Dessa gäddor är bra bevis för återanvändning. Jag hade med Henrik i båten för gäddfiske. Vi kom igång först på eftermiddagen. Det började trögt, inga känningar alls, men på kvällen så släppte det, och det rejält. Vi båda fick gädda, men jag hade flyt att ta de 2 stora. På trolling högg den undre gäddan. Av gammal vana eller ovana så tog jag den själv, denna gång med en roterande ligprip. Vi åkte direkt in för att säcka den medan vi gjorde i ordning. Sedan mätning, vägning och fotning, Omkrets 60 cm, längd 120 cm och vikt 14350 g. Vi ville nu att gäddan skulle få vila en stund innan vi lät den få simma ut, så vi säckade den. Under tiden gäddan fick återhämta sig så åkte vi ut för att fiska en stund. Flytet fortsatte för mig, nu spinnfiske jigg, den övre gäddan. denna håvade jag.

Vi hade nu den senare i håven och den fick stå så i vattnet när vi gjorde i ordning alla grejor för vägning, mätning och fotning. Längd 120 cm, vikt 13500 g. Vi satte ned den i vattnet igen (i håven) Tanken var annars att släppa den direkt, och direkt efter det den andra. Men vi kom att tänka på att chansen att få fota två sådana stora gäddor samtidigt kanske aldrig någonsin kommer igen. Så vi skyndade att lägga upp båda på avkrokningsmattan och tog några snabba foton. Sedan släppte vi båda samtidigt så de kunde simma ut tillsammans.

Samma månad året innan så hade jag tagit en gädda på 12,1 kg. När vi studerade bilderna såg vi att det var samma gädda som den övre på bilden. Det slutar inte här, efter dubbléfångsten så har båda gäddorna med säkerhet fångats igen. Alla ärr och fläckar stämmer på de foton vi granskat så är inget snack. Övre gäddan (13,5 kg) har fångats minst 3 gånger efter denna bild togs. Jag tror att det är en gammal gädda som kanske hade sin storhetstid när den vägde 13,5 kg. Sedan började vikten gå utför. Den undre gäddan har vad vi vet "bara" fångats en gång till. Men däremot är vi lur på att den varit upp en gång redan några år tidigare. Blir dock lite knepigare eftersom den hade växt rätt mycket på längden under dessa år. Så därför kan vi inte säga säkert trots foton.

Det är mycket vanligare än man tror med återfångster, det gör att det är lätt hänt att tro att det är fler stora gäddor än det verkligen är. Får man gäddor med rätt olika vikter kan det vara svårt att koppla ihop dem. Men gäddornas vikt varierar åt och fram en hel del. Kan skilja flera kilo upp eller ned på bara någon månad. Men det säger sig självt, en gädda i klass med dem på bilden kan ta betesfiskar på flera kilo.

Även om det skiljer ett par cm i längd så kan det vara samma. Är det inte superviktigt med längden så kanske man mäter snabbt, vi har märkt att det kunnat skilja ca 2 cm (som mest för oss vad vi vet) på samma gädda vid olika fångstillfällen. Så då har vi ändå mätt bra, går säkert få mer fel än så. Med andra ord, skiljer det en del i längd så kolla, kan vara samma gädda ändå.
/Krister