missade att fiska på romstinna gäddor. och det svider faktiskt älgspäck. har trots allt inte fiskat sedan oktober. Men som någon sa, "shit happens, hänt är hänt och vad hjälper det att gråta över spilld sportdryck.

Har nu gjort akupunktur 3 gånger till, dessa gånger har jag inte stupat. Kan vara flera orsaker. Kan bland annat bero på att han vred på nålarna 2 vändor första gången (blir mer effekt) vilket han ej gjort sen. och att blodet kanske strömmar bättre genom området nu. Han blev nog lite rädd när han såg ryggen (blåmärket) och hörde vad som hänt. Sedan när han första gången vred på nålen på ena handen (förstärkare) så tog det råont. en stöt som gick genom kroppen vilket gjorde att jag fick kramp i ena foten... Vet inte vad jag ska jämföra det med. Om någon slagit i armbågen hårt på en speciell punkt så det går en stöt/ström fram i handen och pumpar på ett tag. det är väl det närmaste jag kan komma, att en sån stöt gick genom kroppen. De andra nålarna kändes inte mycket. varken den gången eller de andra 3 gångerna. så han måste kommit åt någon nerv. Var rätt "kul" han började att vrida nålarna på nacken/bakhuvudet, du känner det svider lite grann sa han, men jag kan trösta dig med att det inte blir värre än så här. Okey tänkte jag, och så gick han till handen och "Ahhhhhhhhhhhhhhhhhh, j*drans vad ont det där gjorde dåååååå, nått i stil med det fick jag ur mig samtidigt som foten började krampa...

I och för sig så försökte han vålda till någon kota i ryggen innan han började med akupunkturen, ifall det skulle kunna ha något med det att göra.

Lite om fiske också. Rickard har gjort en rekordtidig start på göstrolling. Redan förra veckan var han ut. Han lyckades lura ett par stycken (små) trots att han inte provat så tidigt förut. Det var Rickards första fiske i år. Kommer ett litet reportage om det (plus gäddfiske i Skellefteå) i Fiske för Alla, troligen i Januari 2009, signerat Anders Forsberg.

Får se ifall revbenen pallar med lite fiske snart. jag får väl bära lättare och fler gånger (utrustningen) och vara försiktig. Plus ge f*n i att fånga stora fiskar... Lite trolling kunde va nått. Börjar känna för att få ut och rasta kickan (båten)

Edit: Nu när jag skulle lägga ut detta på nätet så funkar det inte. Det verkar som att jag är tvungen att använda en ny adress för att kunna aktivera kontot på nytt... och då hittar ju ingen ändå till sidan... Nåja, texten får stå kvar så får vi se om jag kan få någon lösning på detta.
/Krister

080419 - Adressändring

Nya adressen till sidan är alltså:
www.teamnorthpredator.lbmail.se

Förhoppningsvis ska den gå att nå senast i början av maj.

Här följer en sammanfattning av vårat isfiske denna säsong.

I övrigt så kan jag rapportera om en riktigt stor gädda som togs på ismete av Niklas Lundgren tidigare i vinter. Den fångades i ett Umeåvatten, vikten var över 16 kg! Här en länk till Fiskejournalen som skriver om fångsten.
http://www.fiskejournalen.se/Sites/Fiske/Default____25814.aspx?DataID=50234

Det är många specimenfiskare i Umeå regionen som verkar köra riktigt hårt på ismete efter gädda. Det har tagits fler fina gäddor där senaste åren, men denna blev den riktiga wow fisken. Både lång och tung.

Det kanske var någon som trodde att jag missade att fylla i en sammanfattning om vårt isfiske. Men nejdå, utan ingen av oss har fiskat... Inte någon form av isfiske alls. Med viss reservation för om Ari kan ha kört något pass nyss.

För mig personligen är det den andra våren någonsin sedan jag började med ismete 1987 som jag ej ismetat.
/Krister

080114 - Catch and release ofarligt

Fiske för alla skriver på webben en intressant sak om forskning av effekten av att fånga och återutsätta gäddor.

"Återutsatta gäddor visar inga tecken på skador, säger Stefan Larsson vid Umeå Marina Forskningscentrum. En grupp från organisationen åkte till Eriksberg i Blekinge. Där fångade de 30 gäddor med spö, märkte dem med akustiska sändare och släppte sedan tillbaka fiskarna. Gruppen placerade ut mikrofoner runt om fångstplatsen och mätte fiskarnas aktivitet.
– Alla 30 gäddorna överlevde första veckan, säger Larsson. De rörde sig något mer än vanligt de första timmarna efter märkningen, men betedde sig sedan normalt igen.
Slutsatsen av forskningen är att Catch and Release är ofarligt för gäddan."
/Fiske för alla

I och för sig har vi ju redan återfångat många gäddor, någon är fångad ca 5-6 gånger. Men ändå kul att få svart på vitt från forskning om att sköter man sina kort väl så klarar sig gäddorna bra.
/Krister

080106 - Lite av varje

För oss i klubben så har det inte blivit något isfiske alls... Synd med tanke på perfekta förhållanden! Jag tror vi hade haft fina chanser att dra någon fin gädda och kanske abborre under dessa förhållanden som råder och rått hela vintern hittills. På en del platser i södra Sverige är det skidföre. Här i Luleå ligger snönivån på runt 7. Då menar jag inte 7 decimeter, inte ens 7 centimeter, utan det ligger runt 7 millimeter... I "drivorna" kan det väl kanske vara uppemot 3-4 centimeter... Med andra ord det är i det närmaste snöfritt. Vart är vintrarna på väg...? Det har dessutom varit milt. Det råder nog inget tvivel om att växhuseffekten fortsätter att göra mer extrema vädersituationer åt diverse håll. Ni kanske minns förra vintern när Rickard var ute och trollingfiskade ett par gånger i December? Annars kolla denna länk på det första av decemeberpassen, den andra gången var en vecka efteråt. Länken.

I brist på fiske för oss så kan jag rapportera om ett fiske som vår vän och förre Lulebon Robert Pederson hade på vänern. Han var med 2 klubbkompisar, alla fiskade i var sin båt för att öka chansen att själva får drilla fisk. Robban var den som lyckades bäst. Hans 3 största fiskar var grymma. Öring på 7,66 kg 85 cm. Men blev värre än så, öring på hela 8,2 kg 87 cm. Sen så en fisk han längtat efter, hans första insjölax över reggvikten. Den vägde 9,48 kg vid en längd av 93 cm.

De har förövrigt lyckats väldigt bra i hans klubb Tinca på slutet, förutom fler grymt stora laxfiskar så flera fina lakar. Där den största av dem togs av Stefan Heineman och vägde rågrymma 7120 g vid en längd av 95 cm.

Här är en bild på Robbans regglax.  

071101 - Rapport + nostalgi och viktgissning

Rickard har verkligen hittat gäddorna. Nu blev det 12 stycken på 2 timmars fiske. 2 strax under 5 kg. Ena fick han förövrigt för ca 2 veckor sedan. Senaste helgen var han också ut en kortare sväng i en annan sjö. Blev 4 gäddor, största ca 4,5 kg.

Tänk vad man ändrar i bedömningen. Nu tycker vi inte att en gädda på knappa 5 kg är något speciellt. Men jag minns väldigt tydligt när jag tog ett nytt personligt gäddrekord. Det löd då på 1,7 kg. Minns också tydligt när jag och ett par kompisar tävlade om vem som kunde få flest gäddor över 1 kg under ett år. Det blev inte speciellt många, kanske vi kom upp i ca 20 stycken på 3 man... på ett helt år alltså. Då fiskade vi dessutom mycket. Minns också när jag tog nytt pers på drygt 3 kg. Sedan blev det fler på drygt 3 kg. Det var ju riktigt stora gäddor! Målet var att komma över 5 kg. Fick kämpa för det. Sedan blev målet en 10 kilos. Döpte min första båt till Pike 10. Men oj vad man fick kämpa... Det närmaste blev när en kompis följde med på trollingfiske. Jag hade tipsat honom på vad för bete och färg han skulle köpa. Självklart tog han den store på just det betet... 10,9 kg 118 cm. Jag var mycket glad för hans skull, men visst var man avundsjuk... Själv fick jag vänta ytterligare 3 år på min första tia. Det var mycket letande av vatten som gällde under den tiden och under många år. Hyra släp och prova vatten. Så tog det också så mycket som 6 år efter första tian innan det lossnade lite mer.

Men jag tycker även nu att en gädda på säg över 7 kg är en jättefin fisk. En fisk man ska vara stolt över.

Själv har det inte blivit något fiske efter min fina (den det står om här en bit ned 071022, vill ej nämna vikten ifall någon fler vill gissa) förutom en jättekort rektur, där jag ville kolla upp en plats. Det är bara Rickard som fiskat nu. Fast Ari fick rejält blod i tanden av min gädda. Såpass så han beställt mera fiskeprylar.

Förövrigt så var det flera som tyckte det var kul att tippa vikten på nämnda gädda. Robert Pederson är den som tippat absolut bäst. Efter han tittat på fotot på gäddan liggande så blev hans gissning endast 20 g fel. Bara att ta av sig kepsen :)
/Krister

071024 - 2 över 7 kg av Rickard

Förra helgen fiskade han både fredag, lördag och söndag. Drog även nu bra med gädda. Fisket var i olika småsjöar, 4 stycken hann han med att prova. Inga jättar, men i ena sjön drog han under fredagen inte mindre än 17 gäddor. Största 4,8.

Idag så slutade han lite tidigare, vid 13 snåret. Ändå kort om tid att fiska på nu när det blir så tidigt mörkt. Han var till samma sjö som i fredags. Nu var det riktigt bra fiske. Blev inte mindre än 14 gäddor! Det är mycket på den korta tid han fiskade. Bra medelvikt dessutom. Bara ca 3 stycken små. Sedan ett gäng mellan 3-4kg. 2st ca 4,8kg. Sen 7380g och 7480g 101cm.
/Krister

071022 - Bra gäddfiske

Undertecknad och Ari drog iväg med min båt på gäddfiske. Han undrade om jag trodde det var för sent för att ha ett bra fiske. Jag sa att nja, beror  ju lite på vad tempen är nu. Men att jag misstänkte att det skulle kunna vara för kallt i vattnet för att få riktigt många gäddor. Men att jag däremot trodde att medelvikten borde vara bra. Jag menar, det har ju redan legat is i riktigt små vatten, så det är kallt i vattnen här uppe.

Jag var riktigt laddad för detta fiske. Vädret var kanon och det luktade stor gädda. Hur det luktar? De gånger man känt sig sådär extra laddad för ett fiske då är det ofta som det huggigt någon fin fisk (självklart stämmer det ej jämt...) För är man extra laddad för ett fiske så beror det ju bland annat på att man tror på fisket = att omständigheterna känns rätt. Frågan var bara, funkade luktsinnet? Hade vi verkligen valt rätt plats? Fanns gäddorna verkligen där? Vi började med spinnfiske. Men efter ett flertal ankringar och en gädda på ca 4 kg som facit så bestämde vi att vi trollingfiskar istället.

Efter ca 10 min trolling så högg det. Pumpningarna sa oss att detta är en finare gädda. Den hade stor skalle. Men som vanligt på hösten så får vi bara magra gäddor. Trots alla höstfisken vi gjort genom åren. Så har vi inte fått en enda grov gädda med bra längd. Det är märkligt, för på hösten ska de ju kunna vara grova. Fast de ska ju helst inte bara vara feta, utan ha bra bredd och höjd också. De grova vi fått på hösten i våra fiskekarriärer har inte nått längre än ca mellan 100-106 cm. För korta för att få en riktigt respektabel vikt. Men missförstå mig rätt, självklart en kanonfin och härlig gädda ändå. Plus att för varje mager så kommer man närmare en grov. Nåväl, nog om det. Här kommer foto på gäddan.


Men trots allt vilken start! Efter ca 10 min trolling en sådan gädda. Jag sa att nu j*klar Ari! Efter snabb vägning och fotning så fick den simma tillbaka. Vi släppte ut våra beten igen och fortsatte. Men vi fick vi vänta på nästa hugg, länge. Jag provade "trix" i körningen. Till sist small det på en till. Men det visade sig vara en mindre gädda, ett par kg. Vi nötte vidare, men icket. Stämde väl rätt bra med vad jag sagt till Ari om vad jag trodde om fisket. Fast jag hade ärligt talat trott på ännu bättre medelvikt. Okey, en stor, men de två andra var inte så märkvärdiga fiskar. Så medelvikten var inte mer än hyfsad. Jag trixade vidare men det vägrade hugga mer. Vi började prata om att byta vatten eller helt byta plats. Men så tänkte jag att nej tusan. Att flytta tar tid och det blir så fort mörkt. Nej vi nöter! Vi hade ju trots allt fått en fin, vore konstigt om det inte skulle finnas någon till i området. Ari var med på det.

Men vi åkte in till land där Ari gjorde sig "uruinerad" samtidigt som jag tog på mig flytoverallen. Jag hade börjat frysa. Att frysa kan vara förödande för fiskesuget. Nu kändes det bättre för oss båda. En skuttade in i båten lättare och den andre kravlade sig över tyngre...

Men fisket sög... Men jag kände att he é ba och nöt. Till sist så "pang" på min wobbler. Jag drog till med ett mothugg. Den pumpade fint, Ari sa att den där verkar vara stor. Jag tyckte också de, men man vågar inte ta något förgivet. Ari började fota gäddan under fighten.

Så såg vi den. Jag såg den nog bättre än Ari första gången, för han lät inte sådär jätteimpad av storleken. Han kanske hade fullt upp med fotningen. Jag tyckte den såg rätt stor ut, större än den förra i alla fall. När den kom in vid båten så lyckades jag sätta lipgripen i underkäken på första försöket. Nu såg vi båda att j*drans! Den var ju riktigt grov, där satt ju en sån där grov gädda!! Både grovryggad och hög.

Ari fotade den strax efter jag säkrat den med lipgripen.
En intressant grej. Där liksom på alla övriga bilder så har den wobblern tvärs över käften i samma läge. Man får intrycket att den aldrig försökt att gapa! Den hade wobblern som i ett skruvstäd. Den hade nog kommit underifrån och klippt wobblern rakt över. Jag fick pressa ifrån väldigt hårt med lipgripen i underkäken och tången runt näbben på överkäken för att kunna öppna munnen, så vi kunde plocka ut wobblern. Gäddan hade vi i vattnet.

Ari kommenterade flera gånger att otroligt vad grov den är!! Jag kunde inte annat än hålla med. Men vi tyckte den såg kort ut. Vi tog in henne till land. Ari höll henne i vattnet medan jag letade mig en gren att montera upp vågen på. Jag vägde vågsäcken. La ut avkrokningsmattan och måttband och tog fram kameran. Vi tyckte igen att den såg kort ut. Fast av egen erfarenhet (från de korta grova man fått) sa jag att man kan bli lurad på grova gäddor. Grovheten kan göra att de ser kortare ut än de är.

Som vanligt för spänningens skull så kollade vi först längden, plus att Ari fotade henne i det läget. Du har rätt sa han efter att vi kollat längden, det att man blir lurad av längden då de är grova. Vi tog också några snabba bilder medan jag höll henne. Sedan tog jag ned kickan i vattnet igen. För att absolut inte ta några risker med hennes hälsa. Ari höll sen upp vågsäcken och jag lyfte henne rakt ned i den. Sedan hängde vi upp säcken på vågen och man höll väl kanske andan...

Innan vi kollade längden så låg min gissning rätt exakt. Det var runt den vikten jag trodde hon skulle väga. Efter att vi kollat längden så sa jag att nu gissar vi vikten. Ari lämnade förvånande nog wo. Så segern var klar... (fast jag misstänker att han inte insåg att det var en viktig och hedersam tävling...) Men jag gissade ändå, gissningen visade sig bli 160 gram fel.

Jag hann knappt ta ut henne ur vågsäcken förrän hon snabbt simmade iväg. Så den klarade sig nog galant.

Sedan trollade vi i ca 30 minuter till innan nästa hugg kom. Ytterligare en fin. Men nu tillbaka till de magra igen...

Ett klart bra fiske, med 3 fina gäddor. De två på bild vägde 8 respektive 8,3 kg. Nu tänker säkert någon, foto och vikt på den grova då?? Här kommer en av bilderna på henne.

Om ni är nyfikna på vikten och ids kolla, så har jag gjort såhär för spänningens skull. Kika in i fotoalbumet, där har jag två bilder till på henne. På den första syns ungefärlig längd eftersom hon ligger vid ett måttband. Under den andra står vikten. Då har ni tid på er att gissa vikten. Ett tips, gör första gissningen med bilden ovan. Sedan en till när ni kollat längden via måttbandet. Så ser ni vars ni hamnar. Här är länken till fotoalbumet.
/Krister

071015 - Rapport

Rickard har haft några fina fisken i småsjöar senaste tiden. Ena passet där han hade en kompis med sig i båten så trollade de upp inte mindre än 21 gäddor! Det var bara den där riktiga toppen som saknades.

Gällande ekolod och trollingfiske. Det är faktiskt inte så ofta man ser fisken som sedan hugger. Men det händer att man är rätt bergsäker. Jag minns en gång när jag trollade där det var djupt. Jag såg bara en enda fisk på lodet, och det var ett riktigt stort streck. Jag satt och var beredd, när jag så tyckte att nu borde wobblern vara där, då blev det ett grymt hugg. Men den slapp efter en kort stund.

Nu i lördags så såg Rickard att där har vi en stor fisk. När han tyckte att betena borde vara där så högg det. Så han är nästan bergis på att det var den. Han fick upp den. 106 cm 8940 g. En grov kicka med andra ord. Här finns en bild på henne.

I övrigt så gjorde jag och Ari lite av en chansning förförra helgen. Vi drog iväg på ett gäddfiske dit vi ej alls visste hur fisket skulle vara. Gick klart obra, blev bara en gädda plus några missade hugg.

I lördags var jag iväg en kort sväng på gäddfiske. Vet inte varför jag alls for, huvudvärk och sliten. Kom igång först vid ca 14.15. Första hugget var på samma wobbler som jag fick min 15 plussare i somras. Mitt andra hugg totalt på den. Jag tänkte direkt att det där är ju bottennapp. För spöt bara bugade sig i en stillsam båge medan bromsen matade ut lina i jämn takt. Men så insåg jag snabbt att nejdå wobblern går ju inte vid botten här. Sedan kom några pumpningar som signalerade storgädda. Jag började plocka upp ett spö samtidigt som jag körde på tomgång framåt. Men så plötsligt så sprättade spöt upp. Den vann.

Hann bli en del gädda sen, men ingen stor. Drygt 5 kg och någon strax under.

Jag blev av med en wobbler till en gädda. Kan inte minnas när det senast hände vid riktat gäddfiske. Jo, tror det är 11 år sedan. Då trollade jag på en sjö med mycket hugg. Antagligen så hade man fuskat med att kolla tafsen. Den bör bytas då och då. Även fast det är stålvajer så nöts dem. Beteslåsen slits också från betesbyten. Men det var tafsen som gick av. Har ett minne av att vi höll ögonen öppna över området även efteråt. Till sist så såg vi min wobbler flyta i ytan... Den lyckades spotta ut wobblern. Annars sägs det att krokar som sitter i munnen ändå brukar lossa relativt fort. De stöts bort.

Nu i lördags så fick jag på en gädda på ca 2 kg. Jag kände att här behöver jag ej plocka upp övriga spön. Utan jag surfade in den på ytan. La ifrån mig spöt och greppade linan så jag kunde dra gäddan till min hand. Den började sprattla och slå, men ingen fara. Jag gjorde som man gör vid pimpelfiske, lät bara linan bromsa lagom hårt mellan fingrarna. Pang... linan av. Ett spö jag annars använt till flötmete efter gädda. 0,39 mm fireline. Nyss knutit om knuten. Märkligt, linan håller ju väldigt mycket mer än vad tafsen gör. Så var någon skada jag inte sett, en bit upp på linan.

Men det slutar inte där. Jag såg att den hade problem att dyka med den flytande wobblern. Inte så att den var slut av mjölksyra. För den simmade helt normalt. Jag försökte att hålla ett öga på den medan jag snabbt vevade upp de andra spöna. Vände båten och efter en stund såg jag den igen. Jag körde på tomgången mot den, la in friläge och smög mig fram till fören för att plocka upp den. Men precis innan båten var framme så drog den. Jag bytte metod, jag tog ett annat spö med wobbler. Några misslyckade försök. Sedan bytte jag till ett annat spö med en större wobbler, då kunde jag få fast ekipaget och kunde lyfta upp gäddan och få igen min wobbler. Verkade som den inte mäktade med att dyka med wobblern... För sedan jag plockade bort den så såg jag inte till den nått mer.

Har blivit rålite fiske för mig i höst, svider lite...
/Krister

070919 - Första höstfisket

Sommarfisket går snabbt att sammanfatta. Henrik har inte fiskat något i sommar, nya intressen har ploppat upp för honom. Men jag vet ju att han gillar fisket också, så det är inte omöjligt att det blir comeback med fisket förr eller senare. Ari har inte heller fiskat i sommar. Han han har jobbat mycket, vilket nog är en bidragande orsak. Men hans fiskesug ligger ändå där och lurar. Vi var faktiskt på väg på gäddfiske nyligt, men väderprognosen gjorde att vi ställde in det. Själv har det inte heller blivit något "fiske" sedan fisket med Robban (när han tog öringen, se rapporten nedan) Fast två gånger har jag varit ut på "social verksamhet" där bland annat grillning etc. stod på programmet. Inget seriöst fiske, och väldigt kort. Men vi blötte i alla fall lite beten och blev en liten gädda båda gångerna.

Rickard däremot körde en del på gös. Gick riktigt bra antalsmässigt, men medelvikten är dålig i sjön. Blev ingen stor.

Nu i söndags så lovades ok väder. Jag och Rickard beslutade att köra ett gäddpass. Planen var att fiska lördag i ett vatten och söndag i ett annat. Men väderprognosen som lovade regn och blåst på lördagen gjorde att vi bara fiskade en dag. Nu blev inte vädret lika bra som prognosen visade kvällen innan. Blev inte alls svag vind. Plus att det kom någon rejäl regnskur.

Rickard var där före mig så sa åt honom att du kan ju testa från land. Det gav en gädda på 3,6 kg. När jag kom med båten så skyndade vi oss ut. Vi började med spinnfiske en stund sedan trolling. Efter andra ankringen och en del nötade så hojtar Rickard till om missad fisk. Jag kände det så att det är "hans" fisk så jag kastar åt annat håll. Ett hugg på mjukisbete generar ofta att den snart hugger igen. När hans bete igen kom på samma plats så dunkade det på! Gäddan var riktigt stark. Den hade härliga tunga knyckar och visade prov på rätt långa rusningar. Vi såg den dock tidigt i ytan så vi fick ett bra grepp om storleken. Rickard blev tidigt orolig för ankarlinan, och sa att egentligen skulle vi behöva ta upp ankaret. Mm, nja, tror du det? Sa jag och var beredd att göra det ifall han fortfarande var inne på det. Men nja han var inte "på" så vi provade utan. Jag tog fram kameran och började filma fighten. 2 rusningar senare så hör jag Rickard säga att jag tror den for i ankarlinan nu. Några sekunder senare var det bekräftat med ett ord jag hoppar över att skriva... Jag slutade filma. Ankarlinan var sträckt, det förklarade hur den kunde gå in fastän den rusat rätt långt från båten. Jag sa att jag kör fram båten. Nu då ankarlinan var slapp och med lite fix och don så kunde Rickard säkra gäddan med sin lipgrip. Betet var inte fast i ankarlinan utan det var bara linan som snurrat in sig. Bild på gäddan är här.

Kanonstart på fisket. Men faktum var att fisket var dåligt, eller medelvikten var bra men blev ingen mer på spinn och bara 2 gäddor på trolling. Den större av dem vägde 6,5 kg.

Första gäddan (från båten) blev således den största (den på bilden för den som händelsevis glömt) 8340 g. Rickard hade som mål att ta en över 8 kg. Så han sa efter fångsten att nu är resan räddad. Nog hade vi hoppats på fler gäddor. Men man ska inte klaga, gädda på drygt 8,3 kg är inte bara att åka och hämta.
/Krister

070719 - Insjööring på 82 cm

Förre Lulebon Robert Pederson och undertecknad har fiskat tillsammans. Vi fiskade i en stor sjö, sett till sjöyta så är det lite öring i sjön. Få hugg. Robban är van att fiska med många spön eftersom han trollar mycket i Vänern och Vättern. Men i stort sett i alla vatten jag fiskar i så är det inte läge. Vissa platser tillåter bara ett spö, eller så är det små ytor så många spön inte är något alternativ. Eller så är det vatten med så mycket hugg så jag anser att det på alla sätt och vis är bättre med få spön. Men nu var det verkligen få napp. Robban frågade om vi inte kunde slänga upp ytterligare ett spö var på var sin sida. Men skulle bli svårt, på ena sidan gick det bra att sätta ett till i transportspöhållaren. Robban sa att vi kan ju ta vartannat hugg på det spöt. Men jag tyckte att det kan jag bjuda på. Har man i grova drag 125 mil hem så kan man gott få ta alla hugg på det spöt :) Så jag sa att kör du med ett till spö. Så han tacklade upp och körde med ett till.

Men många spön är ju aldrig någon garanti för napp. Men till sist så mitt i natten så small det på en tung fisk på ett av Roberts spön. Jag hjälpte till att rensa så vi till sist hade uppe alla andra spön. Jag filmade också sluttampen av kampen med Roberts kamera, och när han landade den, plus releasen av den. Den simmade tillbaka ned i djupet igen. Vi ides/tog oss ej tid att göra upp någon eld så då fick den gå tillbaka istället. Fisken då? Ja det var en 82 cm lång insjööring som precis på håret nådde över storfiskgränsen på 6 kg. 6020 g vägde den. Man kunde tycka att den inte var något för Robban med tanke på att han har Vänern som hemmavatten. Men enligt Robert så är det (trots att de har flera seriösa duktiga trollare i klubben) faktiskt Tincas största insjööring hittills i år. Den största innan denna vägde 5900 g. Men nu kollar jag precis, Rob tycks ha glömt en. Surfar fram att de har en på 6900 g från Vänern. Men i alla fulla fall, det var trots allt inte en dussinfisk för Robban. Han var mycket nöjd över den. Jag också, det blev ju trots allt ett nytt båtrekord.

Robban är inne i hårdkörning. Innan vårt fiske så hade han hunnit med att fiska harr i flera dar med en topp på 1550 g. Alltså en reggfisk även det. Sedan också ett pass på abborre med en topp på dryga kilot.

Nu efter vårat fiske så drog han direkt vidare på mörtfiske. Han sitter nu på en plats jag själv dragit en mört över kilot från. Den tiden man höll på med sånt fiske. Mycket möjligt att det blir ytterligare någon reggfisk (800 g för mört) för honom, innan han vänder neråt igen för att fortsätta fisket i sina hemmavatten.

Var förresten länge sedan man diskuterade saker som mäsk, swimfeeders och boltrigg etc. Nästan så man blev sugen på vitfisk/karpfiskmete igen, men bara nästan...
Öring bild 1. Öring bild 2.
/Krister

070626 - Vilken fiskesemester!

Ska börja med att nämna att i söndags var Rickard ute på gösfiske. Blev 3 små. Gäddorna var dock bättre i stöten, det blev 9 gäddor med topp på fina 7240 g.

Jag märkte att rapporten om fisketrippen blev så lång så klippte ut och klistrade in det till en artikel i stället. Ni som vill läsa om stor gädda kommer till artikeln via artikelarkivet här.

/Krister

070608 - Gädda och gös

Rickard och undertecknad hann med att göra ett gemensamt fiske efter både gädda och gös samma dag. Det blev några gäddor. Här bild när Rickard krokar av en gädda.
Här bild på fiskets största gädda.

Det blev också ett par gösar, plus att jag tappade en fin vid båten. Här bild på den största, som för oss är mycket stor. Nytt klubbrekord.

/Krister

070606 - Fina gäddor

Rickard och Ari hann med var sitt gäddpass tidigt efter att isen gått. Svårt fiske då men de fick var sin, dock ej stora. Jag hann med att dra en havsöring på trolling, riktat på just havsöring. Men även den en liten fisk. Gädda hade jag ju tänkt hinna fiska medan man kunde få en romstinn. Fast första gäddpasset blev så sent som förra veckan, den 29 maj. Jag antog att vissa gäddor då borde leka för fullt denna varma dag, att vissa inte börjat och att vissa lekt färdigt. Det blev 4 gäddor. En liten, en på 5,3 kg, en på 8,6 kg och den största på 8,8 kg. Tyvärr hade i alla fall de två största lekt. Fast var på håret. Den största gjorde sina behov och jag kunde då sen konstatera att det följde med en del romkorn. Lite rester, den kanske hade lekt just den dagen så det fanns några små rester rom kvar.

Men alla gäddor leker ju inte samtidigt. Så i fredags testade jag igen. Det blev rätt många gäddor. Dock dålig medelvikt. Några låg bara runt kilot. Näst största kanske runt 4,5 kg. Den största var dock fin, 7,5 kg. Alla hade vad jag kunde se lekt.

Visste inte om jag skulle fiska i lördags. Men tänkte att man kan i alla fall sola under tiden, så blev en sväng. Blev inte så länge jag fiskade. Men testade 2 olika platser. Blev inte mer än 2 gäddor. Den större av dem var dock riktigt fin... Jag drar här en kort berättelse om den.

Första sekunderna efter hugget så följde den bara med. Jag kunde inte avgöra om den var stor. Sedan började den köra på, en rätt lång rusning. då visste jag att det var en fin fisk. En bit bort var en god vän Peter ute i hans båt. Jag fick se min gädda och tänkte att denna måste ju vara över 10 kg! Jag gav tummen upp åt dem för att visa att nu har jag något större på gång. Jag fick tummen upp tillbaka. Men så märkte jag att han också fightade en gädda! Jag tänkte inte på att fråga sen, men misstänker att han trodde jag gjorde tummen upp för att han hade på en gädda. Den var liten så han kunde fort ta upp och kroka av den. Men de upptäckte snart att jag fightade en gädda också. Så de kom direkt dit och kunde följa kampen. Den där måste ju väga runt 15 kg var en av kommentarerna. Det är svårt att se i vattnet, innan man kan se om den är romstinn eller inte och kan se hela gäddan. Men nej det gör den inte sa jag. Jag såg att den satt dåligt. Jag sa att denna vill jag inte tappa! Jag började fokusera på att greppa den. När jag gjorde första försöket med lipgripen så hade jag den sån nära så att jag precis skulle trä på lipgripen då den gjorde en långrusning igen. Fick pumpa in den på nytt. Den kom nära båten igen och då kunde jag trä ligripen över underkäken i första försöket, jag kunde kosta på mig ett YES!! Den satt så dåligt så jag hann inte mer än sätta tången på kroken och dra ytterst lite så var den loss.

Förhoppningen var att den skulle väga över 12 kg. Men var inte säker. Peter tyckte den såg romstinn ut, och då borde 12 kg inte vara några problem alls, för den såg rätt lång ut, plus ryggbred. Jag hade redan för nått år sedan sett ut en perfekt gren på ett träd på annan plats för att kunna hänga upp våg och väga. Så fraktade gäddan dit för att väga och fota. Gäddan fick stå och vänta i vattnet medan jag gjorde i ordning alla prylar. La upp avkrokningsmattan. Våg uppsatt i trädet. Vi vägde vågsäcken. Måttband och kamera fram. Det var fler fiskare ute, bland annat en till vän. Vi var nu ca 8-9 personer där. Många härliga kommentarer om vilken mäktig gädda det var. Men både Peter och jag kunde konstatera att den hade lekt. Den var tom i buken, fastän den ändå hade rätt hyfsat bukomfång. Jag hämtade upp gäddan och la den på mattan. Vi mätte den till 118,5 cm. 12 kilos gränsen kunde bli tight. Har ju blivit blåst på den många gånger senaste åren, med gäddor över 11 kg men som ej nått upp till 12. Men denna räckte. Vi gjorde 2 vägningar, båda visade exakt samma vikt. Efter avdraget av vågsäckens vikt så visade sig ändå 12 kilos gränsen klara sig med marginal. 12560 g 118,5 cm blev facit. Skönt! Länge sedan jag var så glad över en fångst. Att jag sedan brände mig i solen för att jag ej tog mig tid att ta på mig tröjan i tid är en annan 50-lapp.

Gäddan såg lite vinglig ut när jag skulle släppa den. Så jag säckade den runt 45 minuter. Där fick den stå stilla och vila upp sig. Jag hann sen inte mer att ta ut huvudet så kände jag hur den ville simma iväg. Den simmade direkt ned till djupet. Skönt.

Kom precis på att det också blev ett nytt båtrekord.

De andra blev riktigt fiskeivriga så de for genast ut med båtarna igen och fiskade. Jag kände mig nöjd, och hade ändå bara tänkt fiska en stund till när gäddan högg. Så jag började rengöra prylar som mattan och vågsäck etc. Plus packade ihop och tog mig något att äta.
Bild på gäddan ses här.
/Krister

070427 - Is säsongen avslutad

Det gick fort på slutet att isarna drog. Fortare än normalt. Tyvärr "hann" vi inte med att skörda på de vatten vi provat fram, vilket svider en del. Undertecknad, plus Ari och Rickard hade planerat in en heldag på den plats vi trodde allra mest på. Men då kom stormen vi hade ett tag. Så var bara att hoppa över. Sedan gick det fort att isen blev för dålig där. Så bidde inget alls. Har varit lite fiske annars sedan förra uppdateringen. Det som kan rapporters är att jag var och fiskade efter röding/abborre en dag. Gick sådär. Blev en röding (liten, drygt 4 hekto) en röding tappad vid hålet. En stor fisk tappad under isen som jag ej såg. 3 abborrar, de två största 600 g stycket. Plus en bonusfisk, en regnbåge på 1940 g.
/Krister

070327 - Fina gäddor av Ari

Ari har nu testat en ny plats men dock inte nytt vatten. Jag började pimpla i sjön under början av 90-talet. Jag körde även några trollingpass där i mitten av 90-talet, på sensommaren/förhösten. Då blev det ingen större än 4,7 kg. Sedan har vi kört några sporadiska ismeten på annan plats.

Men nyfikenheten på sjön vaknade på nytt förra sommaren när jag fick nys om att en stor gädda tagits där, på fast redskap under våren. Jag beskrev fångstplatsen för Ari, så att kanske någon av oss kan dra dit någorlunda fort tänkte jag. Blev Ari som var där först. I söndags tog han en gädda på 7480 g 101 cm. Ett nytt ismetepers för honom. Så han var mycket nöjd. Men han for tillbaka i går eftermiddag. Det visade sig att ismeteperset inte skulle bli långlivat. En gädda på hela 111 cm. Dock mager så vågen visade "bara" 8120 g. Ändock en fin gädda. Plus väldigt kul att platsen funkade! Det är så ofta vi provat nya vatten och platser och fått återvända hem besvikna.
/Krister

070315 - Tävlingsslut och tävlingsstart

Igår så slutade så våran interntävling, för att hitta de resultaten gå in på Tävling (där man först kommer till den nya som startar idag) och skrolla längst ned till Tidigare år, då kommer man till den nyss avslutade. För att finna mina tankar som var inför den så klicka här. Då ser man att jag var ganska rätt ute i vad jag trodde skulle vara svårast att fylla upp. Som göslistan. Det gick bra för oss att fylla upp alla 10 fiskarna i gädda å/älv/hav. Så den listan ger jag absolut godkänt med 3 över 10 kilo och en topp på 121 cm 11760 g. Men sen är det värre, för det är enda listan vi fyllt upp. Vilket vi inte ska vara nöjda med. Gädda sjö där har vi 6 fiskar. Det är under vad vi haft under många år, så inte godkänt. Där får vårat mål bli att fylla upp fler fiskar denna gång. Abborrlistan där lyckades vi fylla upp 7 fiskar. Vi hade hoppats på fler. Men man kan inte vara missnöjd med den, för det är de på dryga kilot som saknas. De man normalt sett borde ha fler av. Nu är det så att 6 av de 7 väger 1360 g eller mer, med en topp på hela 1920 g. Så den listan måste man absolut ändå ge godkänt. Men målet får bli att fylla upp fler fiskar även här. Liksom med gös, där lyckades vi bara få in 2 ynka fiskar. Vilket var normalt. Men med tanke på att vi faktiskt körde en del efter gös, både trolling, spinn och mete så kan vi inte vara nöjda. Däremot toppfisken på över 3 kg är helt ok för att vara från Norrbotten. Men vi borde absolut kunna få in fler fiskar, annars är det helt enkelt dåligt.

Till sist då prospects (röding, insjööring, havsöring, lax ål & lake) Den skäms jag för... helt klart... Där har vi inte en enda fisk. Say no more... kommentarer överflödiga. Sedan att ett halvt pass efter insjööring ett halvt efter lax och några pass efter röding på vintern är det enda vi gjort efter dessa arter är en annan sak. Det märkliga är ju främst att vi inte fiskade mer efter dessa arter. Skärpning av oss efterlyses...

Kort sagt, jag tycker att vårt mål denna tävlingssäsong ska bli att fylla upp fler fiskar i listorna än den precis avslutade. Lite hjälp med fiskar redan från isfisket skulle underlätta.
/Krister070315 - Ismeten efter gädda

Ingen i klubben fiskade på ett långt tag här i vinter, men nu på slutet så har jag och Ari faktiskt kört en del ismeten efter gädda. Flera gemensamma, plus att Ari ismetat ett par gånger ytterligare. Alla utom ett test är i vatten vi ej fiskat i förut. 2 nya vatten känns spännande. Största 5650 g. En till gädda över 5 kg har vi också lurat upp. Men att leta på vintern tar ju så extremt mycket längre tid än i öppet vatten. Det man letar på ett pass på sommaren då man kan åka runt med ekolod och sedan trollingfiska där det känns rätt. Tar kanske runt 50 pass att söka av lika effektivt på vintern (tjocka isar och mycket snö gör det inte lättare) Men inte ens då har du lika bra koll på botten. Det är skillnad som sommar och vinter för att tala klarspråk. För när inte djupkarta finns så tar ju bara bottentopografin nog lång tid att utröna. Sedan då att fiska av vattnet.

Mina syrepumpar har haft en förmåga att plötsligt sluta funka. Köpte nyss en ny som jag inte mer än han skryta upp innan den avled. Den fick en sudden death. Under att jag hade hinken stående med pumpen igång så var det plötsligt över. Alla upplivningsförsök helt fruktlösa. Försökte så sent som igår, men icket. Tragiskt. Men så kan det vara, inget varar för evigt.
/Krister

070114 - Ny statistik

Jag har samlat ihop statistik över de båtar vi ägt/äger. Har lagt in bilder till vissa av båtarna och båtrekorden. Lite axplock är att vi i 8 av båtarna landat 10-klubbsgäddor och 7 båtar har gäddor på minst 118 cm på sitt samvete. Ett par båtar har gösar över 5 kg. 3 har insjööringar klart över 5 kg och 3 båtar har abborre över 1300 g. Ja, det är bara att kolla, andra arter som finns bokförda är, lax, havsöring, id, röding och harr. Alla fiskarna är tagna i Norrbotten eller Norra Västerbotten. Statistiken hittas på, just det under knappen statistik i navigationen till vänster.
/Krister

070103 - Ny artikel plus ispremiär

Jag har gjort denna issäsongs första fiskepass. Drog en snabbis i skymningen och pimplade betesfisk den 1/1. Lyckades få ihop en del skapligt små i alla fall. I går så drog jag så på ett ismete efter abborre. Men det hade snöat ca 5 cm blötsnö under natten. Plus att det snöade lite under själva fisket också. Dagen innan var det blankis. Detta snötäcke och väder gör ju skillnad som "natt och dag" (i dubbel bemärkelse) på fisket. Speciellt på det djup jag skulle fiska på. Abborren brukar inte vara i stöten under liknande förhållanden. Så inte heller nu. Blev istället 2 gäddor (små) plus ett försiktigt napp av abborre och ytterligare ett gäddnapp.

Den nya artikeln heter Knipövningar ger större gäddor! Den hittas bland övriga artiklar, klicka på artiklar i navigationen till vänster.
/Krister

 

Startsidan

Till sidans topp

Nyhetsarkiv Tidigare år